Skupaj razkrivamo

7.12.2009

Minerali na ženskem licu

Tekst: Diana Vlahinič

Mineralni make-up se je v zadnjih nekaj letih močno razširil in je zagotovo eden najhitreje rastočih trendov v kozmetični industriji. Razlog je v njegovi blagodejnosti za kožo, pri čemer ne ponuja uporabnicam nič manj barvnih pestrosti in učinkovitosti kot konvencionalna dekorativna kozmetika.

Ličila iz mineralov so poznali in cenili že pred stoletji, oziroma celo tisočletji – že v starem Egiptu ga je Kleopatra uporabljala za svoj nepozabljiv in osupljiv »smokey-eyes« videz. In danes, tisočletja kasneje, ko se v iskanju naravnega obračamo nazaj k samim začetkom, so minerali zagotovo nekaj najbolj čistega, naravnega in učinkovitega, kar lahko nanesemo na svojo kožo.

Zakaj mineralna ličila?

Narejena so le iz mineralov, ki se nahajajo v zemeljski skorji. Le-te zmeljejo in obdelajo z različnimi naravnimi barvami (mineralnimi, seveda), ki nam nato nudijo pestro paleto različnih barvnih odtenkov. Bistvo mineralnih ličil je v tem, da ne vsebujejo nobenih sintetičnih sestavin, smukca, alkohola, umetnih barvil in dišav, pigmenta carmine, ftalatov, silikonov, sintetičnih konzervansov, parabenov … torej, da je 100 % naraven in narejen zgolj iz izbranih mineralov, zaradi česar je primeren tudi za najbolj občutljivo kožo. Ker so minerali antimikrobni in antibakterijski, konzervansov sploh ne potrebujejo.

Mineralna ličila pustijo koži dihati, se ne usedajo v pore in niso komedogena – torej ne mašijo por in posledično ne povzročajo mozoljev. Še več – zaradi svoje sestave lahko delujejo na kožo protivnetno, antimikrobno in pomirjevalno (predvsem, če vsebujejo cinkov oksid), mineralni pudri pa s cinkovim oksidom in titanovim dioksidom nudijo tudi učinkovito mineralno UVA in UVB zaščito. Zaradi vsega naštetega lahko mineralna ličila uporabljamo na vseh tipih kože – tako na občutljivi, suhi in zreli, kot tudi na mastni in problematični koži ter koži, nagnjeni k različnim alergijam in/ali dermatološkim težavam (rosacea, akne …).

Ker so minerali anorganski in mineralna ličila praviloma ne vsebujejo različnih (organskih) primesi, je njihova posebnost tudi v tem, da imajo zelo dolgo življenjsko dobo in se ob pravilnem shranjevanju ne pokvarijo (vseeno bodite pozorni in upoštevajte življenjsko dobo, ki je navedena na embalaži izdelka!).

Pestre možnosti uporabe za lepši videz in boljše počutje

Ker so mineralna ličila izredno lahka in kože ne obtežijo, dajejo občutek, kot da sploh niste namazane. Koža pa izpod mineralov naravnost zasije, dobi zdrav lesk in ustvari naraven videz.

Posebnost mineralov je tudi v tem, da se med seboj lahko mešajo. Med sabo lahko zmešate različne odtenke pudrov in tako najdete čisto svoj odtenek ali pa pudre zmešate s kremo (še najbolje naravno in/ali organsko) in dobite obarvano kremo ali celo tekoči puder (če dodate več mineralov).

Tudi mineralna senčila in rdečila lahko med seboj poljubno mešate. Če jim dodate še kapljico vode, pa dobite intenzivne kremne barve, ki bodo na vaših očeh še bolj zasijale. Želite, da se odtenek vašega lip glosa ali laka za nohte ujema s senčilom na vaših očeh? Potem barvne pigmente (senčila ali rdečila) preprosto dodajte v lak za nohte ali mazilo za ustnice.

Suha koža, suhi puder?

Uporabnice z zelo suho kožo ponavadi ne želijo suhega pudra, saj jim le-ta kožo še dodatno izsuši. Čeprav je mineralni make-up v »prahu«, pa tu nikakor ne gre za klasični suhi puder, saj so to mleti, prečiščeni minerali, na katere se koža odziva drugače, kot se na sintetične suhe (ali tekoče) pudre. Brez težav in izsuševanja/zategovanja kože lahko uporabite klasičen nanos mineralnega pudra s čopičem – pomembno je le, da kožo predhodno dobro navlažite s primerno kremo. Seveda pa lahko mineralni puder na suhi koži uporabite tudi z zgoraj opisanim postopkom – torej, da ga zmešate s kremo.

Obstojnost in prekrivnost »prahcev«?

Na prvi pogled je morda težko verjeti, da zmleti minerali, ki so videti kot navaden prahec nudijo zadovoljivo prekrivnost in obstojnost ves dan. A ker so kakovostni mineralni pudri koncentrirani in ne vsebujejo mašil in gostil, za prekrivnost ni potrebno nanesti veliko izdelka, minerali pa na koži obstanejo cel dan. Za prekrivanje manjših nepravilnosti obstajajo tudi mineralni korektorji, določene znamke pa ponujajo tudi posebne podlage, ki se odlično obnesejo pri različnih kožnih težavah. Pri zelo mastni koži, ki se zaradi prekomernega maščenja hitro »zasveti«, obstajajo na primer podlage z glino, ki vpija odvečno maščobo in tako preprečuje nezaželeno svetenje kože. Poznamo pa tudi podlage za rdečico, kuperozno kožo in rosaceo.

Pazljivo pri nakupu!

Žal morate biti tudi pri nakupu mineralnih ličil zelo pazljive. Zaradi izjemnega zanimanja zanje ima namreč  že skoraj vsaka kozmetična znamka svojo mineralno linijo. Na žalost pa zgolj napis »mineralni make-up« na embalaži izdelka ne zagotavlja, da gre za čisti, pravi in 100 % naravni make-up, kot tega tudi ne zagotavlja nekaj mineralov v izdelku, pomešanih s kopico sintetičnih sestavin. Vedno preverite sestavine, saj je mineralni make-up sestavljen zgolj iz mineralov – torej, nobenih sintetičnih sestavin in primesi ter stranskih produktov mineralov! Vse naštete in opisane pozitivne lastnosti mineralnih ličil veljajo le, če gre za 100 % naravna mineralna ličila!

V kakovostnih mineralnih ličilih boste najpogosteje našli naslednje sestavine: mica, zinc oxide, titanuim dioxid, iron oxides, Ferric Ferrocyanide …

Vsekakor pa se izogibajte izdelkom z naslednjimi sestavinami: talc, bismuth oxychloride, carmine, paraben, mineral oil, akohol …

Mineralna ličila so veganska in »cruelty-free«!

Mineralna ličila praviloma ne vsebujejo živalskih sestavin in niso testirana na živalih, svetujemo pa, da to pred nakupom preverite. Bodite na primer pozorni, da izbrani izdelki ne vsebujejo rdečega pigmenta carmine (zelo pogosto barvilo v dekorativni kozmetiki), ki je narejen iz dela zmletih insektov/hroščev.

Certificiran mineralni make-up

Ker so minerali anorganski, ne morejo pridobiti organskega certifikata (kot je to npr. Soil Association), lahko pa pridobijo certifikate potrjene in preverjene naravne kozmetike, kot je npr. BDIH.

Lepota je resda pomembnejša, kadar zasije iz notranjosti, a ženske smo kljub vsemu ženske in zakaj si ne bi privoščile poudariti svojo ženstvenost tudi s pomočjo blagodejnih barv narave. 

Ključne besede:
mineralna ličila, kozmetika, koža, mozolji, tipi kože, krema, puder, suha koža, mastna koža, glina, veganstvo

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: