Skupaj razkrivamo

5.9.2016

Nekaj več …

Ljudje, ki spoštujemo okolje, pridelovalce in lastno zdravje, navadno pričakujemo veliko več kot zgolj poceni ekološka živila in druge izdeke za bolj zdravo življenje. 
Majhne trgovine se nenehno srečujejo z veliko težavo: kako ostati konkurenčne, če pa trgovine večjih trgovskih verig ponujajo vse večjo izbiro ekoloških izdelkov, ki jih zaradi večjega obsega poslovanja, cenejše logistike in neredko tudi zniževanja meril ponujajo po veliko dostopnejših cenah.

Ves čas je opaziti odpiranje majhnih ekoloških trgovin, vendar marsikatera ne najde načina, kako bi tudi dolgoročno preživela. Mnogi, ki so zaprli svojo trgovino, so nam povedali, da izdelkov niso mogli prodajati po konkurenčnih cenah ali pa v njihovem okolju preprosto ni bilo dovolj kupcev, ki bi se zanimali za tovrstne izdelke. Pogosto slišimo, da je za vse kriv padec kupne moči … Toda ali je to v resnici odločilno? Za vogalom trgovine, ki so jo nedavno zaprli, pogosto zraste nova, ki deluje uspešno. 

Prav zato smo lastnike delujočih trgovin povprašali, kaj je po njihovem mnenju najbolj odločilno za uspeh majhnih ekoloških trgovin. Skoraj vseh trideset vprašanih se strinja, da se vse začne pri viziji ter lastnih kvalitetah – vztrajnosti in kredibilnosti človeka, ki se odloči za tovrsten posel.

To je težko zaslužen kruh, zato pri tem delu ne vztrajajo ljudje, ki si želijo imeti urejen delovnik in nenaporno življenje. 

Odločilno se mi zdi, da trgovina ni samo trgovina, trgovec pa ne samo trgovec. Treba je znati poslušati, čim več je treba vedeti o dobri hrani in zdravju nasploh, raziskovati in tudi s srcem svetovati. Z željo pomagati, morda tudi tolažiti, razveseljevati, presenečati, poučevati in se tudi učiti, izmenjavati izkušnje ter pripravljati predavanja, delavnice, pokušnje … ne le prodajati. Zgolj tako lahko postane trgovinica srečavališče podobno mislečih ljudi, stekališče dobre energije in koristnih nasvetov, kamor je vredno priti tudi brez namere po nakupu – poklepetati, popiti kozarec dobre vode in si med opravki nekoliko oddahniti.  Katja Kogej, trgovina Zale&Pepe
Za uspeh trgovine je ključno, da delaš s srcem, da živiš za to, kar delaš, poslušaš samega sebe in upoštevaš mnenja strank. Brez strank tudi nas ne bi bilo. Izredno pomembno je znanje, saj prodajamo specifične izdelke.  Hram narave
Kljub poplavi ekoloških trgovin je pravih še vedno premalo. Najpomembnejši dejavnik uspešnega poslovanje ekološke trgovine je interes lastnika, ki mora biti v trgovini tako ali drugače navzoč. Trgovini podelita značaj samo izobraževanje in usposobljenost.  Marjan Korez, Živa Center
Naše osebne izkušnje kot ponudnika in zaupanje kupcev, da ne počnemo vsega zgolj zaradi denarja, sta kriterija, ki nas uvrščata na visoko mesto. Toda za tak status je potrebna »kilometrina«: zaupanje kupcev smo gradili vrsto let. Silva Verglez, Norma
Za uspeh so pomembni: veselje do tega dela, dobra ponudba, kompetentnost, korektnost ter integriteta prodajalca, izdelkov in cenovne politike  Jana Murgelj, Stari most 
Živeti je treba v skladu s ponudbo trgovine.  Suzana Košmerl, Suzana

Da bo trgovina kupcem pomenila več kot le prostor, kjer nakupujejo ekološke izdelke, so številni mali trgovci svojo ponudbo razširili in ji dodali vrsto dejavnosti. Trgovine z medicinskimi pripomočki denimo ponujajo različne oblike diagnostike. 

V Živa Centru prirejajo predavanja, delavnice in tečaje, na katerih se uporabniki učijo pravilno uporabljati naravna ličila, si barvati lase z naravnimi barvami, razvijati družinske odnose ter odnos do giba in lastnega telesa … V okviru trgovine je tudi priročna kuhinja, v kateri je možno iz kupljenih sestavin hitro pripraviti obrok za malice.

Stari Most se je razvijal po nasprotni poti. Sprva je bila to samo čajnica, postopoma pa je prerasla v trgovino z ekološkimi izdelki in prireditveni prostor. 

Zaradi družinske tradicije nabiranja in uživanja zelišč ter povpraševanja strank smo že kmalu ponudbi dodali zelišča, zatem pa še zeliščno kozmetiko. Tako se je izbira polagoma in organsko širila – vse do tega, kar smo danes. Ravnali smo torej v skladu s povpraševanjem, z zmožnostjo financiranja zalog in predvsem osebnih potreb zaposlenih po izdelkih, ki so si jih želeli na osnovi lastne preobrazbe ter novih znanj in spoznanj. Najprej smo se torej spremenili mi, zaposleni, zato se je spremenila tudi naša ponudba.  Stari Most 

Tudi lastnica Hrama narave pravi, da si je poleg trgovine vedno želela imeti tudi lasten bistro – jeseni ga bodo tudi v resnici odprli. Ponujali bodo juhe, solate, pite … iz surovin, ki bodo pretežno prihajale z ekoloških kmetij. Tudi čaji bodo prišli z zeliščarske kmetije. V tem vidijo možnost za povezovanje domačih pridelovalcev in ponujanje zdravih obrokov.

Širina izbire kot prednost
Dandanes je čas najdražja prvina osebne ekonomije, zato vse več kupcev želi čim več svojih potreb zadovoljiti na enem mestu. V Sloveniji deluje več ekoloških supermarketov. Prvi je začel Kalček, ki ima v Ljubljani dva supermarketa, sledila pa sta Vitacare s svojo mrežo supermarketov in Norma, ki je svojemu supermarketu v Mariboru nedavno dodala franšizno trgovino v Ljubljani. 

Kot pravi Terence Štader, vodja trženja pri Kalčku:
Obstaja več tipov kupcev, skupno pa jim je, da želijo vrhunsko ekološko ponudbo na enem mestu, in to jim tudi ponujamo. Kupce je na splošno mogoče razdeliti v dve veliki skupini. V prvo spadajo kupci, za katere je cena pomemben dejavnik: želijo si kakovostne ekološke izdelke po cenah, ki so primerljive s cenami konvencionalnih izdelkov. Drugi segment kupcev išče predvsem kakovost in je razvil pripadnost znamkam, ki jih je vzel za svoje, saj jim ti izdelki poleg ekološke kakovosti ponujajo tudi gurmansko zadovoljstvo, ugajajo jim in jih navdihujejo.
Nakupovalne navade kupcev se spreminjajo: kupci postajajo zahtevnejši, saj so dobro informirani in posledično vedo, kaj hočejo. Nekatere večje konvencionalne trgovske verige v Sloveniji ponujajo že kar precejšen nabor osnovnih ekoloških izdelkov, zato je za nas v tem segmentu manj prostora za rast.   Silva Brglez, Norma

Usmerjenost kot prednost
Nekateri se trudijo, da bi čim bolj širili svojo ponudbo, drugi gredo v nasprotno smer in si prizadevajo, da bi postali najboljši na enem samem ozkem področju. Bi si drznili imeti trgovino, ki ponuja predvsem moke in žita, in to v času, ko »nihče več ne kuha«, povrhu pa še v velikem mestu, kjer obstaja tisoč in en način, kako do zdrave hitre prehrane? Prav s to idejo sta začeli Petra in Veronika, pogumni ustanoviteljici trgovine Mok'ca na koseški tržnici v Ljubljani. 

Trgovina je uspešno preživela prvi dve leti delovanja. Kot pravita Petra in Veronika, je izobraževanje o pomenu sveže moke in drugih izdelkov, ki jih ponujata, obrodilo sadove.
Res je, da so informacije dostopne povsod, žal pa vsem primanjkuje časa. Prav v tem vidiva veliko prednost svetovanja na osnovi izkušenj. Ker ponujava tudi veliko izbiro izdelkov brez glutena, se na naju obračajo bolniki s celiakijo, ki so včasih zares v stiski, zato je pomoč v obliki svetovanja ključnega pomena. Vse večje je povpraševanje po živilih brez alergenov in ekoloških živilih, saj ljudje z zdravstvenimi težavami večinoma najprej spremenijo prehrano. 

Podobno ugotavljajo v trgovini Eko365, ki je začela delovati pred šestimi leti, in sicer kot spletna trgovina, pred tremi leti pa so odprli tudi prodajni prostor v Ljubljani, specializiran za ponudbo malih gospodinjskih aparatov, potrebnih za pripravo zdravih obrokov. Lastnica, Jana Kristanc, nam je zaupala:
Opazno je, da kupci nenehno sledijo novim smernicam na področju prehranjevanja, četudi gre včasih za nepreizkušene novosti. V svetu, ki je preplavljen z informacijami in v katerem vlada pomanjkanje časa, je največji izziv nenehno opozarjanje na svojo ponudbo. Če bi začenjala znova, bi več časa namenila mreženju in izobraževanju.

Ključne besede:
trgovine, ekološki izdelki, eko trgovine, ekološka trgovina, izobraževanje, celiakija, ponudba

 

Sorodni članki:

3,076172E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: