Skupaj razkrivamo

1.2.2011

Poceni, enostavno, zdravo?
Besedilo: Sabina Topolovec 
Fotografije: Franc Muren

Vsem tistim, ki ste morda prezrli januarsko številko novičk, sporočamo, da smo v letu 2011 pričeli z novo rubriko, kjer bomo skupaj kuhali in se zabavali. Predvsem ob odličnih okusih. Vas matematika utruja? Ah, številke so le v dokaz, da se domača kuhinja zares splača. Zdaj morda bolj, kot kadar koli prej. In tu upravičeno lahko rečemo: Ker se cenite!

Zlasti v luči zadnjih škandalov, kjer bomo še mesece lovili izdelke z dioksinom ali morebitnimi drugi strupi, je vse bolj pomembno, da čim več hrane pripravimo sami in iz resnično preverjenih sestavin. Ste kdaj pomislili, da bi sami naredili čokolado ali testenine? Ali pa so tudi vas prepričali, da so to visoko tehnološki izdelki, ki jih sami ne moremo pripraviti in smo jih zato prisiljeni doživljenjsko kupovati v industrijsko pridelani obliki? Oglejmo si, kaj se v resnici skriva za tem tehnološkim čudežem.

Domača čokolada 
Zdaj ko smo dodobra zapadli v ritem novega leta in skoraj gotovo že snedli vse čokolade, s katerimi nas je Božiček lani obdaril, si lahko končno privoščimo čisto pravo in čisto svojo čokolado. Poleg klasičnih sestavin potrebujemo še nasmeh na obrazu, navdušenje otroka in krepko družbo jedcev, ki bodo sladko radost kaj hitro pospravili z mize. Veselite se. Čokolada še nikoli ni bila tako dobra. In tako poceni! Pa tudi zdrava, zlasti če uporabite rožiče, ki ne vsebujejo kofeina in v telesu delujejo bazično.

Domača čokolada v primerjavi s kupljeno (100 g)*:

Konvencionalna mlečna čokolada

0,49 – 2,29 €

Konvencionalna temna čokolada
(min. 70 % kakava)

1,69 – 2,87 €

Konvencionalna jedilna čokolada (delež kakava od 38 % do max. 45 %)

0,97 – 1,12 €

Dietetična konvencionalna temna čokolada (slajena s fruktozo)

1,89 €

Bio mlečna čokolada

2,60 €

Bio kupljena temna čokolada

2,79 – 2,86 €

Bio kupljena rožičeva čokolada (Kalček)

2,91 €

Bio domača rožičeva čokolada s praženimi mandlji in lešniki

0,93 €

Bio domača kokosova čokolada s kakavom in praženimi mandlji

1,26 €

* Med seboj smo primerjali čokolade, ki so v obliki 100 g tablic, brez kakršnih koli dodatkov (npr. lešnikov, rozin, pomarančne esence ipd.). Upoštevane so redne cene izdelkov.


Rožičeva čokolada s praženimi mandlji in lešniki 
(za odličen recept se toplo zahvaljujem Jasni, vzgojiteljici moje hčerke)

Sestavine: Za dober kilogram (ca. 1.100 g) čokolade potrebujete:
250 g polnomastnega mleka v prahu (2,99 €)
150 g bio lešnikov (1,62 €)
150 g bio mandljev (1,82 €)
70 g fino mlete bio rožičeve moke (Carob) (Kalček – 0,93 €) (grobo mleti rožiči za ta namen niso uporabni)
1 dcl vode 
300 g bio trsnega sladkorja Mascavo (1,04 €)
2 noževi konici burbonske vanilije (0,10 €)
150 g bio masla (1,70 €)

Preračunano na 100 g, vas tablica vrhunske rožičeve čokolade stane le 0,93 €.

Priprava:  Mandlje več ur namakajte v hladni vodi, nato jih oluščite. Na hitro jih prepražite v suhi ponvi. Lešnike prav tako prepražite, nato jih zavijte v suho krpo in povaljajte po ravni površini, da se odlušči lupinica.

V vreli vodi razmešajte sladkor in v raztopini stopite maslo. Prelijte v skledo, v kateri imate pripravljeno mleko v prahu in fino mleto rožičevo moko. Temeljito razmešajte s paličnim mešalnikom. Dodajte lešnike in mandlje (ali dodatke po svoji želji) ter prelijte v pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Postavite v hladilnik, da se strdi, nato razrežite na tablice, lično zavijte in podarite tistim, ki jih imate radi. Ne pozabite nase!

Kokosova čokolada s kakavom in praženimi mandlji
Zgornji recept me je tako navdušil, da sem hitro preizkusila svojo ustvarjalnost in naredila alternativno različico z večjim deležem kakava (125 g namesto 70 g – Kalček: 1,70 €), manjšim deležem sladkorja (250 g namesto 300 g – 0,87 €), pražene lešnike sem nadomestila z bio praženim kokosovim čipsom (170 g namesto 150 g – 1,45 €), namesto masla pa sem uporabila enako količino hladno stisnjenega ekstra deviškega kokosovega olja (4,88 €). Fantastično. Ponovno dobimo krepek kilogram čokolade, kar pomeni, da nas 100 g stane le 1,26 €. 

Nekatere konvencionalne čokolade poleg kakavovega masla vsebujejo tudi rastlinske maščobe, pod tem imenom pa se lahko skriva marsikaj. Vsebujejo tudi bel sladkor, različne emulgatorje, arome, predvsem pa zelo sumljiv lecitin, za katerega ne moremo vedeti, ali je derivat gensko spremenjene soje. 

Domače testenine
Zdaj, ko vas je premagala radovednost in se mastite s svojo prvo čokolado, lahko odvržete še mit, da testenin res ne morete pripraviti sami. Ker ne veste, kako? Ker nimate časa? Ker nimate strojčka? Veste, kaj? Skoraj nič od tega ne potrebujete!
 
Testenine skoraj vsi obožujemo. So zdrave, zlasti če jih pripravimo iz sveže mletega celega zrnja. Takšnega okusa vam ne more pričarati niti najboljša italijanska restavracija. Podarite kanček veselja svojim malčkom, testo bo brez težav zamesil že triletni otrok! 

Domače testenine v primerjavi s kupljenimi (500 g) – upoštevane so vse vrste testenin, razen špagetov:

Konvencionalne bele testenine z jajci (pšenica)

1,23 – 2,84 €

Konvencionalne bele testenine brez jajc (pšenica)

0,49 – 1,39 €

Bio bele testenine

1,79 €

Konvencionalne polnozrnate testenine (pšenica)

1,27 – 1,61 €

Bio polnozrnate testenine (pšenica)

1,75 – 1,84 €

Konvencionalne pirine testenine

1,78 €

Bio pirine polnozrnate testenine (Kalček)

2,89 – 3,15 €

Bio kamutove testenine (Kalček)

3,15 – 3,48 €

Predpripravljene testenine iz vrečke – s parmezanom – za dve osebi

4,12 € (preračunano
na 4 osebe)

Testenine Knorr v lončku, z brokolijevo kremo – za eno osebo

6,36 € (preračunano na 4 osebe)

Domače pirine / kamutove testenine

Od 0,86 – 2,17 €


Kljub temu, da so testenine kuhane v največ desetih minutah, nam proizvajalci nudijo tudi že predpripravljene testenine. V zameno za pet minut prihranka pa poleg testenin zaužijemo tudi: rastlinske maščobe, ojačevalce okusa (mononatrijev glutaminat, dinatrijev izonat, dinatrijev gvalinat), umetne arome, sol, sladkor in podobno. 

Domače pirine / kamutove testenine:
Sestavine: Za 500 g testenin (posušenih) potrebujemo:
350 g pirine / kamutove moke (ca. 0,7 do 2 € odvisno od tega kje jo kupite/meljete)
dve zvrhani žlički zeliščne soli (ca. 0,05 €)
dve žlici in pol bio oljčnega olja (ca. 0,1 €)
210 g vode
nekaj moke za posipanje

Iz sestavin hitro zamesimo testo. Pustimo ga počivati eno uro na hladnem. Testo razdelimo na pet hlebčkov. Na dobro pomokani površini vsak hlebček zelo tanko razvaljamo. Pri tem testo večkrat obrnemo okrog in vsakič dobro posipamo z moko, da se ne prijema na površino. Razrežemo ga na poljubno široke trakove. Če kuhamo sveže testenine, zadostujejo slabe tri minute, posušene pa kuhamo enkrat dlje.

Ker je kamut praoče trdih (durum) pšenic, je zelo primeren za testenine, saj se te ne razkuhajo. Pirine testenine so veliko bolj mehke, zato je pri kuhanju potrebne nekoliko več pazljivosti. 

Ključne besede:
kuhanje, strupi, preverjene sestavine, čokolada, kakav, rastlinske maščobe, testenine, moka, kamut

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: