Skupaj razkrivamo

23.3.2015

Ali je konvencionalna kozmetika močnejša od naravne?

... z liposomi, s perlami Q10, s sadnimi kislinami, DNA repair, z izvlečki sadja, s kolagenom, z jojobinim oljem, ...

Česa vse ne slišimo, ko gre za promocijo konvencionalne kozmetike. Ponavadi zveneča imena novih znanstvenih dosežkov spremljajo še slike visokotehnoloških molekul, izjave znanstvenikov, odstotki zmanjšanja gubic, ... 

Vse skupaj pa naj bi nas prepričalo, da bo 50 ml kreme, v katero bomo investirali od 10 do 50 EUR, naredilo vidni čudež na našem obrazu. 

Že od začetka razvoja kozmetične industrije smo priča enakim obljubam, spreminjajo se le imena čudežnih snovi in njihove upodobitve, ki so bile včasih risane, danes pa jih upodabljajo računalniško. 

Povprečno žensko od majhnega učijo, da verjame avtoritetam. Zato večina verjame tudi v zgodbo o tem, da konvencionalna kozmetika mora delovati, če za njenim razvojem stoji toliko doktorjev znanosti, ki delajo v sodobnih, skoraj vesoljskih laboratorijih, ki nam jih kažejo v reklamah. 

V luči tega mnogi naravno kozmetiko vidijo kot nekaj sicer bolj zdravega, vendar zagotovo tudi manj prefinjenega in učinkovitega od sodobne konvencionalne ponudbe. 

Ste pripravljeni pogledati, kaj se skriva za vsemi temi zvenečimi besedami?
Sestava kozmetike ni nič bolj zapletena od sestave kakšne jedi. Težava je le v tem, da je industrija dosegla, da ji sestavin ni treba zapisati v bolj razumljivem jeziku, zato jih pišejo v jeziku kemije, v tako imenovani obliki INCI. In ta večini smrtnikov zveni tako zelo znanstveno, da ne upamo dvomiti vanjo. 

Tako naravna kot konvencionalna kozmetika uporabljata nekaj mastnega, nekaj vlažnega, nekaj, kar zagotavlja dodatne učinke, ter nekaj, kar vsemu temu izboljša obstojnost in vonj.

Če pazljivo preberete sestavo, boste videli, da v konvencionalni kozmetiki praviloma ni maščobe, ki bi kožo nahranila, pripeljala vitamine A, E in D ter olja z omega-3. Edino, kar deluje, so sintetizirane molekule, ki se dodajajo kot aktivna učinkovina. Vse ostalo je zgolj v vlogi, da aktivna učinkovina doseže svoj cilj in da vse skupaj lepše diši, je lepše videti in se hitreje vpije. 

Ker dejansko ne more zadovoljiti globinske potrebe kože po hranilih, prekrvavitvi, čiščenju ali zdravljenju, večina deluje zgolj kot ličilo. Svoje učinke osredotoča na površini, kjer z ustavljanjem vode ali maščobe doseže, da so gubice videti bolj zglajene. Za tako kozmetiko lahko rečemo, da obraz mumificira in agresivno posega v delovanje kože. Zato ta postaja vse bolj odvisna od zunanjega „vzdrževanja“. Ali je krema zares dosegla cilj in vas pomladila, boste najbolje ocenili, ko nekaj dni ne boste uporabili te čudežne kreme. Takrat boste videli, ali se je nekaj zares izboljšalo ali pa krema deluje le tako, da skrbi za „pročelje“. 

V kakovostnih naravnih pripravkih so aktivne učinkovine dejansko skrite v skoraj vsaki sestavini. Če je uporabljena kokosova maščoba, vemo, da bo celice nahranila z lavrinsko in kaprijsko kislino, s čimer bo izboljšala tudi odpornost, delovala protivnetno, pospravila z bakterijami ali glivicami, ... Če želimo spodbuditi regenerativne procese v koži, to lahko dosežemo z olji, ki vsebujejo dragocene maščobne kisline. Gamalinolenska kislina (največ je je v svetlinovem in boraginem olju) izboljša prekrvavitev, deluje proti prostim radikalom, zavira staranje kože in pomaga pri njeni regeneraciji. 

Olje pšeničnih kalčkov in svetlinovo ali arganovo olje vsebujejo tudi veliko vitamina E, zato navedene regenerativne procese še dodatno podpirajo. 

V naravni kozmetiki se uporabljajo tudi zelo dragocena olja iz semen šipka, granatnega jabolka in drugih semen z močnimi regenerativni in antioksidativnimi lastnostmi. 

Podobno velja za vlažni del kreme. Zakaj bi dodajali le alkohol, če lahko dodamo alkoholno ali glicensko obliko izvlečkov različnih zdravilnih rastlin, aloe vero ali hidrolate vrtnice? Vse navedeno je že samo po sebi učinkovito v negi. V sinergiji z dobro maščobo pa so učinki še boljši. 

Tudi to, kar ima v konvencionalni kremi le vlogo konzervansa, v naravni predstavlja vir odličnih učinkov na naši koži. Eterična olja dosežejo terapevtske učinke, ki jih sintezne dišave, prisotne v konvencionalni kozmetiki, nikoli ne bodo. 

Če bi razstavili kakovostno naravno kremo na sestavne dele, bi lahko za vsako zapisali, da vsebuje Q10, DNA repair, antioksidante, encime, protivnetne snovi, kopico vitaminov, dragocene maščobe itd. Če je celotna sestava dobro premišljena, potem tudi na tem področju govorimo o učinku zdravilnih mešanic, ki moči posamičnih sestavin le še okrepi. 

Primerjajte to z žlico nafte, v kateri plava kakšna sintezna molekula, družbo pa ji delajo umetne dišave, polimeri, derivati PEG in sporni sončni filtri. 

Kje se zares skriva več moči?

Ključne besede:
konvencionalna kozmetika, naravna kozmetika, maščobe, naravni pripravki, olja, eterična olja,

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: