Skupaj razkrivamo

11.1.2011

ZZZ: Kaj so povedali strokovnjaki o razvrščanju zdravilnih rastlinah v kategorijo Z?
Pripravila: Nadja Baćac

Barbara Razinger Mihovec, mag. farm, z Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) nam je pojasnila več o tem, kako in zakaj se nekatere zdravilne rastline razvrščajo v kategorijo Z (Z - zdravilo, ki se izdaja brez recepta) in ne v H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila). Odgovore lahko preberete v nadaljevanju, 13. 12. 2010:

Kdo in na kakšen način v Sloveniji presoja, katere zdravilne rastline morajo biti v kategoriji Z? Gre pri tem za strokovno komisijo, posamezne strokovnjake JAZMP? Kateri parametri določajo, da se neko zdravilno rastlino uvrsti v kategorijo Z?

JAZMP:
Seznam zdravilnih rastlin je že v letu 1999 pripravila in sprejela neodvisna komisija, sestavljena iz od industrije neodvisnih strokovnjakov s področja farmakognozije, farmakologije in medicine. Pri razvrstitvi je upoštevala sodobna znanstvena spoznanja o zdravilnih rastlinah, zlasti njihovo varnost oziroma neškodljivost in tradicionalno uporabo za stanja, pri katerih samozdravljenje ni primerno (na primer v primeru rakavih obolenj, sladkorne bolezni ...) ter prehranske navade v Sloveniji (ali se uporabljajo v običajni prehrani). Prav tako spremembe in posodobitve seznama vedno obravnava in o njih sklepa neodvisna strokovna komisija.

Seznami zdravilnih rastlin kategorije Z se med državami članicam razlikujejo, tak primer je po naših podatkih, na primer glog. Zakaj je temu tako? Ali vendarle ne obstaja možnost, da na to vpliva tudi farmacevtska industrija?

JAZMP:
V različnih državah imajo področje zdravilnih rastlin različno urejeno. Zaradi različnih tradicij je težko pričakovati harmonizacijo na tem področju. Glog je v kategoriji Z zaradi indikacijskega področja, ki ni primerno za samozdravljenje: uporaba pri popuščanju srca in visokem tlaku, kar zahteva zdravniško obravnavo in strokovni nadzor nad zdravljenjem. Neustrezno zdravljenje teh indikacij z izdelki rastlinskega izvora lahko zakrije klinično sliko bolezni, podaljša čas do postavitve pravilne diagnoze, podaljša čas zdravljenja in zmanjša možnost uspešnejšega zdravljenja. Možne so tudi interakcije gloga z nekaterimi sinteznimi zdravili za zdravljenje bolezni srca in ožilja. Pri prevelikem odmerjanju je možno preveliko znižanje tlaka in motnje v delovanju srca. Tudi monografija Svetovne zdravstvene organizacije o glogu in mednarodno priznana strokovna literatura, kot je na primer  knjiga Herbal medicines – A guide for healthcare professionals, J. Barnes, L. Andreson, JD Phillipson, glog odsvetujejo za samozdravljenje (brez ustreznega zdravniškega posveta). Lahko zagotovimo, da v Sloveniji pri tem ne gre za kakršenkoli vpliv farmacevtske industrije. 

Ključne besede:
zdravila, kategorija Z, farmacevtska industrija, zdravljenje, diagnoza, zakonodaja

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: