Skupaj razkrivamo

22.2.2010

So počitnice nevarne za zdravje?

Tekst: Miha in Mitja Škarič


Se vam je že zgodilo, da ste na počitnice vlekli polne torbe hrane, ker ste obupali nad gostinci, ki jim je tako težko dopovedati, da nočete hrane, ocvrte v pregretem olju ali odmrznjene in pogrete v mikrovalovni pečici? Izgubite apetit, ko vam za zajtrk ponudijo marmelado v plastični posodici, sire, salame in razdišane čaje? Če pa izrazite željo po nečem bolj zdravem, pa vas napotijo k postanim kosmičem in mueslijem, ki se jih očitno nihče ni dotaknil že nekaj mesecev. Se vam je že zgodilo, da ste dobili le prilogo ali razkuhano zelenjavo iz zamrzovalnika ali konzerve, ko ste prosili za brezmesno hrano? Se želite izogniti večerji kot »glavnemu obroku«, pa vaš polpenzion vključuje prav zajtrk in obilno večerjo?

In ko zvečer ne morete zaspati, ker se potite pod sintetično odejo, ki obenem tako močno diši po pralnih sredstvih in mehčalcih, ki jih vi že leta ne uporabljate več, v želodcu pa vas tišči vse tisto, kar ste zaužili, ker je »zajeto v ceni in bi bilo hrano škoda pustiti«, se sprašujete, ali so to res počitnice, ki vam bodo napolnile baterije in okrepile zdravje.

V tem opisu se očitno najde vse več ljudi, ki se jim zdi škoda denarja in časa za drage počitnice, po katerih bodo morali narediti postni teden, da se očistijo vsega, kar se je v telesu nakopičilo. Da ne bi bili obsojeni na počitnikovanje v apartmajih in kampih, so se prvi pogumni hotelirji odločili dvigniti svojo ponudbo na višjo raven ter ponuditi eko hrano in zdravo okolje.

Leta 2001 je ustanovljeno združenje Bio-hoteli. Ne gre za kakšno izmed mednarodnih verig, temveč  za združenje neodvisnih hotelov, ki jih druži to, da so v njih hrana, bivanje in vsesplošno okolje prilagojeni zahtevam gostov, ki jim je zdravje na prvem mestu. Danes je v združenju že 63 Bio-hotelov. Največ se jih nahaja v Nemčiji, in sicer 35, v Avstriji jih je 17, v Švici 5, po štirje so v Italiji in Španiji, Francija in Irska pa imata po enega. Logotip Bio-hotela z rdečimi črkami in belo podobo človeka v zelenem listu je zagotovilo hotela, da je vse, kar ponujajo svojemu gostu, ekološko. Vsak Bio-hotel mora v ponudbo vključiti vsaj en vegetarijanski meni, pri čemer morajo biti vse sestavine pri vseh menijih organsko pridelane. Če hrane in pijače oziroma sestavin, ki so ekološko pridelane, ni mogoče dobiti, mora to potrditi dobavitelj, gost pa mora biti o tem ustrezno obveščen z napisom 'konvencionalno'. Sestavine iz hotelskega vrta, zelišča, gobe in gozdni sadeži so preverjeni posebej.

Seveda se tudi v načinu priprave živil Bio-hoteli precej razlikujejo od konvencionalnih. Tu ni vnaprej pripravljenih in nato pogretih jedi. Eno-porcijska pakiranja masla, margarine, marmelad in podobnega, na katere naši hoteli tako prisegajo, imajo tam za sramotne. Tekmujejo med seboj, kdo bo ponudil več domačnosti: domač sveži kruh iz krušne peči, domače marmelade, domače maslo iz kalupa, domače mlečne in mesne dobrote...

Za vsak novo ustanovljen Bio-hotel je po uvajalnem času obvezna tudi uporaba naravne kozmetike certificiranih proizvajalcev. Zraven navedenih zahtev in zahtev v kuhinji ni predvidenih drugih standardov, vendar jih že danes veliko hotelov precej presega. Veliko Bio-hotelov uporablja obnovljive vire energije in deževnico, izolacijo imajo narejeno iz naravnih materialov in uporabljajo samo naravne barve. Nekateri imajo postelje brez kovinskih delov, posteljnina je iz naravnega tekstila in ponujajo sobe brez elektro ''smoga''. Praviloma so takšni hoteli nekadilski, prostori so odišavljeni le z naravnimi eteričnimi olji, program animacije je prilagojen potrebam takšnih gostov in tudi vrtove vzdržujejo brez umetnih gnojil in škropiv.

Koliko je treba odšteti za takšne užitke?

Primerjava cen konvencionalnih in Bio-hotelov enakega ranga nas je zares presenetila. V ceni dejansko ni razlike! Hoteli s tremi zvezdicami se gibljejo v rangu 30–50 EUR za polpenzion po osebi. Tisti, ki imajo bolj bogato ponudbo wellneških storitev, pa stanejo med 40 in 60 EUR za polpenzion po osebi. Hoteli s štirimi zvezdicami, z bazenom in s popolnimi wellneškimi storitvami pa so dražji. Njihove cene se gibljejo od 60–100 EUR na noč za polpenzion po osebi.

Trnova pot

Sama želja upravljati hotel na drugačen način je lahka odločitev, toda izvedba je težji del naloge. Tu ne gre izključno za zamenjavo nakupa konvencionalnih izdelkov in surovin za ekološko pridelane izdelke. Enako pomembno je ustrezno poučiti in motivirati sodelujoče v procesu, odpraviti dvome, vzpostaviti stike z lokalnimi dobavitelji itd. In še več, nekdo mora navdihniti ljudi, na primer privabiti točno določeno ciljno skupino, ki si želi takšno kakovost, ki razume in živi po tem konceptu in ki ceni trud, vložen v to delo. V tujini so že zdavnaj odkrili prednosti sodelovanja z eko združenji. Tako je, na primer, Bioland eden glavnih partnerjev Združenja Bio-hotelov (Bio Hotels). Bioland zagotavlja, da bodo eko ponudniki, zbrani pod to blagovno znamko, zanesljivi dobavitelji Bio-hotelom. Združenje Bio-hoteli pa skrbi za skupno promocijo in delno tudi za prodajo. Partnerjem pomagajo z izmenjavo izkušenj, svetujejo pri preurejanju, tehnologijah, izbiri dobaviteljev in podobno.

Kako je v Sloveniji?

V Sloveniji smo pred leti odprli prvi Bio-hotel Zlatorog ob Bohinjskem jezeru. Izkušnje tega prvenčka pa so pokazale, da takšni projekti ne morejo uspeti, če lastniki in osebje to, kar ponujajo ne živijo in zato tudi ne razumejo potrebe svojih gostov.

Trenutno v Sloveniji zaznavamo dve smeri. V eni se eko-turistična ponudba rojeva na eko kmetijah, ki so z dušo in telesom pri eko pridelavi, turistična ponudba pa je za večino novo področje. Trenutno imamo 22 eko turističnih kmetij. Njihov seznam in opis ponudbe lahko najdete na spletni strani:

http://www.zveza-ekokmet.si/strani/Green_holiday/index_turizem_na_eko_kmetiji.htm

Drugo smer pa predstavljajo že uveljavljeni objekti, ki so se odločili razvijati tovrstno ponudbo. V Sloveniji imamo dvoje term (Terme Snovik in Park Hotel v Bohinjski Bistrici), ki se že ponašata z energijsko varčno gradnjo, naravnimi materiali, odgovornim odnosom do narave in inovativnimi tehnologijami. Torej, v obeh objektih so do sedaj največ denarja in napora namenili temu, da bi bili prijazni do narave. Zdaj pa razvijajo tudi gostinsko ponudbo, ki naj bi šla v smeri eko in naravno. V Termah Snovik vam bodo že postregli z zeliščnimi čaji z lastnega zeliščnega vrta ali s sveže stisnjenimi sokovi, bio kotiček za zajtrk vztrajno raste, v termah pa redno gostujejo tudi ponudniki z okoljskih kmetij, ki gostom ponujajo domač kruh, peciva, zelišča in podobno. V Klubu zdravja organizirajo različna predavanja in delavnice, apartmaji so opremljeni v prijetnem podeželskem slogu, ponašajo pa se tudi z odlično pitno vodo, po katero mnogi hodijo iz vseh koncev Slovenije.

Tudi v Park hotelu iščejo domače ponudnike eko izdelkov, kar ni enostavna naloga. Trenutno je na voljo bio-kotiček pri zajtrkih, eko mošt in nekaj sezonske ponudbe.

Upajmo, da se bo domači razvoj v eko smeri pospešil, saj postaja vsak dan počitnic vse večja dragocenost, denar pa je vse težje zaslužen, zato imamo pravico zahtevati več in izbirati zares takšne počitnice, ki bodo v vseh pogledih krepile naše zdravje in dobro počutje.
 

Ključne besede:
počitnice, bio-hoteli, eko ponudba, standard, Bioland, eko kmetije, terme, dobro počutje

 

Sorodni članki:

0,796875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: