Skupaj razkrivamo

30.10.2019

Encim iz ananasa, ki pomaga tudi našim štirinožnim družinskim članom
Besedilo: Diana vlahinič, certificirana svetovalka s področja tradicionalne kitajske medicine

O izjemnem delovanju bromelaina na naše telo sem že pisala, danes pa vrstice namenjam vsem lastnikom štirinožcev, saj delovanje bromelaina, posebnega proteolitičnega encima, ki ga najdemo v ananasu, kaže svoje pozitivno delovanje tudi pri psih.

Bromelain deluje izredno protivnetno, zato se je njegova uporaba pri psih začela predvsem po različnih posegih in boleznih, ki so posledica vnetja. Odlično pa lahko pomaga tudi pri nekaterih drugih stanjih, kot so npr. delovanje prebave, alergije in kožne težave. 

Zaradi svojega protivnetnega in presnovnega delovanja postaja bromelain vse bolj priljubljen med lastniki psov, saj lahko svojim štirinožcem na enostaven način (bromelain se zameša v hrano) pomagajo pri raznovrstnih težavah, kot so: 
  • bolečine,
  • otekline,
  • modrice,
  • slabo celjenje ran,
  • poškodbe mišic,
  • jutranja zakrčenost in otrdelost ter oteklina, ki je posledica artritisa pri psih,
  • alergije,
  • težave s prebavo,
  • urinarno vnetje,
  • vnetne težave s sklepi.
Bromelain lahko psom pomaga pri različnih prebavnih težavah. Ker je proteolitični encim, ima sposobnost razgradnje beljakovin. Večina peroralno zaužitih encimov se uniči s prebavnimi sokovi v sistemu vašega psa, vendar pa znatne količine bromelaina lahko delujejo kot uspešna prebavna pomoč, saj ga je mogoče v celoti absorbirati.

Uživanje bromelaina lahko vpliva tudi na zmanjševanje presežka sluzi, zato lahko pomaga pri težavah, povezanih s simptomi astme in bronhitisa. 

Deluje tudi kot naravni antihistaminik – pomaga nadzorovati alergijski odziv pri psih, ki imajo težave s sezonskimi alergijami (še posebej v kombinaciji s kvercetinom) ali imajo alergično reakcijo na različne ugrize insektov.

Pri vnetnih sklepnih težavah, artritisu in podobnih bolezenskih stanjih lahko svojega psa podprete tudi z maščobnimi kislinami omega-3, ki prav tako delujejo protivnetno, in z dodajanjem MSM (organsko žveplo), vitamina C, glukozamina in Boswellie serrato. Seveda vse to le ob predhodni odobritvi veterinarja.

Bromelain se običajno uporablja skupaj z drugimi encimskimi dopolnili, da pomaga nadzorovati nelagodje, povezano z manjšimi poškodbami in kroničnimi boleznimi, in zdi se, da je na splošno varen. 

GLAVNA OVIRA PRI UPORABI BROMELAINA JE REAKCIJA Z DRUGIMI ZDRAVILI 
Nekateri veterinarji zato odsvetujejo uživanje bromelaina, če vaš pes jemlje antibiotike, zdravila proti raku, zdravila za redčenje krvi in nekatera druga zdravila, zato se vedno in brez izjeme najprej posvetujte z veterinarjem, ki mora odobriti uživanje bromelaina pri vašem psu. 

Nikoli ne dajajte tega encima svojemu psu na lastno pest, saj so mogoči tudi različni stranski učinki, kot so diareja, bruhanje, slabost, tahikardija in drugo, bromelain pa je lahko ob določenih boleznih tudi kontraindiciran zato je predhodni posvet z veterinarjem nujen. Veterinar je tudi tisti, ki bo odredil primerno količino bromelaina za vašega psa.

Ključne besede:
#, bromelain, psi, ananas, proteolitičen encim, antihistaminik, alergija pri psih, omega 3

 

Sorodni članki:

3,222656E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: