Skupaj razkrivamo

2.12.2010

100-odstotno naravno je premalo!
Povzeto po besedilu Marie-Theres Wimmer, Organic Monitor

Trajnostni razvoj kozmetične industrije je bila osrednja tema srečanja Sustainable Cosmetics Summit (slo. Srečanje o trajnostni kozmetiki) v Parizu, ki se ga je v novembru 2010 udeležilo 180 predstavnikov iz 26 držav. 

Kako zmanjšati škodljive vplive na okolje in družbo? 
Profesor dr. Michael Braungart je izzval industrijo, da spremeni svoje motive in se bolj usmeri k iskanju pozitivnih rešitev kot na lajšanje občutka krivde. Nov, svež pogled, ki ga zagovarja gibanje C2C (Cradle to cradle), je: “Kako ustvariti pozitivne vplive in ne le, kako zmanjšati škodljive vplive.” Dr. Braungart je na primeru industrije pijač prikazal, kako vodilna podjetja niso tista, ki zmanjšujejo škodo, ki jo naredijo okolju, temveč tista, ki dejavno prispevajo k boljši situaciji v okolju. 

Ustanovitelj podjetja Greentech, Jean-Yves Berthon, je povabil predstavnike industrije, da razvijajo poglobljene in etične odnose s svojimi dobavitelji. Glede na ugled podjetij, ki to že počnejo, je tudi drugim predlagal več prenosa znanja ter podporo okolju in lokalnim skupnostim v državah v razvoju. S tem se zagotavljajo trajnost odnosov, varovanje okolja in seveda najboljša kakovost. 

Vsaka podrobnost je pomembna. Zato ni vseeno, ali je papir za embalažo prišel iz divje posekanih gozdov, ki so za seboj pustili ekološko razdejanje, ali pa je šlo za trajnostno pridelavo. Če vemo, da divje izsekavanje prispeva okrog 20 % vseh izpustov, to ni zanemarljivo vprašanje.

Pri konvencionalni kozmetiki se včasih dogaja, da je vrednost embalaže večja od cene sestavin, ki so v njej. Ker se prodaja predvsem psihološki vtis, je to za industrijo ključnega pomena. Kako se bo pri tem opredelila naravna kozmetika, pa je bilo vprašanje posebne seje na srečanju. Večina ponudnikov se je že usmerila na reciklirane in eko materiale ter se osredotočila na čim manjšo porabo plastike. Ker kozmetične hiše same ne proizvajajo embalaže, je na tem področju razvoj v rokah ponudnikov embalaže. Na tem področju je svoje dosežke predstavilo podjetje AVEDA, ki je eno izmed prvih podjetij s področja kozmetike, ki deluje po principu C2C (Cradle to Cradle - o konceptu, ki pomeni ustvarjanje izdelkov, ki ne obremenjujejo okolja in omogočajo, da se brez izgube obračajo in vračajo v uporabo, smo že pisali v članku »Kje se zares začne ekologija«, 04/2010. 

Kakovost naravne kozmetike?
Na trgu je vse več različnih izdelkov, ki so praviloma označeni z enim izmed mnogih zasebnih certifikatov. Evropska zakonodaja, ki bi uredila področje kozmetike, tako kot je urejeno področje prehrane, pa še ne obstaja.
 
Pred leti so se začeli pogovori o harmoniziranju različnih standardov s ciljem, da bi prišli do enega, enoznačnega evropskega standarda, ki bi ga nato tudi predlagali kot uradno izhodišče za zakonodajo. 
Tako kot se to običajno dogaja, je demokracija včasih neustrezen način odločanja, saj je tam, kjer večina zagovarja čim nižje standarde, težko priti do skupnega sprejemanja veliko višjih meril. 

Naveličani neplodnih pogajanj so se tako najbolj kakovostni ponudniki na področju eko kozmetike že pred leti odločili ustanoviti novi standard NaTrue, ki bi zahteval nadstandardno kakovost v primerjavi s splošnimi pogoji za naravno kozmetiko. Danes je pod NaTrue merili certificiranih 975 izdelkov, več kot 45 blagovnih znamk in okrog 30 hišnih znamk trgovskih verig. NaTrue je že na začetku vpeljal tri stopnje certificiranja: ENA ZVEZDICA - za naravno kozmetiko; DVE ZVEZDCI - za naravno kozmetiko, ki vsebuje določeni delež ekološko pridelanih sestavin; in TRI ZVEZDICE - za naravno kozmetiko, izdelano izključno iz ekološko pridelanih sestavin in brez kemične obdelave osnovnih sestavin (organic - organsko). Oznako za tretji in najvišji razred je do danes pridobilo 370 izdelkov. Opise in lastnosti vseh NaTrue certificiranih izdelkov si lahko preberete na www.natrue.org/products/. Na spletni strani NaTrue lahko kupci dobijo tudi celostne informacije o ponudnikih glede njihove ekološke in socialne politike. 

Iz enakega razloga so mnogi ponudniki razvili tudi druge “nadstandardne” oznake ali se združili v interesna združenja, ki zahtevajo veliko več od osnovnih meril, ki so do zdaj določala naravno kozmetiko. 

S precejšnjo zamudo od obljubljenih rokov kaže, da bo končno ugledal luč dneva tudi harmonizirani evropski standard COSMOS. Po dolgih razpravah, ki se vlečejo že leta, so nazadnje prišli do sporazumne rešitve oziroma do dveh variant: Cosmos-Organic in Cosmos Natural, ki naj bi se kmalu pojavila tudi na trgu. 

______________________________________________________________________
Do zdaj so ponudniki tekmovali med seboj, kdo bo lahko naredil kozmetiko brez ... ali kozmetiko, ki je 100-odstotno naravna. Zdaj pa je čas, da se premaknemo še korak naprej in ponudimo kozmetiko, ki je etična, ki spoštuje življenje, ki je ustvarjena po načelih pravične trgovine in je v svojem namenu racionalna ter zadovoljuje dejanske potrebe.” 
Sandie Jaidane, SJCONSULTANCY & TRAINING 

Ali ni naloga naravnih blagovnih znamk, da ponudijo vizijo razvoja konvencionalnim blagovnim znamkam? To je osnovno vprašanje, s katerim smo se ukvarjali na srečanju.”
Michel Gutsatz, THE SCRIPTORIUM COMPANY

Ključne besede:
kozmetična industrija, kozmetika, embalaža, konvencionalna kozmetika, princip C2C, NaTrue

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: