Skupaj razkrivamo

13.6.2018

Kdo bo patentiral umetno sonce?
Besedilo: Sanja Lončar

Znanstvene tehnologije z vsakim dnem vse bolj napredujejo. Vse večji delež živil raste brez stika s prstjo in brez izpostavljenosti sončnim žarkom. 

Znanstveniki se vse bolj poglabljajo v to, kako različna valovanja svetlobe delujejo na rastline, zato že imamo različne žarnice za rastlinjake – odvisno od tega, ali želimo spodbuditi rast listov ali plodov. Tehnologija LED, ki omogoča izbiro frekvenc (barvo svetlobe), hitro napreduje in celo uspeva vplivati na izboljšanje okusa tako vzgojenih plodov (ki so bili do sedaj praviloma veliko slabšega okusa). 

V kombinaciji z izbranimi hranili in po potrebi celo umetnimi aromami in barvili tako nastajajo živila, ki so »kot prava« ... Oči in celo nos vse težje opazijo razliko. Pa so takšna živila res tudi polnovredna?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, kako pojmujemo besedo polnovrednost. Če menimo, da nas hranijo le maščobe, beljakovine, škrobi, sladkorji, potem so se sodobne tehnologije pridelave zelo približale temu, kar lahko pridelamo v naravi. Če smo bolj pikolovski in želimo vedeti, koliko je v takšnih rastlinah vitaminov, rudnin in antioksidantov – je slika videti veliko slabše. Odvisno od hranila je v takšnih živilih tudi 30, 50 ali celo 70 % manj teh dragocenih snovi, če primerjamo z rastlinami, ki so rasle v naravnem okolju. 

Če merimo svetlobo v živilih (t. i. biofotone, za katere danes kvantni fiziki ugotavljajo, da upravljajo z domala vsemi procesi v naših celicah), pa kažejo masovno pridelana in predelana živila še veliko slabšo sliko – vsaj desetkrat manjšo vrednost v primerjavi z rastlinami, ki so rasle v naravnem okolju in brez »umetnih spodbud«.
Če upoštevamo, da je vsaka rastlina tudi vir dragocenih informacij za naše telo, potem od rastlin, ki so rasle, ne da bi morale spoznati mraz, veter, žgoče sonce ali napade škodljivcev, ni pričakovati veliko inteligence. Že pred 50 leti je Alfred Vogel ljudi primerjal z rastlinami iz rastlinjaka, ker so postajali vse bolj neodporni na zunanje vplive. Danes očitno postajamo vse bolj podobni rastlinam iz hidroponike. Ne poznamo svojih korenin,  brez opore pa ne znamo več stati – poglejte le vse večje število mladih, ki hodijo, kot da ne bi imeli hrbtenice. Dejansko ne hodijo, temveč »hengajo« (prevod: »visijo«). 

Mišično skeletne težave so na drugem mestu, ko gre za število predpisanih protibolečinskih zdravil v Sloveniji. In če ste pazljivo prebrali predhodni odstavek, veste tudi zakaj. 

Ni ga čez naravna tla in naravno svetlobo
Ko te dni pulite plevele mogoče zmotno menite, da so korenine trav dolge le nekaj centimetrov. Bi verjeli, da ima lucerna lahko 6 metrov dolge korenine? Da jih vaša čebula lahko razvije tudi do nekaj metrov? Res je, da so le za lasek debeli, sežejo pa v takšne globine, da rastlina lahko izbira med tisočerimi hranili in si celo v nahjujši suši najde dovolj vlage. 

Tudi spekter svetlobe in vseh ostalih, za naše oko nevidnih valovanj, je v naravi brez omejitev – zato rastline razvijejo na tisoče snovi, ki jih v rastlinjakih ali v sodobnih »tovarnah zelenjave« nikoli ne bodo. 

Posebej ko iščemo rastline za zdravljenje in odpravljanje neravnovesij, je zelo pomembno, da posegamo po rastlinah (in izdelkih iz njih), ki so imele priložnost v naravnih pogojih pridobiti vse, kar potrebujejo, in zato razpolagajo z bogatim naborom snovi in izkušenj. 

Najboljše so samorasle rastline! 
Na divjih rastiščih mora rastlina sama poskrbeti zase. Na jasah in gozdovih ne bo nihče populil plevelov, ki ji odžirajo vodo in hranila, zato mora vsaka rastlina takoj razvijati svoje korenine – ne v stran, temveč v globino. Aloe vera tako rabi 10 let, da s koreninami seže dovolj globoko, da potem iz globin črpa čez 160 zdravilnih učinkovin. Zato divjerasle rastline v sebi nosijo toliko več dragocenih hranilnih in zdravilnih snovi v primerjavi z gojenimi. Pobiranje na takšnih rastiščih pa po drugi strani zahteva veliko pozornosti in etičnosti, sicer lahko zaradi pohlepa prihaja do uničenja celih rastišč. Odgovorno ravnanje, obnavljanje in varovanje naravnih rastišč je za pridelovalce kot so Bioforce, Wala, Weleda, Pharmos Natur, Solime in Soria Natural zelo pomembno. 

V Podjetju Pharmos Natur so pregledovali lokacije po vsem svetu in ugotovili, da aloja vsebuje največ zdravilnih učinkovin, če raste v mešanih naravnih nasadih, zato jo pridelujejo na Jukatanu, in so edini ponudnik, ki izdeluje ekološki sok brez aloina in brez konzervansov. 

Soria Natural je celo locirana na zelo odročnem področju Španije, kjer jim pred vrati divje raste na desetine pomembnih zdravilnih rastlin, ki so osnova njihovih pripravkov. Bližina rastišča omogoča, da so pripravki izdelani iz sveže nabranih rastlin, ki niso tedne ali mesece potovale z ladjami na drugi konec sveta. Zagotovo so zato takšni pripravki bolj učinkoviti v primerjavi z izdelki, ki jih v že posušeni ali na pol predelani obliki prodajajo na svetovnem trgu in jih različni trgovci le pakirajo v svoje vrečke ali kapsule ali iz njih potem izdelujejo svoje pripravke.

Moči eteričnega olja
Vsi, ki ste brali Ščepce, veste, da je največji delež moči rastlin praviloma v eteričnem olju. Tega pa rastlina ustvari več, če mora rasti na bolj sončnem rastišču. Primerjajte le žajbelj ali rožmarin na svojem vrtu s tistim, ki raste na otokih, med kamni in pod žgočim soncem. 

Za eterično olje bi lahko rekli, da je »utekočinjeno« sonce. V njem so ujeta zelo visoka svetlobna valovanja, ki pogosto presegajo valovanja naših celic, zato nas dobesedno »dvigajo«, ko jih vdihujemo, z njimi aromatiziramo svojo hrano, jih uporabljamo kot parfume ali dodajamo kremam in mazilom. 

Aromaterapija je veliko močnejša naravna rešitev, kot si mnogi mislijo. 20 minut vdihavanja rožmarinovega eteričnega olja (kemotip cineol) merljivo izboljša prekrvavitev v možganih in izboljša kognitivne funkcije celo do 60 %. Močno dišeče vrtnice so po svojih antidepresivnih lastnostih primerljive s sinteznimi zdravili. 10-odstotno eterično olje mete (1 kapljica, zmešana z 9 kapljicami navadnega olja) pa odpravi tenzijski glavobol enako učinkovito in v enakem času, kot tableta proti glavobolu. 

Ne spreglejte moči, ki so v rastlinah. Le pozorni bodite na ponaredke in slabo kakovost izdelkov, ki jih je iz dneva v dan več. Pri izbiri eteričnih olj bodite pozorni, da so iz ekološke pridelave. Če imate namen eterična olja uporabiti za aromatiziranje živil (medu, olja, skute, kave, čaja, kakava ...) potem uporabite takšna, ki so registrirana za ta namen. 

Natančne napotke, kako pravilno in varno uporabiti eterična olja, najdete v knjigi Ščepec ustvarjanja.

Naj vam moči sonca ne zmanjka!
Izkoristite poletje, da naberete, posušite, macerirate ali celo destilirate čim več dragocenih rastlin, ki so dobre zakladnice sonca za zimske dni. 

Ključne besede:
valovanje, rastline, aloa, polnovredna živila, naravna svetloba, eterična olja, samorasle rastline

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: