Skupaj razkrivamo

13.12.2017

Kuhani in pečeni?
Besedilo: Sanja Lončar

Kdo je pustil vrata mikrovalovke odprta?

V novicah smo že velikokrat svarili pred uporabo mikrovalovne pečice. Korporacijam je z zadržanjem objave raziskav, ki dokazujejo, kako priprava in pogrevanje hrane v mikrovalovnih pečicah vplivata na zdravje, uspelo pridobiti skoraj desetletje. V tem času so mikrovalovne pečice brez ovir prodrle v naša stanovanja in pisarne. Zdaj, ko je celo Evropsko sodišče dovolilo objavo raziskav, ki sta jih opravila dr. Hertel in dr. Blanc, tako da resnica o tveganjih vendarle prihaja v javnost, jim ostane le »argument«, češ, »nemogoče, da so tako škodljive, če jih pa vsi uporabljajo«. Če ste še v dilemi, preberite še druge članke: v naš iskalnik vpišite »mikrovalovna pečica« in odprlo se vam bo vse, kar smo doslej objavili o tej temi. 

Stroka je dolgo vztrajala pri stališču, da mikrovalovne pečice niso škodljive, razen če po naključju ostanejo odprte ali če ne tesnijo dobro. V tem primeru, priznavajo, pride do škodljivih sevanj. In prav to se nam zdaj dogaja, le da je ta mikrovalovna pečica postala zelooooo velika. 

Pa smo tam …
Verjetno vas večina ne ve, da mobilna telefonija in Wi-Fi-tehnologija delujeta na osnovi mikrovalovnega valovanja. Ali povedano drugače, življenje v prostorih, v katerih se zadržujemo iz dneva v dan, postaja vse bolj podobno življenju v mikrovalovni pečici. Vaš telefon celo takrat, ko ga ne uporabljate, komunicira z baznimi postajami: oddaja in sprejema signale, največ elektrosmoga pa se sprosti v trenutku vzpostavljanja povezave. 
Mikrovalovi najbolj vplivajo na celice, ki vsebujejo vodo, jih tudi najbolj segrevajo (prav zato je hrana, pogreta v mikrovalovni pečici, vroča, krožnik pa hladen) in s trenjem spreminjajo naelektrenost.

Pohištvu in posodju valovi ne bodo škodovali, kaj pa našemu telesu, ki vsebuje skoraj tri četrtine vode? Ali možganom, v katerih je vode največ, zaradi česar so pod največjim vplivom mikrovalovnega sevanja mobilnih telefonov?

Rekli boste, da pretiravamo, češ da gre za veliko manjše moči. Res je, možganov vam ne bo scvrlo, jih pa ves čas greje. Svetovna zdravstvena organizacija je Wi-Fi sevanje nedavno označila kot potencialnega povzročitelja raka. Niste vedeli? Še veliko drugega ne veste, vendar vas to seveda ne obvaruje pred posledicami, ki jih ima tovrstno sevanje. 
Morda je čas, da začnemo oznako Wi-Fi na vratih lokalov obravnavati kot svarilo, da se jim je smiselno izogniti. Zagotovo pa je nujno, da mobilno telefonijo in internet začnemo uporabljati tako, da nam bosta čim manj škodovala. 

Prav zaradi hitrega razvoja nevarnih tehnologij narašča število bolezni, ki jih pospešuje elektrosmog. V knjigi Kako ohraniti možgane smo tej tematiki posvetili veliko prostora in opisali številne rešitve, s katerimi lahko ta tveganja zmanjšamo. 

Resnično ni vseeno, ali telefonirate tako, da držite slušalko na ušesu – ali pa imate pri tem telefon na mizi in govorite prek zvočnika. Razlika v količini sevanja, ki ga sprejemate, je lahko tudi stokratna! Količina sevanja v prostoru, v katerem uporabljate Wi-Fi, je lahko tudi tisočkrat večja kot v prostoru, v katerem uporabljate klasično internetno povezavo.

Vsak prostor ima svoje značilnosti in skrite nevarnosti, ki pa jih je treba čim prej spoznati, kajti le tako bomo lahko v njih živeli, ne da bi se po nepotrebnem izpostavljali tveganjem. 
Stavbna biologija je nova veja znanosti, za katero večina ljudi še ni slišala. Sodeč po številu »bolnih stavb«, ki vsak dan ustvarjajo vse več bolnih ljudi, bomo potrebovali tudi čedalje več stavbnih biologov, ki znajo pregledati in »pozdraviti« prostore, v katerih živimo. 

Kaj počne stavbni biolog?
Stavbna biologija se ukvarja s tem, kako različni materiali, pohištvo in napeljave vplivajo na naše zdravje. Ker smo med vsemi, ki ste v minulem obdobju nakazali prispevek za obveščanje, izžrebali tudi prejemnika posebne nagrade (ocena količine elektrosmoga v stanovanju), smo se pred tem z izvajalcem odpravili na teren, da bi videli, kako poteka tak pregled. 

Stavbni biolog je opremljen z raznovrstnimi profesionalnimi merilniki, s katerimi meri različna sevanja, zlasti elektromagnetno sevanje, ki nas obremenjuje z visokimi frekvencami, in električna polja, ki proizvajajo nizkofrekvenčna sevanja.
Poleg tega, da izmerijo, koliko sevanja oddajajo različne domače naprave, natančno pregledajo, koliko elektrosmoga ustvarjajo kabli, vtičnice in napeljave v stenah. Veliko »onesnaževalcev« ni vidnih. Morda prav električni kabel v steni ob vaši postelji pomeni motnjo, nemara pa težave povzroča nekaj, kar je pri sosedu, na drugi strani stene. Morda vam življenje greni bližnji daljnovod ali bazna postaja mobilne telefonije …

Toda ko vemo, kaj povzroča elektrosmog, ga lahko v veliki meri odpravimo – tudi brez velikih izdatkov. Veliko spremembo dosežemo že s tem, da se naučimo, kako pravilno zložiti kable pod mizo, s katere strani »vštekati« kabel v vtičnico, kako uporabljati mobilni telefon, da kar se da zmanjšamo sevanje, kje nastaviti "timer", ki bo ponoči samodejno izključil vse, za kar ni nujno, da je pod napetostjo … 

Če pa obremenitve prihajajo od zunaj (bazne postaje, vplivi Wi-Fi omrežij iz soseščine), so vam na voljo premazi in materiali, s katerimi lahko preprečite, da bi ta sevanja vdirala v vaše stanovanje.

Ključne besede:
mikrovalovna pečica, sevanje, mobilna telefonija, Wi-Fi, valovanje, rak, elektrosmog, stavbni biolog

 

Sorodni članki:

3,076172E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: