Skupaj razkrivamo

20.3.2019

Bi šlo brez kemije in brez tveganja?
Intervju z dr. Alenka Berkopec Valena

Verjetno ste se med branjem prejšnjega besedila številni vprašali, ali sploh obstaja kaka druga možnost? Bi se sploh dalo brez kemije? In brez loterije?

Nekoč so metode ugotavljanja plodnih in neplodnih dni zaradi njihove nezanesljivosti imenovali celo »Vatikanska ruleta«. 

Kaj se je torej spremenilo, da se lahko nekatere od zdajšnjih naravnih kontracepcijskih metod, denimo simptotermalna metoda Sensiplan, po zanesljivosti merijo s kontracepcijskimi tabletkami? 

V čem je razlika med starimi metodami, ki so veljale za precej tvegane, in novimi, ki dosegajo izjemne uspehe, smo povprašali zdravnico dr. Alenko Berkopec Valena.
V Nemčiji živi že petintrideset let, tam je tudi doktorirala s področja interne medicine. Že več kot petindvajset let deluje kot svetovalka za naravno načrtovanja družine (NND) po simptotermalni metodi Sensiplan. V Sloveniji je izobrazila svetovalke in svetovalce, ki to metodo učijo na tečajih (http://www.sensiplan.si/termini/termini-informativnih-srecanj-in-tecajev), v slovenščino je prevedla več kot deset knjig, med njimi tudi knjigo Naravno in zanesljivo o metodi Sensiplan (leta 2012 je pri Mohorjevi družbi v Celju izšla že tretja predelana in izpopolnjena izdaja). Tudi v Sloveniji pogosto predava o tem, kako razumeti tiho govorico svojega telesa, ki nam govori o plodnosti, da lahko tudi na področju spolnosti zaživimo v soglasju z naravnimi ritmi plodnih in neplodnih dni, ne da bi telo (in dušo) obremenjevali z vsakodnevnim vnašanjem sintetičnih hormonov. 

Ko rečemo naravna metoda, verjetno večina ljudi najprej pomisli na štetje dni. Ali se lahko zanesemo na takšne izračune?
Nikakor ne. Številne ženske mislijo, da mora biti menstruacijski cikel reden, da mora trajati 28 dni, do ovulacije pa naj bi prišlo na 14. dan cikla. Tako ga prikazujejo sheme iz bioloških učbenikov, pa tudi številni menstruacijski koledarčki v obliki telefonske aplikacije plodne in neplodne dneve računajo po tej shemi. 

Raziskava, v okviru katere so leto dni spremljali deset tisoč ženskih ciklov, pa je pokazala, da le 13 odstotkov vseh ciklov traja 28 dni, da pri 60 odstotkih žensk dolžina menstruacijskega cikla niha za več kot teden dni, pri polovici od teh, torej pri 30 odstotkih vseh žensk, pa celo za več kot dva tedna (Natürliche Familienplanung heute, Springer-Verlag, 2008, str. 127). 

Tudi tako imenovana koledarska metoda temelji na statistični verjetnosti, da bo trenutni cikel podoben tistim prej. Toda menstruacijski cikel je odraz našega trenutnega življenja tukaj in zdaj. Ženske lahko opazujemo spremembe telesnih znakov, ki nam govorijo o plodnosti, in jih ob pomoči preprostih pravil ovrednotimo – tako lahko zelo natančno vemo, kje v ciklu smo, in vsak dan določimo kot plodni ali neplodni dan. 

Katere telesne znake lahko spremljamo in kaj nam povedo?
Obstaja več naravnih metod: ovulacijska metoda določa plodne in neplodne dneve le na osnovi opazovanja sluzi materničnega vratu, ki se med menstruacijskim ciklom značilno spreminja. Vhod v maternico večino časa zapira gost sluzni čep, s katerim se žensko telo ščiti pred klicami iz zunanjega sveta, saj pri ženskah prek nožnice, maternice in jajcevodov obstaja povezava med zunanjim svetom in trebušno votlino. V času, ko je maternični vhod zaprt, lahko semenčice v ženski nožnici preživijo največ tri ure. Sluzni čep se zrahlja in utekočini ter s tem odpre vhod v maternico le v času okrog ovulacije, to pa semenčicam omogoči prosto pot do jajčeca. Tako imenovani beli tok oziroma sluz materničnega vratu, ki se izloča v času okrog ovulacije, pa je za semenčice kot življenjski eliksir, saj jim omogoči, da v telesu ženske preživijo od tri do pet dni. Po ovulaciji se maternični vrat zapre in se znova odpre tik pred menstruacijo, ko se telo, če nismo zanosile, v obliki mesečne krvavitve poslovi od za morebitno nosečnost razkošno opremljene maternične sluznice. Ker je sprememba v kakovosti sluzi zelo opazna (včasih celo vidimo izcedek na perilu), lahko na osnovi tega znaka veliko zanesljiveje ocenimo, v katerem delu cikla smo. 

Temperaturna metoda sloni na vsakodnevnem merjenju jutranje telesne temperature, ki se v času ovulacije dvigne za približno pol stopinje Celzija. Telo očitno naredi vse, da je potencialni otrok že na začetku »toplo« sprejet.

Simptotermalna metoda Sensiplan združuje obe metodi: opazovanje sluzi materničnega vratu in merjenje jutranje telesne temperature. Utekočinjanje sluzi materničnega vratu napoveduje ovulacijo, dvig telesne temperature pa jo potrdi. S pomočjo preprostih pravil lahko ovrednotimo oba telesna znaka in tako vsak dan mesečnega cikla določimo kot plodni ali neplodni dan. Zanesljivost te metode – če se je pari naučijo na tečaju in če pravila tudi upoštevajo –, se lahko primerja z zanesljivostjo kontracepcijskih tabletk (http://www.sensiplan.si/media/povezave/literatura/studija-o-zanesljivosti-NND-Sensiplan.pdf).

Naravne metode zagovarjate tudi zaradi drugih razlogov
Kemična kontracepcija dejansko odpravi menstruacijski cikel in z njim tudi tvorbo telesu lastnih hormonov estrogena in progesterona. S tem ženske ne oropa le vitaminov in rudnin, temveč predvsem ženskosti v polnem pomenu. 

Angleška psihoterapevtka Alexandra Pope pravi, da ženske v vsakem mesečnem ciklu doživimo vse štiri letne čase: zorenje jajčnih celic simbolizira pomlad, čas ovulacije poletje, priprava na morebitno nosečnost jesen, menstruacija, če do nosečnosti ni prišlo, pa zimo, skupaj s pripravami na novo pomlad … V času menstruacije smo v stiku z najglobljimi kotički svoje duše, s svojo intuicijo in ustvarjalnostjo. Umetnice pripovedujejo, da dobijo takrat najboljše ideje.

V obdobju zorenja novih jajčnih celic se v jajčnikih tvori hormon estrogen, ki je za ženske enako pomemben, kot je za moške testosteron. V tej fazi cikla smo polne energije, zacvetimo v svoji enkratni lepoti, če se takrat lotimo večjih projektov, lahko upravičeno upamo, da nam bo uspelo … Naravni estrogen koristi našemu imunskemu sistemu, preprečuje osteoporozo in aterosklerozo, skrbi za prožnost kože in sklepov ter navlaženost sluznic, voljnost las, veselje do življenja … Ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete, so oropane prav te faze, saj se z njimi odpovedo svojim naravnim ritmom in so, hormonsko gledano, ves čas v fazi po ovulaciji, ki ji vlada hormon progesteron in v kateri se žensko telo umiri ter pripravlja na morebitno nosečnost. 

V kolikšni meri ženske sploh še živimo v ženskem telesu?
Mnoge ženske, ki so se vrnile k naravnim procesom, mi pravijo, da jim je žal, ker se tega znanja niso naučile že prej. Nedavno mi je neka ženska rekla, da se po osemnajstih letih jemanja kontracepcijskih tablet počuti oropana za osemnajst let doživljanja življenja kot ženska. 

Mnoge ženske svoje telo vidijo kot nenehen vir težav. Če se z njim spoprijateljijo in razumejo tiho govorico, s katero jim govori o plodnosti, vedo za vsak dan v ciklu, pa tudi to, ali v njem lahko zanosijo ali ne. Po ovulaciji živi jajčece le 12 do 18 ur, do naslednje menstruacije pa progesteron preprečuje zoritev nove jajčne celice. 

Poleg tečajev za NND v Nemčiji vodim delavnice za deklice na pragu pubertete, in sicer kot pripravo na prvo menstruacijo, ki se je številne punčke še vedno bojijo (v zvezi s to tematiko sem prevedla knjigo Kaj se dogaja v mojem telesu? dr. Elisabeth Raith-Paula, ki jo je leta 2018 izdala Mladinska knjiga), o tej temi pa predavam tudi njihovim staršem. Poleg tega prirejam delavnice za ženske v menopavzi in tečaje samopreiskovanja dojk.
Ob vseh temah opažam, da lahko s posredovanjem znanja o telesnih danostih ter povezavah med telesnimi in duševnimi dogajanji pripomorem k večji samozavesti žensk – da se bolje počutijo v svoji koži, saj razvijejo zaupanje v modrost svojega telesa in se otresejo strahov, ki mnoge spremljajo vse življenje (strah pred prvo menstruacijo, neželeno nosečnostjo, naravnim porodom, menopavzo, rakom na dojki …)

Ali je lahko ta metoda v pomoč tudi parom, ki želijo zanositi?
Naše tečaje obiskujejo tudi pari, ki si želijo otroka, saj znanje o naravnih dogajanjih med ciklom omogoči, da določimo tudi najbolj plodne dneve v ciklu, tako da predstavlja bližnjico do otroka. V primeru, da ni vse v redu, zapisani cikli zdravnikom dajo dragocene podatke, na osnovi katerih lahko sklepajo na vzroke neplodnosti in nekatere od njih odpravijo tudi z naravnimi metodami. Če je vzrok za neplodnost šibkost rumenega telesca, pogosto pomagajo izvlečki svetlina. Vedno znova me osrečijo e-sporočila, v katerih mi pari sporočajo, da se veselijo novega življenja …
 
V Nemčiji simtotermalno metodo Sensiplan že več kot petindvajset let spremljajo ginekologi na Univerzi Heidelberg in Univerzi Düsseldorf ter jo tudi znanstveno preučujejo. Raziskave o njeni zanesljivosti in uporabnosti objavljajo v uglednih strokovnih revijah – povezave do teh člankov najdete na spletni strani www.sensiplan.si. Kljub temu so tudi v Nemčiji mnogi ginekologi skeptični do naravnih metod in jih uvrščajo med nezanesljive, saj ne poznajo novejših podatkov. Toda vse več ginekologinj pošilja svoje pacientke na naše tečaje ali pa nas prosijo, naj tečaje priredimo v prostorih njihovih ambulant. Obveščenost ginekologov o zanesljivosti metode Sensiplan je v Sloveniji žal še slabša. 

Kako vidite prihodnost?
Mislim, da je poznavanje dogajanja v telesu moškega in ženske pravica vsakega odraščajočega človeka. Do njega bi morali imeti dostop že v šolah, in to na način, ki bi mladostnikom omogočil, da bi svoje telo doživljali kot čudež, kot svojega zaveznika in prijatelja … Ena od mojih največjih želja je, da bi se na tem področju nekaj premaknilo tudi v Sloveniji.

Toda nikoli ni prepozno, zato obiščite spletno stran www.sensiplan.si, preberite izsledke študij, prijavite se za informativno srečanje, če pa imate vprašanja v zvezi s to tematiko, pišite na e-naslov info@sensiplan.si. 

Ključne besede:
sintetični hormoni, plodnost, neplodnost, ovulacijska metod, cikel, maternični vrat, estrogen, nosečnost

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: