Skupaj razkrivamo

8.10.2010

Biti NEdosegljiv je luksuz!
Besedilo: Sabina Topolovec

Vsi smo že velikokrat slišali, da je sevanje mobilnih aparatov škodljivo. Konkretnih študij, ki bi stokrat slišano potrdile še iz znanstvene plati, morda res še nismo videli od blizu. Ali pa si nemara raje zatiskamo oči in si domišljamo, da resnično moramo biti na voljo vedno in povsod? Poiskali smo nekaj dejstev, ki lahko slednjo trditev obrnejo povsem na glavo.

Poglejmo najprej dobro desetletje nazaj. Takrat ste bili ravno na začetku osnovne šole, ali ste opravljali zadnje izpite na fakulteti, ali pa ste se s šefom odpravili na službeno pot. Brez mobilnega telefona. In ne, niste se izgubili, pa tudi starši so vas kljub temu pravi čas čakali pred šolo. Tudi zmenki so povsem delovali. Nato so prišli mobiteli. In kar smo sprva predvsem iz finančne plati uporabljali res v nujnih primerih, je danes prešlo v razsežnost, ki ji ni videti konca. Ogromni jumbo plakati ob cestah, televizijski in radijski oglasi s privlačnimi vsebinami – vse, da nas prepričajo, da nismo IN, če nismo in. Seveda!

Danes živimo na mobilnem planetu, ki se mu reče Zemlja. Ob vseh nešteto funkcijah, ki nam ji mobilna igračka ponuja, zmanjkuje časa za resnično druženje. Res je, da mala napravica nadomesti kopico velikih stvari ali storitev – od fotoaparata, računalnika, mp3-predvajalnika, plačilnega sredstva, zvonca na hiši. Ne, to ni reklama – zdaj pride še toda!

V želji, da bi mobilni telefon uporabljali še več, konkurenca neusmiljeno obračunava med seboj, tudi z nadvse nizkimi cenami, za katere lahko govorimo ure in ure. Si predstavljate, da bi se za tako nizek strošek lahko toliko pogovarjali še pred desetimi leti? Višji strošek položnice smo že davno sprejeli kot nekaj povsem samoumevnega, zdaj ko cene padajo, pa operaterji z zelo poceni minutami skrbijo, da naš račun nikakor ne bo nižji kot prej. Na vse načine si prizadevajo, da bi mobilne telefone uporabljali veliko bolj pogosto, kot bi jih res potrebovali. In posledice so že tukaj!

Prva sodba za obolelega zaradi mobilnega telefona
Morda ste že slišali za tožbo italijanskega uslužbenca, ki je po več letih vsakodnevnih večurnih telefonskih pogovorov prek brezžičnega ali mobilnega telefona na delovnem mestu zbolel za možganskim tumorjem. Sodišče v Bresci je tožbi ugodilo in s tem postavilo zgodovinski temelj, na katerega bi se v prihodnje lahko oprl vsakdo, ki je na delovnem mestu prisiljen uporabljati brezžični telefon ali mobitel. Vendar vam še tako bogata tožba bore malo pomaga, če postanete 80-odstotni invalid, čigar življenje je odvisno od zdravil.

Nemška ljudska pobuda za varstvo pred elektrosmogom je to leto izdala zloženko o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov. Povzemam le nekaj težav, ki jih lahko povzroči pogosta uporaba mobitela: glavobol, nespečnost, učne težave, motnje koncentracije, oslabljen spomin, povišano tveganje za tumor v predelu glave. Krvno-možganska pregrada postane že po nekaj minutah uporabe mobitela porozna, zaradi česar lahko do možganskih celic prodrejo beljakovine in strupi, ki jih uničujejo. 

Mnogi starši v dobri veri, da bi zavarovali svoje otroke, malčke že zgodaj oborožijo z mobilno napravo. Toda prav za otroke, katerih osrednji živčni sistem še ni povsem razvit, je elektromagnetno sevanje mobilnih telefonov še toliko bolj nevarno. Pogosta uporaba mobilnega telefona lahko poškoduje dedno zasnovo otroka. Dunajska zdravniška zbornica, denimo, povsem odsvetuje uporabo mobitela otrokom, mlajšim od 16 let.

Evropska okoljska agencija je sodelovala pri pripravi poročila, katerega osnovno sporočilo je: „Mobilna telefonija je nevarna!“ Na čez 600 straneh znanstveniki povzemajo 2.000 študij o elektromagnetnih poljih. V nadaljevanju prevajam izsek njihovega poročila: „Po več kot desetih letih se tveganje za možganski tumor poviša za 20 do 200 %. Mobilno valovanje sproža nevarne reakcije v človeških celicah in moti njihovo delovanje. Če to traja daljše obdobje, lahko takšne motnje povzročijo tudi dolgoročne posledice, denimo raka. Pri mobilni telefoniji sicer obstajajo mejne vrednosti, ki naj bi nas ščitile, toda posledice na celicah so vidne, četudi teh vrednosti ne presežemo. Mejne vrednosti ne zadostujejo.“

Danes nekateri zdravniki, znanstveniki in ljudske pobude težijo k temu, da bi bila javnost seznanjena z mednarodnimi rezultati raziskav. Dr. G. Carlo je že leta 1999 v 28,5 milijona dolarjev vredni raziskavi ameriške industrije mobilne telefonije odkril povišano tveganje za možganski tumor pri uporabi mobilnega telefona. Rezultatov seveda ni smel predstaviti javnosti. Od takrat je že več študij potrdilo nevarnost, na primer leta 2008 švedski raziskovalec Lennart Hardell, ki je ugotovil, da imajo mladi pod 20 let kar petkrat več možnosti, da zbolijo za možganskim tumorjem.

Na drugi strani imamo tudi študije, ki niso odkrile ničesar nevarnega. Seveda je lahko v ozadju finančni vir, ki takšne raziskave usmerja in prikrojuje izsledke. Tako ne preseneča, da doslej najobsežnejša študija pod okriljem WHO ni dala jasnih podatkov o povezavi med možganskim tumorjem in uporabo mobilnih aparatov. Sodeč po rezultatih študije naj bi uporabniki mobitelov imeli celo manjše tveganje za možganski tumor od tistih, ki mobitela sploh ne uporabljajo, medtem ko naj bi bila nevarnost za tumor pri tistih, ki mobitel zelo veliko uporabljajo, le rahlo višja. V študiji, ki jo je deloma financirala tudi industrija mobilne telefonije, je sporno tudi, da so udeleženci mobitel uporabljali povprečno le pol ure dnevno. Vemo, da se uporabniki mobilnih storitev danes obnašajo precej drugače kot pred desetimi leti. 

Telefonija in rak trebušne slinavke
Zato pa so toliko bolj dragoceni izsledki izraelske raziskave, objavljeni tudi v reviji American Journal of Epidemiology. Študijo so namenoma izvedli v Izraelu, ker je tam uporaba mobilnih telefonov zelo visoka. Raziskovalci z Univerze v Tel Avivu so ugotovili, da pogosta uporaba mobilnih telefonov poveča tveganje za nastanek raka trebušne slinavke kar za 50 %. Podatek se sicer nanaša na ljudi, ki mobitel vsakodnevno uporabljajo več ur, a posledicam ne uidejo niti tisti, ki telefonirajo manj časa, le da se bolezen pojavi pozneje. V študiji so obenem ugotovili, da so tveganju bolj podvrženi ljudje na podeželju, saj je tam običajno manj oddajnikov, zato je potrebna višja doza sevanja, da mobilna naprava deluje.

Učinkovitost je ena izmed temeljnih vrednot današnje družbe. Globalizacija nas poskuša prepričati, da če počnemo več stvari hkrati, smo bolj učinkoviti. Najbrž tudi zato izrabljamo vožnjo v avtomobilu za telefonske pogovore. Ali ste vedeli, da že po 10 minutah pogovora močno povečate verjetnost za prometno nesrečo? 

Pred časom je bilo modno nositi telefon okrog pasu. Če to morda še vedno počnete, naj vas opozorimo na raziskavo v Avstriji, ki je pokazala, da že petdnevno nošenje po 6 ur dnevno precej zniža plodnost pri povsem zdravem moškem. 

Do podobnih rezultatov so prišli tudi znanstveniki iz Savdske Arabije, ki so pri podganah, ki so bile izpostavljene sevanju mobilnih telefonov, zaznali močno znižane vrednosti testosterona. 
Na račun mobilne telefonije izumirajo tudi čebele. Kar smo doslej pripisovali uporabi pesticidov, fungicidov, okoljskim spremembam in podobno, ki so gotovo v veliki meri krivi za pogin čebel, lahko sodeč po novih raziskavah to pripišemo tudi uporabi mobilnih aparatov. V Švici, Avstriji in Nemčiji je v preteklem letu pomrlo 30 % čebeljih družin. Indijski znanstveniki so ugotovili, da čebele zaradi sevanja mobilnih telefonov izgubijo orientacijo, zaradi česar se ne morejo vrniti v panj. Poleg tega so matice v panjih, ki so jih izpostavili sevanju mobilnih telefonov, izlegle veliko manj jajčec.

Kljub temu, da industrija mobilne telefonije zatrjuje, da je uporaba mobilnih telefonov varna, se moramo zavedati, da so bile njihove raziskave opravljene v prekratkem časovnem obdobju, da bi bila njihova trditev lahko pravilna. Resnične zdravstvene posledice se pojavijo šele po desetletju uporabe ali še pozneje. 

In kaj lahko ob vsem tem storimo sami? Postanemo puščavniki in se preselimo globoko v kočevski gozd? Zamisel niti ni tako absurdna. V Švici dejansko obstaja vas, ki je popolnoma brez elektrosmoga. Če se vam zdi ta možnost predaleč od realnosti, lahko kljub temu uberete srednjo pot. Mobilno tehnologijo smo odprtih rok sprejeli, zdaj pa je na nas, da v njej izkoristimo le tisto, kar je dobro in nujno. Vse ostalo je balast, ki nam krade čas in – zdravje!

Viri:
http://gesundesleben.at/nachrichten/2010/mai/studie-gefahr-durch-handy-strahlen
http://www.buergerwelle.de/pdf/handyneindanke.pdf
http://www.chip.de/news/Gerichtsurteil-Handys-verursachen-Krebs_44201950.html
http://www.nachhaltigkeit.org/201008055381/natur-landwirtschaft/hintergrund/handys-machen-bienen-hilflos
http://www.wik-emf.org/emfbrief.html (Ausgabe 19 / 25.8.2010)
http://www.zentrum-der-gesundheit.de/speicheldruesenkrebs-durch-handy-ia.html
http://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Ein-Zufluchtsort-fuerElektrosensible/story/25813092

Kako združiti mobilnost in varnost?
1. Ali ste vedeli, da mobilni telefoni oddajajo in sprejemajo signale, tudi ko ne telefonirate, ker se nenehno povezujejo z najbližjim oddajnikom? To opazite, ko prečkate mejo in takoj dobite SMS dobrodošlice, ali ko na svojem telefonu med potovanjem opazite, da se omrežja ali moč signala menjajo. Telo vam bo zelo hvaležno, če mu boste omogočili nekaj premora pred nenehnim bombardiranjem z mikrovalovi, tako da boste občasno izklopili telefon. Preusmerite klice in preverite svoj predal nekajkrat na dan. V preostalem času pa si privoščite zdravo nedosegljivost, kadar koli je to mogoče. 
2. Navadite se, da je mobilni telefon čim dlje od vašega telesa. Dajte mu prostor na polici, ki je nekaj metrov proč od vas. Ko ga nosite s seboj, ga ne nosite v žepih. Torbice so boljša rešitev. 
3. Pri nošnji mobilnega telefona v bližini telesa se lahko pred sevanji zavarujete z etuiji ali torbicami, ki imajo posebno zaščitno tkanino na strani, kjer je telo. Poiščite takšne varovalne pripomočke v trgovinah z dodatno opremo za mobilne telefone. 
4. Sevanje, ki ga sprejmete, če telefonirate v vlaku, avtomobilu ali avtobusu, je močnejše, ker bo zaradi slabega signala vaš aparat ojačal oddajanje. Ob tem se bo signal v kovinskih škatlah odbijal in vas večkratno prestreljeval. Za telefoniranje v avtomobilu je edina ustrezna rešitev prostoročni sistem z zunanjo anteno. 
5. Ko izbirate številko, počakajte, da se zveza vzpostavi, in šele takrat približajte aparat h glavi. Sevanje je namreč najmočnejše v času vzpostavljanja povezave. 
6. Če ima vaš telefon zunanji zvočnik, potem lahko govorite, ne da bi si »kuhali« možgane.
7. Če nimate zvočnika, uporabite zunanjo slušalko. 
8. Ko izbirate aparat, bodite pozorni na SAR (stopnjo specifične absorpcije). Čim nižja je številka, bolj varni ste. Razlike v obsevanju, ki jih povzročajo različni modeli, so tudi 50-kratne. Najboljši modeli imajo manj kot 0,04 W/kg, tisti z močnim sevanjem pa okrog 2 W/kg. Strokovnjaki menijo, da je sevanje pod 0,2 W/kg zelo majhno. Od 0,2-0,5 W/kg je še vedno v okvirih majhnih SAR vrednosti. Podatke o tem, kolikšen je SAR za posamezne modele, najdete na www.handywerte.de ali za informacijo povprašajte na prodajnih mestih ali storitvenih centrih mobilnih operaterjev. 
9. Bodite kratki. Odvisno od moči sevanja možganska pregrada, ki lahko varuje vaše možgane pred strupi, lahko popusti že v manj kot minuti. Če boste torej izredno kratki v svojih pogovorih, boste ohranili možgane varne pred strupi, ki bi se sicer naselili prav tja, kjer so najbolj nevarni.

Ključne besede:
sevanje, mobilni aparati, možganski tumor, elektrosmog, rak trebušne slinavke, plodnost, telefoniranje

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: