Skupaj razkrivamo

2.12.2010

Trgovina z umazanijo!

Izprijenost današnjega sveta prihaja v “veliki finale”. Ne trgujemo le s tistim, kar je koristno – vse večji denar se obrača tudi v trgovini z odpadki. 

Že zbiranje in obdelava vaših hišnih odpadkov postaja vse bolj zanimiv posel, kaj šele trgovina z nevarnimi odpadki, na katerih nekateri služijo milijarde. Policija in vojska bosta seveda varovali konvoje nevarnih odpadkov in, če je potrebno, tudi s silo ustavljali protestnike, ki želijo le ohraniti svoje ozemlje brez kemične ali radioaktivne kontaminacije. Enako je z zakonodajnim organom, ki očitno uzakonja zgolj pohlep kapitala in se v zadnjem času vse bolj odločno spravlja nad aktiviste različnih okoljevarstvenih organizacij. V novih zakonih je neposredno zapisano, da vas lahko obsodijo, če ste s svojim dejanjem podjetjem povzročili izgubo. 

Podobno se dogaja tudi na področju globalnega segrevanja ozračja. Medtem ko se znanstveniki prepirajo glede tega, ali nas čaka potop ali ledena doba, politiki in gospodarstveniki v vsej zgodbi očitno vidijo le nove priložnosti za zaslužek. Namesto da bi začeli zmanjševati svoje grehe, z njimi vse bolj predrzno trgujemo. 

Države se borijo za čim večje kvote dovoljenih izpustov, ki jih lahko nato prodajajo druga drugi v obliki “trgovine z izpusti”. Pod pretvezo ekoloških rešitev se ljudem vsiljujejo novi eko standardi, ukinja se pravica do zdrave svetlobe in vsiljujejo se varčne žarnice, namesto v zdravih in prevetrenih prostorih bomo zaradi prihrankov toplote prisiljeni živeti v klimatiziranih prostorih, kjer se celo zrak reciklira. Če tako nadaljujemo, bomo eno potrošništvo zgolj zamenjali z drugim pod pretvezo eko tehnologij. O tem, da nas je prav potrošništvo, ki je daleč od dejanskih potreb, pripeljalo do takšnih obremenitev okolja, pa ne govori nihče, ki mu je do zaslužka. 

Kje ste vi v tej zgodbi?
Povprečen Slovenec na leto obremeni okolje z 10 tonami CO2. Po tem “dosežku” smo podobni drugim Evropejcem. Lahko se tolažimo s tem, da prispevajo Američani dvakrat več CO2, ali pa se zamislimo nad dejstvom, da večina sveta še vedno živi tako, da okolja sploh “ne bodo imeli na vesti”.

Če želite izračunati, kakšen je vaš osebni ogljični odtis, kliknite na zelo zanimivo aplikacijo, ki jo je pripravila fundacija Umanotera. Razen konkretnega izračuna je stran polna tudi zanimivih zamisli za prihranek denarja in izpustov CO2. Aplikacijo najdete na spletni strani https://www.umanotera.org/kaj-delamo/trajne-vsebine-projekti-kampanje/podnebne-spremembe/izracunaj-svoj-ogljicni-odtis/

Ključne besede:
odpadki, trgovina, nevarni odpadki, posel, globalno segrevanje, ozračje, ekološke rešitve, potrošništvo

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: