Skupaj razkrivamo

3.11.2010

Odpočijte si malo!

Sezona dela na vrtovih se končuje in narava si bo končno nekoliko oddahnila od naših prizadevanj, da jo urejamo, spravljamo v red in ji vsiljujemo svojo vizijo estetike – takšno, kot si jo ogledujemo v vrtnih revijah in na razstavah. 

Morda je čas, da zimski počitek izkoristimo tudi za premislek. Pa ne le o tem, kaj bomo zasejali naslednjo sezono, temveč tudi o tem, kakšen je naš odnos do vrta, v katerega posegamo. 

Ne gre le za to, da bi se dalo počivati in kljub temu pobirati sadove. Bolj pomembno je dojeti, da ni vsak napor smotrn in da včasih veliko več naredimo s tem, da pazljivo opazujemo, kot da takoj »letamo« in vse urejamo po svoje.
 
Tako kot velja v šiviljstvu pravilo »trikrat meri, enkrat reži«, je tudi v vrtu zaželeno sprejeti pravilo »trikrat opazuj in premisli, preden premakneš, odrežeš, 'pomagaš'«.

Krasni knjigi Seppa Holzerja, o kateri smo že pisali, se je pridružila še ena knjiga o permakulturi – Permakulturni vrt, avtorja Grahama Bella, ki vam odstira modrost permakulture, posebej primerne za majhne in urbane vrtove. 

Danes je vse več ljudi, ki se odločajo izkoristiti vsak košček zemlje, da bi pridelali lastno hrano. Motivi so različni: zaradi prihranka, zdravja, modrosti, ki nam jo narava posreduje, ko se z njo družimo, ali zaradi užitka v ustvarjanju in novih spoznanjih … 

Če premišljujete, da bi trato ali kos zemlje, ki so ga osvojili pleveli, spremenili v zelenjavni vrt in sadovnjak, potem vam Graham Bell priporoča, da se tega lotite na naslednji način.
Namesto prekopavanja, puljenja plevelov in vojne z novozraslimi pleveli, ki bo trajala nekaj let, začnite tako, da na travo položite debel sloj kartona, starega papirja ali drugih organskih materialov. Čez to zasujte debel sloj komposta, preperelega gnoja ali zastirke. Že spomladi boste na novi zemlji lahko gojili zgodnji krompir. Za njim posejte gorčico, ki jo vdelajte v prst kot zeleno gnojenje, jeseni pa posejte še bob. 

Drugo leto bo podlaga že toliko preperela, da lahko zgodaj spomladi odstranite del zastirke in posejete različne solate, ki so odporne proti mrazu. Semena nato prekrijete s tanko plastjo zastirke, ki ste jo pred tem razgrnili. Naj se bob in solata prebijeta skoznjo. Jeseni boste lahko na to gredo že posadili kakšno sadno drevo ali grmičevje. In dokler se bodo ti počasi razraščali, boste tla še naprej uporabljali kot koristen vrt. 

Ko bodo drevesa že razširila krošnje, boste lahko neposredno na veje povezali vrvi za visoki fižol in ga posejali okoli dreves. Fižol bo imel oporo, drevesa pa dragoceni dušik. Tako enostavno je to.

Ključne besede:
vrt, počitek, permakulturni vrt, modrost, opazovanje

 

Sorodni članki:

2,734375E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: