Skupaj razkrivamo

15.11.2019

Menopavza – druga pomlad?
Diana Vlahinič, TCM, Certificirana cvetovalka Tradicionalne Kitajske Medicine

Kadar v zahodnem svetu omenimo besedo menopavza, jo večinoma povezujemo z neprijetnim obdobjem v življenju žensk, saj takrat večino žensk začnejo spremljati neprijetni simptomi, ki vplivajo na njihovo kakovost življenja. 

Ženske v menopavzi doživljajo nihanja razpoloženja, slabo spijo, pestijo jih vročinski oblivi oziroma valunge, nabirajo se jim odvečni kilogrami, pogosto so razdražljive, njihov libido se zmanjša, lahko pa tudi zapadejo v depresijo … Vse to nastane kot posledica hormonskega neravnovesja, to pa utegne pripeljati tudi do večjih težav, kot so srčno-žilne bolezni in osteoporoza.

KITAJSKA MEDICINA IN MENOPAVZA
Med učenjem kitajske medicine sem izvedela, da nekoč kitajski zdravniki tradicionalne medicine pri ženskah niso opažali menopavznih težav, kakršne poznamo dandanes; tamkajšnje ženske so se v tem obdobju počutile odlično, nemalokrat celo bolje kot pred menopavzo! Ko so jih evropski učenci začeli spraševati, kako naj pomagajo ženskam v menopavzi, so jih zato sprva le presenečeno gledali, saj vprašanja niso najbolje razumeli. 
Na Kitajskem so namreč ženske menopavzo doživljale kot drugo pomlad, kot obdobje novih začetkov, novih projektov in časa, ko so v ospredju spet one, ne le družina. Kitajke se nekoč (zdaj je žal drugače) tudi niso srečevale z neprijetnimi simptomi menopavze − niso poznale oblivov, depresije, razdražljivosti in nihanj razpoloženja.

ZAKAJ?
Preprosto zato, ker so vse življenje živele s filozofijo petih elementov, ki jih uči tradicionalna kitajska medicina. Živele so z zavedanjem, da je treba svoje telo krepiti, zato so se prehranjevale veliko bolj zdravo, kajti zavedale so se pomena starega reka, da starost vpraša, kaj je počela mladost. 

Filozofija kitajske medicine je bila vpletena v njihovo življenje, zato so vedele, da je ključna prehrana: če se želijo zdravo starati, se morajo zdravo prehranjevati. 

Na Kitajskem tako rekoč niso uživali živalskih mlečnih izdelkov, jedli so veliko fermentirane soje, ki v telesu deluje kot fitoestrogen in pomaga uravnati raven estrogena, poleg tega niso uživali procesirane hrane in sladkarij. Ženske so se redno in zmerno gibale ter uživale zelo malo ali nič alkohola. Tako so skrbele, da je bila energija meridijana jeter, vranice in ledvic pretočna, zato tudi menopavza ni bila čas težav, ampak dobre energije.

Sodobna Kitajska, preplavljena z bistroji hitre in procesirane hrane ter mlečnimi izdelki, seveda ni niti senca tega, kar sem opisala. Tudi bolezenske težave zdaj strmo naraščajo, saj ljudje ne živijo več z upoštevanjem zakonov narave – enako kot v zahodnem svetu.

S stališča kitajske medicine in naturopatije so torej menopavzne težave povezane predvsem z neravnovesjem energijskega biopotenciala jeter, vranice in ledvic. Ko telo znova okrepimo ter vzpostavimo ravnovesje in pretočnost, se lahko tudi težave umirijo.

To je pravzaprav dobra novica, saj pomeni, da lahko s spremembo prehrane, z zmerno vadbo in pomočjo nekaterih zelišč tudi zahodne ženske v menopavzi najdemo mir in dobro počutje. Na pomoč nam lahko prijazno priskočijo zelišča, ki nam jih je dala narava.

ŠATAVARI
Šatavari je vrsta špargljev, ki izvira iz Indije in Himalaje. Tradicionalno je v rabi kot ženska adaptogena rastlina, bogata z izoflavoni – dobro znanimi fitoestrogeni, ki jih je najti tudi v soji. Ajurvedska medicina šatavari uporablja tudi kot antispazmodik, ki pomaga pri menstrualnih krčih. Velja tudi za tonik za maternico, saj pomaga uravnavati delovanje maternice v različnih fazah menstrualnega cikla. 

KOROMAČ
Koromač v zeliščni medicini uporabljajo skoraj vse kulture. Najpogosteje je v rabi kot prebavni tonik, ki olajša napihnjenost in prebavne krče. Nedavno so odkrili, da semena koromača vsebujejo precejšnje količine fitoestrogenov, ki se vežejo na estrogenske receptorje, zaradi česar blažijo simptome, povezane z zniževanjem ravni estrogena, ki je značilno za menopavzo. Znano je tudi, da spojine v koromaču izboljšujejo delovanje jeter, ki lahko vplivajo na recikliranje estrogena. 

OVES
Oves je v naravni medicini v rabi že stoletja in je še posebno uporaben pri ljudeh z živčnimi motnjami, zlasti pri živčni izčrpanosti. V zvezi z menopavzo je nadvse pomemben vpliv ovsa na raven holesterola v krvi, kajti ena od težav, ki se pogosto pojavi pri ženskah v menopavzi, je, da se zaradi zmanjšanja količine estrogena zviša raven holesterola LDL. Oves vsebuje spojino beta glukan, ki spada med topne vlaknine, ki nase vežejo LDL-holesterol in ga skozi črevesje izločajo iz telesa.

NAVADNA KONOPLJIKA (VITEX AGNUS CASTUS)
Konopljika ima močan vpliv na hipotalamus in na delovanje hipofize, poleg tega pomaga normalizirati raven drugih hormonov: zmanjša raven prolaktina ter izboljša razmerje med ravnjo estrogena in progesterona.

ŽAJBELJ
Žajbelj je še eno zelišče z dolgoletno tradicijo uporabe pri ženskih težavah. Dobro znan je kot antispazmodik, tradicionalno pa je v rabi tudi kot pomoč pri vročinskih oblivih v menopavzi. 

SVETA BAZILIKA
Rastlina, ki je v ajurvedski medicini bolj znana kot tulsi, je zelo cenjen adaptogen, saj pomaga uravnavati fiziološki odziv telesa na stres (dolgotrajno povišana raven kortizola), zato je sveta bazilika odličen stabilizator razpoloženja, poleg tega pomaga pri odpravljanju stresa.

Vsa ta čudovita zelišča, zlasti pa njihove kombinacije, učinkovito podprejo delovanje telesa, krepijo jetra in črevesje in pomagajo uravnavati hormonsko neravnovesje, s tem pa izboljšajo počutje žensk v menopavzi. 

Ne pozabite niti na primerno prehrano! Iz nje izločite vse živalske mlečne izdelke, procesirano hrano, slabe maščobe in sladkarije. Opustite kajenje ali ga vsaj omejite in prenehajte uživati alkohol, saj zelo poslabša simptome menopavze (dodatno obremenjuje že tako preobremenjena jetra in povzroča hormonsko neravnovesje).

Poskrbite za zmerno gibanje, kajti zmerna telesna vadba poviša raven estrogena, znatno zmanjša nevarnost za nastanek osteoporoze (uživajte tudi vitamin D3 in magnezij) in srčnih bolezni, ublaži stres, pomaga izgubljati odvečne kilograme ter blaži vročinske oblive, razdražljivost in nespečnost. 

Če je vaša telesna pripravljenost slaba, začnite počasi, če ne drugače pa s sprehodom okrog doma, nato pa sprehode postopno podaljšujte. Koristni so zlasti hoja, aktivno delo na vrtu, ples, kolesarjenje in plavanje.

Menopavza ni obdobje trpljenja, ampak je naraven proces, skozi katerega gre vsaka ženska. Zdrava prehrana, zmerna vadba in zdravilna zelišča vam bodo pomagala, da boste šle skozi to obdobje zlahka, srečne in zadovoljne.

Ključne besede:
menopavza, kitajska medicina, hormoni, prehrana, biopotencial, šatavari, koromač, oves, konopljika

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: