Skupaj razkrivamo

14.3.2011

Kako biodinamiki opravijo z glivicami?
Besedilo: Romana Šrimpf, Ajda Štajerska

V naravi je naloga glivic, da odmrlo življenje razgradijo. Svoje delo opravljajo v zgornjem delu zemlje in se ob vplivu lune in dežja preselijo tudi na rastline v naših vrtovih.

Biodinamiki za naše rastline poskrbimo že v jeseni. Vrt pognojimo s kompostom, ki je bil prepariran s preparati: kopriva (504), kamilica (503), regrat (506), rman (502), hrastovo lubje (505), baldrijan (507). 

Za zaščito rastlin pa uporabljamo preparat iz njivske preslice (508). Njivsko preslico nabiramo od 10. 8. do 14. 9. na dan za plod. V tem času je v rastlini največ kremena, ki ščiti naše rastline pred glivicami. Rastline škropimo s čajem preslice: v 1 l hladne vode damo pest sveže ali ščep suhe preslice in pustimo počasi vreti 1 uro. Čaj ohladimo, precedimo in poškropimo po rastlinah in po tleh, najbolje 3 dni zaporedoma, ko je luna pred vodnim znamenjem. Čaj lahko razredčimo z 10 l vode, biodinamično mešamo 10-15 minut in škropimo. Krompir, paradižnik, buče, kumare škropimo po vsakem dežju preventivno.
Za te rastline lahko pripravimo zemljo tudi že v zimskem času, tako da jo enkrat na mesec poškropimo s čajem preslice. Zemlja je lahko ob škropljenju tudi zmrznjena.  Drevesa prav tako škropimo s čajem preslice ob napadu glivic.

Tudi čebula in česen sta nam v pomoč: 1 kg čebule in 1 česna narežemo in namočimo v 10 l vode. Ko se tekočina neha peniti, razredčimo v razmerju 1:10 ter zalijemo zelenjavne gredice in okolico dreves.

Preventivno na naših vrtovih uporabljamo tudi čaj koprive, kamilic, rmana, regrata, baldrijana, hrastovega lubja in druge čaje iz zdravilnih zelišč.

Viri: Maria Thun: Praktično vrtnarjenje; Meta Vrhunc: Preparati

_____________________________________________________________
Vse ob pravem času
Če delamo v skladu z ritmi narave, imamo več pridelka, ki je bolj okusen in vsebuje več dragocenih hranil, shranki zdržijo dlje, poleg tega pa se nam pri rastlinah pojavlja tudi manj težav, ki bi jih morali reševati. Zato je Setveni koledar osnovno »orodje« za načrtovanje vsakodnevnih opravil.

Če mogoče nimate svojega vrta, vam bo poznavanje ritmov narave v veliko pomoč tudi pri izbiranju najboljših datumov za nabiranje zelišč za čaje, nabiranje gozdnih sadežev ali oskrbo sobnih rastlin. 
Setveni koledar Marie Thun nastaja na osnovi več kot 50 let raziskovanj in poskusov, kako kozmični ritmi in konstelacije vplivajo na kulturne rastline. To pomeni sejanje rastlin vsak dan, vsaki dve uri in opazovanje razlik v rasti.

Na spletni strani Zveze društev Ajda lahko preberete razlago, kako pravilno uporabiti Setveni koledar in pri katerih opravilih se je njegovo upoštevanje izkazalo za najbolj koristno.  

Ključne besede:
glivice, biodinamika, kompost, njivska preslica, čebula, društvo Ajda, ritem narave

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: