Skupaj razkrivamo

13.4.2011

Kaj sejete to žanjete

Te dni že oblegamo semenarne v iskanju semen za tisto, kar bomo gojili v tej sezoni. Ponudba je res pestra, vendar naj vas lepe slike na vrečicah ne zapeljejo prehitro. Iz leta v leto namreč opažamo, da so semena vse slabše kakovosti. 

Tako kot na drugih področjih, je tudi na področju semenarstva veliko stvari »ušlo z vajeti«. Gre predvsem za to, da so veliki kemični koncerni pokupili večino svetovnih semenarskih podjetij. Tako lahko že z (ne)kakovostnimi semeni vplivajo na poznejše pospeševanje prodaje svojih kemičnih pripravkov, ki jih boste nujno potrebovali, ko bodo rastline zabredle v težave. 

Kaj vse je lahko narobe?
Danes je na trgu vse večja okuženost semenskega blaga. Konvencionalna semena se lahko prodajajo, četudi je do 5 % semen, denimo, okuženih. Enostavno jih razkužijo in jih dajo v prodajo. Za razliko od teh morajo biti ekološka semena 100-odstotno neokužena, da bi se lahko prodajala. 

Za tretiranje semen se uporabljajo zelo močni pesticidi. S čim imamo zares opravka, smo najbolje spoznali skozi zgodbo o tretiranih semenih koruze. Iz tretiranih semen so zrasle rastline, ki so po nekaj mesecih zacvetele, strup, ki so ga uporabljali za tretiranje semen, pa je bil v rastlini očitno še tako močan, da je povzročil pogin čebel. Če torej menite, da se bo vse, kar je na razkuženem semenu, preprosto spralo, ste v veliki zmoti. Vse to bomo pojedli in ob tem tudi zastrupljali zemljo in mikroorganizme v njej. 

Kaj pa nerazkužena konvencionalna semena? 
Seme je lahko konvencionalno pridelano (to pomeni, da so bile rastline umetno gnojene in škropljene, vendar seme ni bilo dodatno tretirano). Navidezno smo dobili čisto in zdravo seme. Ali to pomeni, da bomo iz tega semena lahko pridelali tudi zdrave rastline? Le če se ne zavedamo, da imajo semena spomin. Tako kot ni vseeno, kaj ste se vi naučili od svojih staršev, enako velja tudi za semena. Če so vaša semena zrasla brez umetnega gnojenja in škropiv, to pomeni, da so že v svojem zapisu prinesla spomin na načine, s katerimi se bodo spopadale z morebitnimi težavami. Semena staršev, ki jih je spodbujala in varovala kemija, pa si tudi v tej generaciji ne bodo znala pomagati sama. 

Zato je zelo pomembno, da sejemo in gojimo čim več različnih sort iz ekološke pridelave. V pestrosti je zdravje – za nas in za naravo. Pa tudi prihranek, saj bodo z vašo pomočjo semena naslednje generacije še bolj pametna in odporna. 

Ključne besede:
semena, seme, kakovost, konvencionalna semena, ekološka semena, pesticidi, odpornost

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: