Skupaj razkrivamo

2.2.2011

Novi kalilniki kot rešitev za planet?

Miselnost, ki je problem ustvarila, je ne more rešiti, je zapisal že Albert Einstein.
Prevedeno v današnji čas, težav, do katerih smo prišli s „seciranjem“ narave, ne bomo rešili s še bolj poglobljenim seciranjem in genskim inženiringom. Švicarski biolog Guido Ebner predlaga popolnoma drugačen pristop, ki lahko vrne odpornost in vitalnost našim semenom in namesto gensko degeneriranih spačkov, obudi stare izgubljene sorte!

Dedne značilnosti, ki so jih semena izgubila v teku evolucije z vzgojo ali degeneracijo (hibridizacija, GSO), je mogoče  znova obuditi, pravi omenjeni znanstvenik. S poskusi je ugotovil, da genetske informacije, ki so bile zaprte v okviru razvoja nove generacije, postanejo s kaljenjem v kontroliranem homogenem elektrostatičnem polju aktivne. Več kot to: posebno elektrostatično polje spodbuja tudi tudi kaljivost in rast.

Najbolj presenetljivo je, da takšen način kaljenja lahko aktivira pragene rastlin, za katere smo menili, da so že izgubljeni. Tako se je npr. pri koruzi aktiviral pragen in je rastlina kazala značilnosti, ki so v izvirni obliki prisotne le v naravi v Peruju. Tako revitalizirana semena bi lahko uporabili za novo križanje (s tem, da lahko le upamo, da smo se iz dosedanjih napak pri križanju le po kriteriju donosa nekaj naučili).

Guido Ebner ugotavlja, da je njegov kalilnik dragocen pripomoček tudi v primeru, ko želimo spodbuditi vegetacijo rastline v nezadostno svetlih pogojih. Tako lahko rastline začnejo rasti prej in postanejo primerne tudi za gojenje v biološko mejnih območjih, kjer je sezona rasti zelo kratka. 

V sodelovanju z raziskovalcem Schürchom je Ebner izvajal obsežne poskuse na koruzi, ki so med drugim pokazali: večje število storžev na rastlino koruze (3-6 kosov, namesto enega ali dveh), kompaktno rast v primerjavi s standardno (široki listi, debel steblo), drugačen položaj storžev (na zgornjem koncu stebla, ne pa v listih osi).

Še več o tem lahko preberete ali si ogledate na:

Ključne besede:
genski inženiring, semena, stare sorte, kaljenje, revitalizacija, križanje, kalilinik, koruza

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: