Skupaj razkrivamo

6.4.2009

Naravna nega ni dražja

Vir: Öko Test, 02/2009, stran 78, 79, 80. 

Koliko stane naravna nega? Zagotovo manj kot konvencionalna, in to vam bomo dokazali.

Že dolgo o naravni kozmetiki ni mogoče govoriti kot o enem izdelku, namenjenem enemu uporabniku. Že stotine blagovnih znamk ima certifikate naravne kozmetike, vendar se razlikujejo po svojih cenah, recepturah, kakovosti surovin, poznavanju fiziologije kože … končno pa tudi po dizajnu, embalaži in načinu, kako komunicirajo s potrošniki.

Tako kot pri vseh izdelkih tudi pri kozmetiki velja, da za zelo malo denarja ne morete pričakovati veliko kakovosti. Res pa je tudi, da le denar ni zagotovilo, da boste zares dobili kakovost, sorazmerno z denarjem, ki ste ga odšteli. Mnogi so namreč ugotovili, da pri neobveščenih potrošnikih z večjo kupno močjo cena deluje kot argument kakovosti, zato na trgu najdemo tudi precej izdelkov povprečne ali celo slabe kakovosti z zelo visoko ceno. To je še posebej prisotno pri konvencionalni kozmetiki, kjer so stroški marketinga večkrat višji od stroškov proizvodnje. Ko pa izdelke vzamejo pod drobnogled potrošniške organizacije ali revije, ugotovijo, da še zdaleč niso vredni svojega ugleda in cene.

Tako na seznamu najslabše ocenjenih blagovnih znamk pogosto zasledimo ravno najbolj poznane blagovne znamke, ki nas nenehno bombardirajo s svojimi oglasi v časopisih, na TV programih, na obcestnih plakatih.

Na področju naravne kozmetike je takšne razlike težje ugotoviti, ker so ti izdelki, vsaj kar zadeva prisotnost morebitnih škodljivih snovi, čisti. To pa ne pomeni, da so enako kakovostni in učinkoviti, vendar za oceno boste potrebovali lastno izkušnjo.

Delovanje krem za obraz lahko ocenite po približno štirih tednih. Toliko namreč traja en obnovitveni ciklus kože, ki lahko v tem času s pomočjo naravnih preparatov začne delovati bolje, kar se lahko opazi tudi na zunaj. Dolgoročno gledano je naravna nega edina, ki zagotavlja, da bo vaša koža vitalna in zdrava. Obstajajo sicer hitri triki, kako s pomočjo takšnih in drugačnih kemičnih koktajlov kožo zategniti, zmehčati ali zgladiti, vendar koža vam bo za vsako tovrstno »posilstvo« zaračunala z obrestmi. Če se ujamete v začarani krog akcije in reakcije, se vaša polička vse bolj polni s kozmetičnimi pripravki. Dejansko pa za dobro nego zadostuje le ena dobra dnevna krema in nekaj nemastne nočne nege.

Nega las

Pri negi las je začarani krog, v katerega nas pahne konvencionalna kozmetika, najočitnejši. Šamponi, ki se lepo penijo, močno izsušujejo lasišče in škodujejo lasem. Lasje so suhi in treba jih je dodatno negovati z regeneratorji. Če ste lase pobarvali s konvencionalnimi barvami, potem je las odprt in mrtev in navidezno živost mu je treba vračati z regeneratorji, ki s silikonom in plastičnimi zmesmi dosegajo sijaj in bujnost las. In ker mrtvi lasje niso prav ubogljivi, boste potrebovali še pene, gele in lake za oblikovanje pričeske.

Vse skupaj hitro pelje v vse večje težave z lasiščem, za katere vam potem prodajajo še posebne šampone in tretmaje. Reklame pa vas poskušajo prepričati, da boste morali pridno uporabljati njihov šampon do konca svojih dni, drugače vas nobena punca ne bo pogledala in v službi boste skoraj nezaželeni, če bo kaj belega prhljaja na vaši obleki. Seveda, nobenemu proizvajalcu se ne splača narediti preparata, ki bi vas zares rešil prhljaja.

Tisti, ki se odločijo za naravno nego las, v resnici potrebujejo le en blagi šampon, ki las in lasišča ne izsuši preveč, zato tudi regeneratorji niso potrebni. Če boste uporabljali naravne barve za lase, so te edine, ki lasu ne odprejo, temveč ga obložijo z naravnimi pigmenti, s čimer ga zares dodatno varujejo pred zunanjimi vplivi.

Kreme za roke

Večina konvencionalnih krem deluje tako, da se koža preneha vlažiti sama. Po nekaj tednih tako postanete ujetnik kreme. Če jo prenehate uporabljati, bo vaša koža še bolj suha, kot je bila na začetku.

Tudi med naravnimi kremami za roke nekatere delujejo namesto kože in jo s tem delajo odvisno. Dobre naravne kreme pa koži pomagajo vzdrževati lastno vlažnost in elastičnost, zato tudi po prenehanju uporabe ne boste čutili suhosti in zategovanja.

Nega za sončenje

Če se boste odločili za naravno nego, si boste prihranili precej denarja in morebitnih zapletov z zdravjem. Kljub ogromnemu lobiranju kozmetične industrije, ki je dosegla spremembo zakonodaje in s tem naravnim zaščitnim sredstvom onemogočila, da bi deklarirali visoko zaščito, so te kreme zares učinkovite. Tisti, ki so jih preizkusili, vedo, da so težave zaradi t. i. alergij na sonce končno prenehale, da jih ni opeklo in da so isti izdelek lahko uporabljali tudi tri leta, kar pri konvencionalnih sredstvih ne pride v poštev.

Iskreno upamo, da ne boste nasedli »novi znanosti«, ki je bila oblikovana le z enim namenom: upočasniti hitri padec prodaje konvencionalnih sredstev. Namesto da bi nam ponudili varnejša sredstva z manj spornimi filtri (šest najpogosteje uporabljanih je spornih, ker v telesu delujejo hormonsko in so potencialni hormonski motilci), nas s spremenjeno zakonodajo dobesedno silijo, naj uporabljamo sporne snovi, ker so »dokazano« učinkovitejše. In kaj počnejo tisti, ki prisegajo na naravno nego?

Predvsem se gredo pokazat soncu takrat, ko ne sije tako močno in zato posebne zaščite ne potrebujejo. V vmesnem času uporabljajo naravna sredstva z nižjimi zaščitnimi faktorji, ki omogočajo, da telo še vedno ustvarja zaščitni vitamin D. Šele v izrednih primerih, ko se ni mogoče zaščititi drugače, uporabljajo naravna sredstva z močnejšimi zaščitnimi filtri. Ker poleg tega vsega skupaj ne porabijo preveč, lahko naravna sredstva uporabijo tudi v naslednji sezoni. In ker kože ne »scvrejo«, ne potrebujejo kopice losjonov za po sončenju in sredstev za podaljšanje obarvanosti.

Pri ljudeh, ki živijo naravno, najboljša zaščita pred UV žarki prihaja od znotraj – v obliki kakovostne hrane z zadostno količino antioksidantov in z dobro hidriranostjo telesa. Enako bi lahko napisali tudi za druge kategorije kozmetike.

Res je, da so posamezni naravni izdelki lahko dražji kot konvencionalni, vendar je celotna nega toliko učinkovitejša, da stane manj. Pa še manjšo polico v kopalnici boste potrebovali.

Ocene balzamov za po britju (after shave balsam) – revija Öko Test je testirala 22 izdelkov iz te kategorije.  

Brez spornih sestavin in z oceno »Zelo dobro« je naslednjih 11 izdelkov (po abBoldecednem vrstnem redu):
- Lavera Men Care After Shave Balsam
- Logona Mann Aftershave Balm
- Weleda After-Shave Balsam
- Cadeavera Men After Shave Balsam
- Cerrus Men After Shave Balsam Classic
- G. Bellini After Shave Hydro Balm For Men
- Man Men's Care After Shave Balsam Mild
- Prince Balsam After Shave For Men
- Rewe After Shave Balm For Men
- Sebamed For Men After Shave Balsam mit Hydro GS
- Speick Men After Shave Balm

Oceno »Dobro« so dobili 4 izdelki (po abecednem vrstnem redu):
- Axe After Shave Balm Skin Contact – vsebuje dietilftalat
- Balea Men After Shave Balsam Sensitive
- Elkos Men After Shave Balsam Sensitive – vsebuje parafin ali silikon ali mineralna olja
- Pure & Basic After Shave Balsam Sensitive Spirit – vsebuje parafin ali silikon ali mineralna olja

Naslednji izdelek je dobil oceno »Zadovoljivo«:
- Nivea For Men After Shave Balsam Cool Kick – vsebuje PEG derivate in farnesol

Izdelek, ki je dobil oceno »Pomanjkljivo«, je:
- Adidas Shooting After Shave Balm – vsebuje PEG derivate

Zaradi največ spornih sestavin (PEG derivatov, dietilftalatov, policikličnih mošusnih spojin, preveč parafina ali silikona ali mineralnih olj, potencialno alergenih dišav, halogenorganskih spojin) je 5 izdelkov na testu dobilo oceno »Nezadovoljivo« (po abecednem vrstnem redu):
- Avene After-Shave Balsam Männer – vsebuje halogenorganske in policiklične mošusne spojine
- Florena Man Aftershave Balsam - vsebuje dietilftalat, potencialno alergene dišave, PEG derivate
- L'Oreal Men Expert After-Shave Balsam – vsebuje halogenorganske spojine, dietilftalat, potencialno alergene dišave, PEG derivate, preveč parafina ali silikona ali mineralnih olj
- Old Spice After Shave Sensitive – vsebuje formaldehid, dietilftalat (v sledeh), policiklične mošusne spojine (v sledeh), potencialno alergene dišave, druge dišave (benzilcinamat, citral, citronelol), PEG derivate
- Tabac Original After Shave Balsam Classic – vsebuje dietilftalat, policiklične mošusne spojine, potencialno alergene dišave, PEG derivate, preveč parafina ali silikona ali mineralnih olj

Ključne besede:
naravna nega, naravna kozmetika, certifikat, kakovost, cena, nega obraza, nega las, nega rok, sončna zaščita

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: