Skupaj razkrivamo

3.12.2010

Zmanjšati prostor za zavajanje

PHARMOS NATUR je ustanovitveni član nove organizacije za certificiranje naravne kozmetike ICADA (www.icada.eu). Pri tem jih je vodilo spoznanje, da trenutno veljavni certifikati omogočajo veliko prostora za zavajanje potrošnikov in da tudi novi, izboljšani certifikati ne posvečajo dovolj pozornosti celostnemu pristopu podjetja in učinkovitosti njihovih izdelkov. 

Ker podjetje Pharmos Natur deluje predvsem na področju zdravilne rastlinske kozmetike, ki se uporablja pri zelo zahtevnih stanjih kože, so poskusili svoja prizadevanja strniti v novem standardu ICADA, o katerem smo povprašali gospo Margot Esser, ustanoviteljico. 
»V naravni kozmetiki se načeloma uporablja kemijsko predelana voda kot osnova za kreme in losjone, z med 50- in 80-odstotnim deležem. Tako imamo na trgu izdelke, ki se ponujajo kot 100-odstotno organski, dejansko pa vsebujejo le 20 % sestavin, ostalo je zgolj voda. 
Ali menite, da ima smisel, če je naravna kozmetika primarno proizvedena iz kemijsko pridelane vode, denaturiranega alkohola ali etanola, citronske kisline (biotehnološko proizvedena s plesnivimi kulturami) ali sorbinske kisline (sintetično ali biološko proizvedena) ter vsebuje le nekaj odstotkov rastlinskih olj in izvlečkov?

V zdravilni rastlinski kozmetiki PHARMOS NATUR se uporablja namesto kemijsko predelane vode čisti sok aloe vere, ki ima bio certifikat na podlagi zakona o živilih in je pridelan po najvišjih standardih. Na trgu so tudi drugi ponudniki, ki v svojih formulah uporabljajo aloe vero, vendar praviloma nihče od njih ni neposredni proizvajalec te sestavine in si zato, tudi iz cenovnih razlogov, ne more privoščiti tako kakovostne aloe vere, kakršno v svojih izdelkih uporabljamo mi. 

Za primerjavo stane 1 liter bio soka aloe vere, kakovosti, primerljive Pharmos Natur, toliko kot približno 5.000 litrov tehnološko predelane vode, ki se uporablja v kozmetiki.
Za certificiranje vhodnih sestavin smo se odločili za organizacijo ECO CONTROL, saj pri certificiranju ne upoštevajo zgolj kakovosti sestavin, temveč tudi način predelave, etiko podjetja, pravičen odnos do udeleženih, filozofijo podjetja, trajnostni odnos do narave ter učinkovitost izdelkov.

Ker so naši izdelki namenjeni zelo zahtevni koži, v njih ne uporabljamo kislin, alkohola in drugih sestavin, ki jih naravna kozmetika sicer dovoljuje. Naši izdelki so konzervirani zgolj z visoko vsebnostjo aloe vere, ki ima lastne protimikrobne učinke. Negovalne in vlažilne učinke krepi pentilenglikol, ki ga pridobivamo iz soka sladkorne pese. 

Podjetje PHARMOS NATUR želi prispevati k večji transparentnosti, odprti in pravični komunikaciji s potrošniki ter želi odkrito razpravljati o kakovosti. Zato smo se kot ustanovni član odločili podpreti združenje ICADA, ki lahko zagotovi premik tudi na tem področju.«

Ključne besede:
naravna kozmetika, certifikati, Pharmos Natur, zahtevna koža, kemijsko pridelana voda, aloe vera

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: