Skupaj razkrivamo

5.6.2010

Kdo potrebuje temo? Vsi!

Besedilo: Katja Podergajs
 
Podpis pod sliko: Reflection of Jupiter in the sea, Lastovo 2009, PhotoM. Smrekar


Brez sonca nam živeti ni, bi lahko rekli glede na vse, kar ste že lahko prebrali v tej številki. A verjeli ali ne – enako velja tudi za temo! Prav tako kot nas pomanjkanje sončne svetlobe podnevi lahko pripelje do različnih obolenj, nam lahko hudo načne zdravje tudi pomanjkanje trdne teme v nočnem času.

Naj bo spanje res pravo spanje – v temi!

Za naše zdravje je izrednega pomena naravni bio- ritem dneva in noči (t. i. cirkadialni ritem). Medtem ko se s pomočjo sonca podnevi npr. tvori v naši koži vitamin D, se med nočnim počitkom tvori v telesu melatonin, ki deluje antioksidativno in antikancerogeno ter vpliva na kakovost našega spanca in splošno počutje. Vendar vse več znanstvenih raziskav kaže, da je tvorba melatonina ponoči lahko prekinjena zaradi umetne svetlobe. Glede na barvo svetlobe pa tvorbo melatonina bistveno bolj prekine modra svetloba, kot pa svetloba rumenega spektra, ki ima najmanj moteč učinek.

Svetovna zdravstvena organizacija je na osnovi znanstvenih raziskav uvrstila nočno delo, ki povzroča motnje cirkadialnega ritma, na lestvico kancerogenih dejavnikov …

Tudi naši  živalski prijatelji potrebujejo temo

Naravno vedenje živali je v veliki meri pogojeno s svetlobo oziroma ritmi svetlobe in teme. Umetna svetloba tako zelo hitro povzroči spremembe v vedenju, saj kvari dnevni ritem živali in lahko povzroči tudi dezorientacijo. Zaradi svetlobnega onesnaževanja je čas njihove aktivnosti ponoči skrajšan, kar pomeni manj časa za prehranjevanje in razmnoževanje. Tema lahko živalim omogoča preživetje, saj jih na eni strani varuje pred plenilci, hkrati pa drugim omogoča nočni vid in lov.

Svetlobno onesnaževanje močno moti in ogroža še posebno žuželke, netopirje in ptice selivke. Umetna svetloba jih privlači do te mere, da do onemoglosti krožijo okoli svetilk, snopi svetlobe motijo njihove letalne poti in še bi lahko naštevali.

Pogled v zvezdno nebo v Sloveniji

Če se še tako trudite in iščete temne kotičke, vam moramo na žalost sporočiti, da je Slovenija na nečastnem drugem mestu (pred nami je samo Belgija) po stopnji svetlobne onesnaženosti. Generacija, ki je odraščala pred 40. leti, se najbrž še spominja, da je bila Rimska cesta lepo vidna iz središča Ljubljane. Danes pa se lahko postavite tudi na vrh Triglava, pa boste videli le osvetljeno zvezdno nebo, saj ga osvetljuje svetloba nezasenčenih svetilk iz Italije, Ljubljane, Gorenjske in avstrijske Koroške. Namesto da bi s prostim očesom videli okoli 6000 zvezd, jih vidimo vsak dan manj. Nikjer v Sloveniji ni več ozemlja, kjer bi zvezdno nebo lahko videli naravno, v vsej svoji impresivni lepoti.

In kako kakovosten je potem naš spanec?

___________________________________________________________________
Društvo Temno nebo Slovenije
 
V naši državi že nekaj let deluje Društvo Temno nebo Slovenije – neprofitna organizacija, ki svetuje občinam, podjetjem, ustanovam, projektantom razsvetljave in posameznikom glede okolju prijazne in energetsko učinkovite javne razsvetljave. V letu 2009 je bilo sprejeto v elitno organizacijo EEB (Environmental European Bureau, www.eeb.org), člani društva pa so redni predavatelji na mednarodnih konferencah in posvetovanjih doma in v tujini.
 
Društvo je pobudnik Mednarodnega združenja temnih parkov (www.darkskyparks.org), ki se zavzema za ohranitev temnih parkov v svetu s tem, da se zmanjša glavni vir svetlobnega onesnaženja – neekološka razsvetljava v mestih.
 
Organizirajo tudi redne konference na otoku Lastovo, na eni zadnjih temnih točk v Evropi z vsaj približno temnim nebom, in vas tako tudi letos vabijo, da se jim pridružite pri opazovanju zares zvezdnega neba na 3. Mednarodnem simpoziju za temne parke. Potekal bo od 6. do 10. septembra na otoku Lastovo in je krasna priložnost za združitev idiličnega poznopoletnega dopusta s spoznavanjem svetlobne ekologije.
 
Za več  informacij o društvu in simpoziju obiščite www.temnonebo.org, ali se oglasite na darksky@tp-lj.si ali 01 477 66 53.
__________________________________________________________________

Ključne besede:
tema, sonce, bioritem, melatonin, umetna svetloba, dezorientacija, onesnaževanje, zvezde, spanec

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: