Skupaj razkrivamo

17.2.2010

Narava to dela najbolje

Nekatere snovi v naravi vsebujejo posebej močno kombinacijo snovi, ki lahko pomagajo našemu imunskemu sistemu.

Zagotovo je narava namenila največ skrbi temu, da nas po prihodu na svet dobro opremi. Zato so otroci, hranjeni z materinim mlekom, bolj zdravi in odporni. Materino mleko vsebuje veliko zaščitnih snovi, med njimi pa najbolj izpostavljajo lavrinsko kislino, ki v telesu deluje proti virusom, bakterijam, kvasovkam in zajedavcem, ob tem pa ne prizadene koristnih mlečnokislinskih bakterij.

Ker nam popotnica materinega mleka očitno ne zadostuje za vse življenje, danes lavrinsko kislino uživamo v obliki kokosove maščobe, ki je najboljši znani vir te esencialne maščobne kisline in je vsebuje še več, kot je je v materinem mleku (okrog 50 %). Imunski sistem ob tem redno krepimo z uživanjem probiotikov in prebiotikov.

V zadnjem času se vse več govori o blagodejnosti kolostruma. Kolostrum je prvo mleko, ki ga sesalci izločijo takoj po rojstvu mladiča. Za razliko od človeka, se morajo živali takoj postaviti na noge in preživeti v naravnem okolju. Zato jim je narava namenila še posebno močen »coctail« vseh imunskih snovi potrebnih za preživetje. Dejansko je to dota za zdravje, ki vsebuje več kot 90 zaščitnih substanc. Na srečo je narava radodarna in je kolostruma precej več, kot ga mladiček potrebuje. Zato kolostrum danes vse bolj pogosto zbirajo in predelujejo kot prehransko dopolnilo za ljudi, ki potrebujejo „ponovno nastavitev“ svojega sistema. Kolostrum vsebuje tudi protitelesa (imunoglobuline), ki se vežejo na mikroorganizme in so tako v neposredno pomoč oslabelemu imunskemu sistemu.

Kljub temu, da smo slišali veliko pričevanj o učinkovitosti kolostruma, smo se dolgo izogibali temu, da bi ga priporočali, saj nas je skrbelo, ali bo človek res znal postaviti mejo in vzeti le tisto, kar je presežek. Etična dilema ostaja odprta, zato vam toplo priporočamo, da pri izbiri posegate po izdelkih, za katere veste, kako so pridobljeni. Najbolje je izbirati kolostrum, ki so ga pridobili od ekološko rejenih živali. Zdravstveno stanje teh živali, in s tem tudi njihov kolostrum, je bolj kakovostno kot pri konvencionalni reji, obenem pa zagotavlja certifikat o eko pridelavi tudi spoštovanje standardov skrbi za dobrobit živali.

Tudi brez mleka gre

Na vzhodu, kjer mleka praviloma ne uživajo, se pri uravnavanju in krepitvi imunskega sistema zanašajo na zdravilne gobe. Na Japonskem in Kitajskem jih kot zdravilo uporabljajo že tisočletja. Najbolj raziskane so gobe reishi, šitake in maitake. Pri nas najdemo vse več prehranskih dopolnil iz teh gob, na spletu je možno priti tudi do svežih, ali celo naročiti micelij in jih gojiti za lastno rabo. Šitake pa so že tako razširjene, da jih lahko uživamo sveže. Na voljo so skoraj v vseh hipermarketih in na večini tržnic. Z ekološko vzgojo se ukvarjata Zavod Zarja, kjer gobe pridelujejo varovanci po poškodbi glave, ter Kadunc d.o.o. iz Grosuplja.

Na vzhodu si zelo veliko pomagajo tudi z zelenim čajem in s pravilno uporabo začimb. S tem dosežejo, da vsak dan uravnavajo imunski sistem in skrbijo, da odmik od zdravja nikoli ne postane prevelik.

Zelene rešitve

Na Japonskem zelo veliko uporabljajo tudi alge. Morske alge so odličen vir hranil, z njimi hrano gostijo, obdelujejo, barvajo in podobno. Zelene alge (npr. Chlorella) pa so izjemen vir klorofila in naravnih antioksidantov in jih uživajo predvsem kot prehransko dopolnilo. Klorofil  je molekula, ki je po strukturi identična našem hemoglobinu. Le da ima namesto železa magnezij. Iz razlogov, ki jih še ne znamo pojasniti, deluje klorofil na izboljšanje naše krvne slike, obnavlja celo poškodovani genski zapis v celicah in je nepremagljiv, ko gre za razstrupljanje telesa.

Eden izmed velikih inovatorjev in raziskovalcev dr. Hagivara je desetletja proučeval različne rastline in iskal takšno, ki bi vsebovala vse, kar človek potrebuje. V listih mladega ječmena je našel vse esencialne aminokisline, zelo veliko klorofila in do tedaj neznane imunske faktorje. Zato tudi ječmenovo travo, če je ekološko pridelana in pravilno posušena, prištevamo med superživila, ki nam v veliki meri lajšajo življenje.

Vse dlje in vse višje!

Na zahodu pa so veliko bolj podrobno proučevali polisaharide. O tistih, ki jih med ostalimi dragocenimi snovmi vsebuje aloe vera, pišemo v nadaljevanju. V sedanjem času se vse več govori tudi o polisaharidu beta glukan, ki ga pridobivajo iz kvasovk Saccharomyces cerevisiae.

V iskanju novih rešitev za vse slabše zdravje zahodnjakov se raziskovalci odpravljajo vse globlje v divjino. Paradoksalno je največ zdravja ostalo v rastlinah, ki jih še nismo “izboljševali”. 

Ključne besede:
imunski sistem, lavrinska kislina, kokosova maščoba, kolostrum, mleko, šitake, reishi, maitake, alge

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: