Skupaj razkrivamo

21.11.2019

Luč na koncu predora? Super! Toda kako skrajšati predor?
Besedilo: Sanja Lončar

Menopavza je priložnost za novo rojstvo. Telo za čim bolj neboleč prehod na »nove obrate« sicer potrebuje nekaj pomoči, ko pa se hormonska nevihta poleže, bo pred nami široko morje novih priložnosti. 

Strokovnjaki za hormone in nevroznanstveniki ugotavljajo, da ženska po meni vstopi v fazo manj »nevihtnih« možganov. To pomeni, da tudi čustva ne nihajo več, zato postanemo veliko odpornejše na vse, kar je prej sprožalo stres, negotovost in vročinske oblive. 

Telesu seveda lahko pomagamo, da stanje novega ravnovesja doseže prej, kot bi ga sicer. Poleg omenjenih prehranskih dopolnil in zdravilnih rastlin ne smemo pozabiti na cimicifugo – eno od najbolj raziskanih zdravilnih rastlin za uravnavanje hormonskega ravnovesja v menopavzi. Učinkovitost cimicifuge je izredno velika. Raziskave kažejo da v 80 odstotkih primerov pomaga pri težavah, značilnih za menopavzo (vročinski oblivi, rdečica, znojenje, motnje spanja in počutja).

PODMAZOVANJE KOŽE IN MOŽGANOV 
Slaba novice je, da upad estrogena prizadene tudi regeneracijo možganov, zato poleg vročinskih oblivov in nihanja razpoloženja opažamo, da v menopavzi nihajo tudi naše kognitivne sposobnosti. Razen s temeljito oskrbo mikrobioma, ki je zagotovo temeljni kamen zdravja v menopavzi in po njej, pa lahko telesu pomagamo tudi z maščobami. 

TELO LAHKO HRANIMO SKOZI KOŽO! MOŽGANE TUDI!
V ajurvedi je ena od oblik zdravljenja demence vtiranje blagodejnih olj v glavo. 
Tudi tisto, s čimer mažemo obraz, ne deluje le na kožo, ampak tudi na globlja območja glave. Blagodejne učinke vtiranja kakovostnih olj je dokumentirala tudi dr. Budwig. Še bolje je, če telo božamo od znotraj in od zunaj hkrati. 

CVETJE V JESENI IN CVETJE PONOČI!
Navadno čislamo mladost in pomlad življenja. Pa je to v resnici najlepše obdobje? 

Vedno sem imela raje jesen, ko je lepota posledica dozorelosti in umiritve. Tudi v naravi obstajajo rastline, ki vrhunec doživijo zgodaj spomladi, in takšne, ki v vsej lepoti zacvetijo ravno takrat, ko se vse drugo poslavlja. 

Pravi posebnež med rastlinami je svetlin. Kot pove že beseda, je to edina rastlina, ki osvetljuje noč. Južneje ji celo pravijo »nočna frajla« – enako kot imenujejo ženske s pestrim nočnim življenjem. 

Svetlin nam s svojim ritmom cvetenja pove, da je pravšnja pomoč prav tista, ki nastopi, ko začne svetloba v celicah usihati. 

Semena svetlina vsebujejo nadvse redke maščobne kisline GLA in LA, ki v telesu zelo učinkovito vežeta proste radikale ter tako ščitita živce in celice pred oksidativnimi poškodbami. GLA obenem redči kri, preprečuje nastajanje krvnih strdkov in v ožilju deluje protivnetno. Zato pomaga tudi pri artritisu in revmi. V nekaterih državah je svetlin registriran za zdravljenje bolečih dojk in pri endometriozi. 

Tudi njegove vplive na ohranjanje zdrave telesne teže v menopavzi razlagajo s protivnetnim in varovalnim vplivom na mikrobioto, ki nato lahko zagotavlja nemoteno presnovo. 

GLA pospešuje proizvodnjo prostaglandina E-1, ki uravnava delovanje možganov, spodbuja delovanje osrednjega živčevja, izboljšuje koncentracijo in blaži utrujenost. 
Ugotovili so tudi zelo blagodejne učinke svetlinovega olja na kožo. Indijanci so ga uporabljali za pospeševanje celjenja ran in obnove tkiv. Zdaj te učinke uporablja kozmetična industrija, saj ga dodajajo izdelkom za nego zrele kože, pomaga pa tudi pri kožnih vnetjih in alergijah, prhljaju in luskavici. 

Zanimivo je, da svetlin koži omogoči učinkovitejše ohranjanje vlažnosti, s čimer nevtralizira škodljiv vpliv upada ravni estrogena, ki povzroča hitro ohlapnost in izsuševanje kože. 

Ključne besede:
hormoni, menopavza, cimicifuga, možgani, ajurveda, demenca, svetlin, GLA, LA, koža

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: