Skupaj razkrivamo

2.12.2010

Zakaj bi s svojim denarjem podpirali nasilje?
Besedilo: Diana Vlahinič

Tudi v slovenskem prostoru je oznaka »cruelty free« na kozmetičnih izdelkih vedno bolj prisotna. Izraz, ki ga je zelo težko prevesti v slovenski jezik, označuje izdelke, ki so prijazni do živali. Morda je to tudi najbolj primeren prevod v slovenski jezik: živalim prijazni izdelki. Oznaka »cruelty free«, ki jo običajno predstavlja simpatični beli zajček s pokončnimi roza ušesi, izhaja z ameriškega trga, najpogosteje pa se nahaja na izdelkih, ki niso testirani na živalih. Evropska različica je beli zajček z napisom »not tested on animals«, kar pomeni »ni testirano na živalih«. 

Ker ni zakonskega določila za podeljevanje simbola »cruelty free«, temveč ga podeljujejo neodvisne organizacije, nekateri kupci ne zaupajo, da izdelki s tem simbolom dejansko niso bili testirani na živalih. A številne neodvisne raziskave mnogih organizacij za zaščito živali so razkrile, da so podjetja, ki ponosno nosijo simbol zajčka na svojih izdelkih, resnično naklonjena temu, da izdelki niso testirani na živalih, zato so te oznake precej zaupanja vredne.

Bolj sporna so podjetja, ki napišejo le na svoji spletni strani, da izdelki niso testirani na živalih, ne potrudijo pa se za pridobitev katerega od simbolov »cruelty free« ali »ni testirano na živalih«. Pri takšnih podjetjih svetujemo večjo previdnost, saj morda res ne testirajo svojih izdelkov na živalih, mnogokrat pa tega ne morejo potrditi za surovine, iz katerih izdelujejo določen izdelek. Izjema so proizvajalci naravne kozmetike s certifikati ekološko oz. organsko, saj že slednji med drugim prepovedujejo testiranja na živalih.

Če želite kupovati  kozmetične izdelke, ki so v celoti prijazni živalim, vam posredujemo nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni:
- Kupujte izdelke, ki ne vsebujejo nobene živalske sestavine. Težko bi rekli, da je izdelek, ki na primer vsebuje pigment iz žuželk carmino prijazen živalim. Pomislite, na kakšen način pridobijo te sestavine …

- Če kupujete izdelke, ki vsebujejo palmovo olje, preverite ali je podjetje »prijazno orangutanom«. Če palmovo olje prihaja iz Sumatre ali Bornea, ki predstavljata domovanje orangutanov, ste lahko prepričani, da ta izdelek ni prijazen živalim. Orangutani namreč množično umirajo (in so tudi namenoma pobijani), saj ostajajo brez svojega habitata, ko za nasade plantaž oljne palme izsekavajo gozdove na Sumatri in Borneu. Podjetja, ki so prijazna orangutanom, pridobivajo certificirano palmovo olje iz obnovljivih virov drugih držav.

- Ko kupujete pripomočke za ličenje, natančneje čopiče, preverite, ali niso iz živalskih ščetin. Kljub temu, da mnoga podjetja, ki izdelujejo čopiče iz živalskih ščetin, trdijo, da so prijazna živalim, saj ščetine pridobivajo s striženjem dlak določenih živali, ne verjemite vsemu na besedo. Kakšna je verjetnost, da podjetje goji ogromno število živali samo za to, da jih postriže in nato spet čaka, da jim dlaka zraste? Si predstavljate, kako zamudno je to in kakšne stroške predstavlja za podjetje imeti ogromno število na primer koz, da jih lahko postrižejo? Mnogo neodvisnih raziskav različnih organizacij za zaščito živali je razkrilo informacije, da večina ščetin, iz katerih podjetja izdelujejo čopiče, prihaja iz krznarskih farm kot stranski produkt pri pridobivanju krzna. In če kaj NI prijazno živalim, so to zagotovo krznarske farme.  

- Vedno preverite, ali podjetje zagotavlja ne le, da ne testira svojih izdelkov na živalih, temveč tudi, da v njegovem imenu tega ne počne tretja oseba, oziroma da tudi posamezne sestavine v izdelku niso testirane na živalih.

V prihodnje torej pri nakupu kozmetičnih izdelkov dobro preglejte embalažo, če je na njej simbol zajčka ali vsaj napis, da izdelek ni testiran na živalih. Pogumno povprašajte proizvajalce, zakaj simbola ali napisa ni na izdelku, če na svoji spletni strani trdijo, da so živalim prijazno podjetje (izjema so, kot rečeno, določeni certifikati, ki potrjujejo naravno kozmetiko in že vključujejo prepoved testiranja na živalih).

Le s skupnimi močmi in dovolj velikim javnim pritiskom bomo lahko naredili spremembe v imenu nevidnih in neslišnih živali, ki vsak dan umirajo v laboratorijih širom sveta. Samo v Evropski uniji je namreč vsako leto mučenih in ubitih okoli 12 milijonov živali. Lahko ste lepi in negovani tudi brez trpljenja kateregakoli bitja in le tako bo vaša lepota prispevala tudi k lepoti planeta.

Ključne besede:
cruelty free, kozmetika, testiranje na živalih, palmovo olje, izdelki

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: