Skupaj razkrivamo

8.3.2009

ŠTIRI TAČKE PRED POLNO SKLEDO;

Tekst: Sanja Lončar in Katja Podergajs

Ljudje nismo s svojo ihtavostjo po napredku, razvoju in denarju porinili na rob zdravja le sebe. Zraven smo potegnili tudi veliko naših živalskih sostanovalcev, ki jih tako vse pogosteje vozimo v veterinarsko ambulanto zaradi najrazličnejših alergij, prebavnih motenj, oslabljenih kosti in sklepov in še marsičesa. Če dobičkonosni strupi v našem okolju uničujejo zdravje nam, le kako ga ne bi tudi njim.

Slastno izgledajoča žita in meso, ob katerih se vam pocedijo sline, nimajo kaj dosti skupnega s tistim, kar se zares nahaja v kupljeni hrani za naše štirinožne prijatelje.

Oglas vam obljublja pojedino s lososom, vendar branje drobnega tiska razkrije, da je le 4 % tistega, kar ste kupili, losos ali druga vrsta mesa, na katero se tako glasno sklicujejo. Ostalo so razni stranski produkti in sladkorji. Te dni smo popisali celotno sestavo v hrani za kužke in muce. Razširjeno poročilo boste lahko prebrali na naši spletni strani v rubriki Skupaj razkrivamo. Za ilustracijo pa poglejmo sestavo nekaterih izdelkov:

Friskies (s kunčevino) – Nestle: Meso in stranski proizvodi mesne predelave (od tega min 4 % kunčevine), žita, rudnine, različni sladkorji.

Hobby Cat (s perutnino) – Hobby Program: Meso in stranski živalski proizvodi, riba in stranski ribji proizvodi, minerali.

Cesar (z govedino) – Masterfoods Austria: Meso in stranski živalski proizvodi (vključno 4 % govedine), rudninska posamična krmila, stranski proizvodi rastlinskega porekla.

Na  vseh izdelkih lahko preberete, da vsebujejo barvila in konzervanse, dovoljene v EU. Ne piše pa, kateri so notri, koliko jih je in v kakšnih količinah.

Če pogledamo cene gotove hrane v konzervah, ugotovimo, da njihova cena sploh ni majhna. Preračunano na kilogram vas bo takšna hrana stala od 4 do 10 evrov. Za ta denar pa vaš kuža ali muca lahko uživa v prvovrstni domači hrani, ki temelji na žitih, jajcih, jogurtu, zelenjavi in ribi ali mesu.

Za prijatelje si je treba čas vzet'!

Če se naučite pripravljati hrano tako, da sol dodajate na koncu, ne bo treba dodatno kuhati za štirinožne ljubljenčke. Le čebuli, krompirju in močnim začimbam se izognite.

Čemaž, česen in kokosova maščoba pa so zelo koristni, ker bodo sproti odpravljali zajedavce.

Tudi peteršilj, zelena in vsa živila s klorofilom so zelo zdrava za naše ljubljenčke. Ste opazili, da iščejo travo, ko imajo težave z želodcem? Če trave ni pri roki, jim lahko zelo pomagate tudi s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo veliko klorofila (npr. ječmenova trava ali chlorella). V primeru driske preverjeno pomagajo tudi probiotiki.

Iz veterinarskih ustanov vse pogosteje prihajajo poročila o kroničnih driskah, bruhanjih in črevesnih vnetjih, ki so večinoma posledica preobčutljivosti oziroma alergije na določene sestavine v hrani. Potem vam kot rešitev ponujajo še dražjo industrijsko hrano, ki naj bi rešila težave.

Ne izkazujte ljubezni svojemu štirinožnemu prijatelju tako, da ga boste vozili od klinike do klinike. Potrebuje vas zdaj, ko ga vaša hrana lahko reši pred boleznijo. Vi ste tisti, ki mu lahko zagotovite zdravo hrano, brez konzervansov, barvil, umetnih arom … Ob kakovostnih sestavinah bo v njej tudi vaša ljubezen, te pa se ne da kupiti v nobeni trgovini.

Kadar pa vseeno ne boste mogli postreči domače hrane, pa poiščite vsaj takšno industrijsko, ki pred vami ne skriva svoje sestave.  


Ključne besede:
mačka, pes, domače živali, hišni ljubljenček, Friskies, Hobby Cat, Cesar, konzerva, konzervansi, alergije

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: