Skupaj razkrivamo

2.12.2010

Alarm v otroški sobi 
Besedilo: Christine Berk

Nemška organizacija za zaščito potrošnikov Stiftung Warentest je s svojo objavo rezultatov obsežnega testiranja 50 naključno izbranih igrač dne 21. 10. 2010 poskrbela za vznemirjenje med starši in proizvajalci igrač. 

Čeprav je pred nami najlepši čas v letu, ko smo vsi polni velikih želja in pričakovanj ter si želimo osrečiti svoje najbližje, je Stiftung Warentest objavil šokantno novico, da so v kar 42 igračah našli strupene snovi, ki bi lahko škodovale zdravju naših otrok. Tudi podatki z nürnberškega sejma igrač 2010 niso prav nič vzpodbudni, saj je delovna inšpekcija kar 435 od skupno 1.770 testiranih igrač označila z oceno »pomanjkljivo«. Ni šlo zgolj za neustrezno sestavo, temveč tudi za nevarnost zadušitve in neustrezno starostno opredelitev. Zanimiv je tudi podatek, da je v »Rapexu«, sistemu hitrega obveščanja v Evropski uniji o nevarnih izdelkih splošne rabe, prijavljenih toliko nevarnih igrač, da znaša njihov delež kar 40 % vseh prijavljenih izdelkov. Tudi rezultati obsežnega testiranja igrač s strani neodvisne organizacije Öko-Test v letu 2009, o katerem smo že poročali v našem majskem izvodu novic, so bili več kot šokantni. 

Kako pravzaprav zdravju škodljive snovi, kot so PAH-i (policiklični aromatski ogljikovodiki), nonilfenol, formaldehid, nikelj, cink, organske povezave ali mehčalci, prehajajo v igrače?

Veliko snovi povezujejo z rakom, neplodnostjo ali s poškodbami dedne zasnove in veliko let lahko preteče, preden se bo razvila katera izmed teh bolezni. Takrat pa nihče več ne bo pomislil na »zastrupljeno« igračo, s katero se je otrok neprenehoma igral, saj je škodljive snovi vdihaval in je imel igračo v neposrednem stiku s kožo ali usti. Zavedati se moramo, da veliko proizvajalcev igrač - skoraj vse nemške blagovne znamke - proizvaja igrače na Kitajskem, kjer je proizvodnja cenejša, delavci dobijo veliko nižjo plačilo in delajo do 16 ur na dan. Na Kitajskem zakoni o uporabi kemikalij niso tako strogi kot v Evropi, kjer je vse to zakonsko veliko bolj strogo urejeno. Kar 80 % igrač, prodanih, na primer, v Nemčiji, je proizvedenih na Kitajskem. Provinca Guangdong, na primer, ki je manjša od Bavarske, se je povsem prilagodila potrebam svojih strank, saj je tam namreč več kot 10.000 tovarn igrač. 

Skoraj neverjetna je zadnja ugotovitev organizacije Stiftung Warentest, in sicer da je plastika boljša od lesa. Da, prav ste prebrali. Torej je prepričanje, da bomo za otroka avtomatično storili nekaj dobrega, če mu bomo kupili leseno igračo namesto plastične, zmotno, kajti ugotovili so, da so prav lesene igrače tiste, ki so lahko močno obremenjene s škodljivimi snovmi. Na primer, zelo veliko škodljivih snovi vsebujeta leseni igrači železnica Brio Meine erste große Brio-Bahn (Brio Moja prva velika Brio železnica), izdelek št. 33701, v katerem so med drugim našli zaščitno sredstvo proti ognju, PAH-e in nikelj, ter vlakec Thomas & Friends Early Engineers Lok James, izdelek št. LC98303. Od 15 testiranih lesenih igrač ni bila niti ena brez škodljivih snovi (pregled in rezultate testiranih igrač si lahko ogledate na http://www.test.de/themen/kinder-familie/test/Spielzeug-Alarm-im-Kinderzimmer-4150171-4151407/010), medtem ko so od desetih plastičnih igrač samo štiri vsebovale škodljive snovi. 

Ne razumite nas napačno - prav nič nimamo proti lesu. Prav nasprotno, to so krasne in zdrave igrače, z veliko prijazne energije, vendar pod pogojem, da jih niso namočili ali premazali s strupenimi snovmi. Zato ne posegajte po vsem, kar je lesenega, preden se ne prepričate, da gre res za kakovostne in neoporečne izdelke. 

Med najvarnejše igrače torej sodijo kakovostni plastični izdelki brez ftalatov in drugih nevarnih spojin, nelakirane lesene kocke in punčke iz blaga. Na testu so se najbolje odrezale naslednje igrače: punčka Curly Girly od podjetja Sigikid in plišaste igrače Augusta du Bay od podjetja Hello Kitty, Rettungshubschrauber (reševalni helikopter) Little People od podjetja Fisher Price, Rettungshelikopter (reševalni helikopter) od podjetja Playmobil in prav tako Fahr- und Spaß-Auto (avtomobilček) od podjetja Ravensburger.

Igrače bodo v prihodnje varnejše le, če bodo proizvajalci prevzeli več odgovornosti, bolj strogo začeli nadzorovati svoje dobavitelje in če bodo popravili oziroma izboljšali direktivo EU o igračah, ki naj bi stopila v veljavo julija 2011.

Priporoča se izbirati med igračami, ki so proizvedene v Evropski uniji, ter med ekološkimi igračami (npr.: http://www.ekosvit.si/35-lesene-igrace-varis). Bodite pozorni na oznake, kot so: »GS« (Geprüfte Sicherheit – preverjena varnost), »Toxproof« (preverjeno na škodljive snovi), »TÜF-Proof«, »Spiel gut« ali »Öko-Test« ter »PVC-frei« in »Phthalat-frei« - te namreč označujejo dobro igračo. 

Bodite vedno pozorni na to, ali ima igrača močen, neprijeten, zbadajoč vonj. Če je tako, je ne kupite oziroma je ne uporabljajte. Po možnosti jo pred prvo uporabo operite in balonov nikoli ne napihujte neposredno z usti.

V času, ko nas premami želja po izpolnitvi skoraj vsake otroške želje, se je vredno ustaviti in pretehtati tudi izbiro sladkarij in izdelkov za nego telesa. Našim najmlajšim za njihovo srečo in zdravje ponudimo le najboljše. 

Viri:
-          http://www.test.de/themen/kinder-familie/test/Spielzeug-Alarm-im-Kinderzimmer-4150171-4151407/010
-          http://www.ksta.de/html/artikel/1264185917164.shtml
-          http://www.ti.gov.si/si/obvestila_o_nevarnih_proizvodih/nevarni_proizvodi_rapex/; http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/index_en.htm
-          http://www.nordbayern.de/nuernberger-nachrichten/wirtschaft/gefahrliche-affen-und-puppen-im-kinderzimmer-1.258534

Ključne besede:
igrače, testiranje, strupene snovi, proizvodnja igrač, plastična igrača, lesena igrača, ekološka igrača

 

Sorodni članki:

1,660156E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: