Skupaj razkrivamo

11.5.2011

Ko boli koža!
Besedilo: Sabina Topolovec

Nenavaden naslov? Potem ste lahko srečni, da imate zdravo kožo. Ali pa se še ne zavedate, da je koža naš največji organ! V obeh primerih ukrepajmo danes, da ne bo posledic jutri. Če pa smo z njimi že soočeni, se vprašajmo, zakaj je do njih prišlo.
 
Velikokrat poudarjamo, da je odgovornost za svoje zdravje treba vzeti v svoje roke. Z izjemo dojenčkov in majhnih otrok to z drugimi besedami pomeni, da smo za svoje težave odgovorni sami. Težave s kožo pri tem niso izjema. Poudarjamo znova: koža je naš največji organ. Če bi se „slekli“, bi ugotovili, da lahko z njo pokrijemo svoje celotno ležišče, pri tem pa ta tehta skoraj toliko kot naša vzmetnica. Obenem koža ni zgolj lepotni plašč, s katerim prekrijemo svoje notranje organe. S kožo občutimo bolečino, mraz in vročino, ščiti nas pred škodljivimi vplivi iz okolja in prek nje izločamo nakopičene strupe iz telesa.

V aprilski (2011) številki novic smo pisali o razstrupljanju telesa. V telesu se nabirajo kisli presnovki in ko so ti v dovoljeni meji, jih telo brez posledic izloči na različne načine. Težava nastopi, ko je naše telo preveč zakisano in je v njem preveč strupov. Kisli presnovki se takrat pričnejo nalagati v našem črevesju, dihalnih poteh, limfnem sistemu in vezivnem tkivu. Zato je povezava med brezhibnim delovanjem črevesja in stanjem kože ključnega pomena. Del kislih presnovkov se izloči tudi skozi kožo in kadar je telo preveč zakisano ter prepolno strupov, lahko to postane zelo neprijetno. Koža nas srbi, je zelo suha in razdražena, na njej lahko opazimo drobne kraste, mehurčke ali celo odprte, vlažne ranice. Posledično pride do kroničnih kožnih obolenj. Zato naj bo prvi korak pri odpravljanju težav s kožo celovito razstrupljanje telesa, ki obsega tako pravilno in zdravo prehranjevanje ter izogibanje različnim škodljivim vplivom iz okolja kot tudi uporabo izključno naravne, organske kozmetike.
 
V zadnjih letih opažamo vedno večjo ozaveščenost glede naravne prehrane. Če smo bili še pred leti priča stavkom v smislu „ceneje je kupiti kot pridelati doma“, se danes trend počasi spreminja. Zaveden potrošnik tako temeljito prouči deklaracijo, saj v svojem telesu ne želi več ostankov pesticidov in ostalih škodljivih snovi. Na žalost marsikdo tolikšne pozornosti ne namenja tudi izbiri kozmetičnih pripravkov. Poskusite si predstavljati, da je vsakršna kozmetika, ki jo nanesete na svoje telo (oziroma vdihnete), podobna kot hrana ali pijača, ki ju prav tako vnašamo v telo. Ob tem je treba poudariti, da kozmetika ne obtiči zgolj na zunanji plasti kože (pa četudi bi, je koža organ in vprašajte se, ali bi lahko isto kozmetiko nanesli, denimo, tudi na svoja pljuča), temveč v največji meri hitro prodre skoznjo v krvni obtok. Kozmetični pripravki se tako hitro znajdejo v našem telesu. Če želimo k odpravljanju težav pristopiti celostno, je ključnega pomena tudi uporaba naravne kozmetike.  

Da je zadnja trditev resnično vredna razmisleka, nas opozarja vedno večje število kožnih obolenj. Težave, kot so akne, ognojki, ekcemi, nevrodermitis ali psoriaza, prizadenejo vedno več ljudi, pogosto tudi že dojenčke. Ali ste vedeli, da je zunanji, kožni sistem v neposredni povezavi s sistemom sluznice znotraj telesa in da oba predstavljata pomemben delež našega imunskega sistema? V običajnih izdelkih za nego telesa je ogromno kemičnih primesi, kot so mehčala, konzervansi, umetne dišave in barvila. Ko jih nanašamo na kožo, ti ne obremenijo le kože, temveč tudi sluznico v telesu in posledično trajno uničijo mikroorganizme v telesu. Različna kožna obolenja so posledica tega stanja. Zato naj bo naravna nega kože del skrbi za zdravje.

Lepa, večno mlada in napeta koža se danes povezuje z lepoto, lepota pa je pogoj za uspešnost in ugled v družbi. S tem nas dnevno napadajo reklame in medtem ko pridno nasedamo lažem, ki ne zahtevajo veliko razmisleka, ta ista podjetja na naš račun bogatijo in posledično namenjajo še več denarja za še prodornejše oglase. Ker je prodaja povprečni ženski že dosegla svoj maksimum in znaša nekaj kilogramov kozmetičnih izdelkov na leto, išče industrija nove niše. Zakaj bi moške pustili pri miru - tudi njih bi lahko "negovali", dišavili, depilirali, jim urejali nohte, jih barvali in celo šminkali. Zato se danes „neguje“ že tudi vsak »pravi moški«. Ker je to prava naložba v njegovo prihodnost. 

Koliko tega mora koža "pojesti"?
Ste kdaj pomislili, koliko kozmetičnih pripravkov dnevno „pogoltnete“? Mleko za čiščenje, tonik za osvežitev, dnevna krema, krema za okrog oči, tekoči puder, puder v prahu, rdečilo za lica, maskara in druga ličila. Zobna pasta, zobna vodica. Sprej za lase. Deodorant, ki ga je pravzaprav že davno prehitel antiperspirant, zdaj že takšen, da se, če se pošalimo na račun reklame, očitno dva dni sploh ni treba umivati. Parfum. Gel za tuširanje, mleko za telo. Šampon in regenerator za lase, morda še „hranljiva“ maska, če utegnete. Tekoče milo za roke, krema za roke, krema za nohte, lak za nohte. In še in še. In zvečer še vsa sredstva, da to odstranite. 

Poskusite vse te pripravke zbrati na kup, pregledati deklaracije in izpisati vsa sredstva, ki zdravju škodujejo. Je to preveč zapleteno, bi vam vzelo preveč časa? Kako naj bi potemtakem neznanko, zakaj ima vaš otrok nevrodermitis, razvozlal pediater? Predpisal vam bo eno izmed mazil in ko to ne bo pomagalo, bo predpisal drugo in tako naprej. Toda preden se ujamete v začarani krog zdravil in svojemu malčku ustvarite kup neželenih stranskih učinkov, kakršne povzročajo kortikosteroidne kreme, poskusite drugače. 

Vso kozmetiko in vsa čistila poskusite zamenjati z naravnimi in stanje kože vas ali vašega otroka bo v nekaj tednih zagotovo boljše. Predvsem pa ne uporabljajte konvencionalnih kozmetičnih pripravkov med dojenjem, saj jih posledično zaužije tudi vaš malček.

Potrpežljivost telesa ima svoje meje
Večji del konvencionalnih kozmetičnih pripravkov, ki jih pridno nanašamo na svoje telo, se vsak dan, vsak teden, vsak mesec in to leta dolgo nalaga v naših tkivih in slej ali prej lahko pripelje do zdravstvenih težav. Ne le da danes uporabljamo več pripravkov, kot smo jih včasih, dejstvo je tudi da jih uporabimo vse bolj zgodaj. 

Danes že otroci v osnovni šoli hodijo s pobarvanimi lasmi, da bi bili v trendu, včasih pa so ženske to počele, le da bi skrile sive lase. 
Danes že 13-letnice uporabljajo sredstva za odpravljanje celulita, sredstva za porjavitev kože in celotni make-up. Zato tudi telo veliko prej kot včasih doseže točko, ko vsega zaužitega ne more več prebaviti in izločiti skozi organe izločanja. Zato ukrepajmo pravočasno. 

Vprašajmo se ali res potrebujemo toliko različnih pripravkov za obraz in telo. Vprašajmo se, ali je kemija v kozmetiki res bolj prebrisana od narave, vsaj dolgoročno gledano. Ne posegajmo po certificirani organski kozmetiki šele takrat, ko nam že močno teče voda v grlo. Naravna kozmetika (ponovno tista prava, ustrezno certificirana in ne le tista, na kateri se blešči napis »naravno«) naj ne bo privilegij le tistih z občutljivo kožo. Če imate zdravo kožo, je to naravni privilegij, ki ga še niste zapravili in ki ga je dobro ohraniti. Naučite se brati deklaracije in s svojih polic za vedno odstranite izdelke, ki vsebujejo parabene, natrijev in amonijev lavril sulfat, parafinum liquidum (večinoma iz nafte), umetne dišave, PEG derivate, formaldehid, policiklične mošusne spojine, ftalate, sporne UV-filtre in podobno. Vsega tega v certificirani organski kozmetiki zagotovo ne boste našli. Te pa je danes na srečo precej več kot v preteklosti. 

V naših novičkah smo o tem že veliko pisali, zato se o tem lahko hitro in enostavno poučite na enem mestu. Poglejte na www.zazdravje.net in v iskalnik vpišite besedo »kozmetika«. Nato pa z nasmeškom na licu in z ljubeznijo v srcu posegajte le še po tistem, kar si resnično zaslužite. 

Kaj pa pri že poškodovani koži?
Pri regeneraciji boleče in poškodovane kože učinkovito pomagajo pripravki na osnovi aloe vere in propolisa. Aloe vera je dobro znano zdravilo za oskrbo ran, opeklin in drugih težav s kožo. Rane zapira z zaščitnim slojem, ohranja vlago, hladi in blaži bolečine ter zmanjšuje srbenje. Pazite le, da v množici izdelkov, ki dandanes izrabljajo moč te resnično čudežne rastline, a je resnici na ljubo vsebujejo zgolj za vzorec, izberete pripravke, v katerih je aloa glavna sestavina. V njih obenem ne sme biti spornih sestavin, saj bi v nasprotnem primeru prav aloa omogočila, da lažje prodrejo v krvni obtok. Gel aloe vere deluje zelo globinsko in obnavlja celo celični zapis kože, zato je učinkovit tudi pri stanjih, kjer je koža hudo poškodovana (opekline, brazgotine, ekcemi, kronična vnetja, posledice obsevanj ...)

Ne pozabite tudi na moč propolisa, o kateri vam lahko veliko pove že vaša babica. 
Propolis je najbolj raziskovan čebelji produkt, kljub temu pa znanstveniki še vedno ne znajo razložiti vse njegove skrivnosti. 
Ker hkrati deluje proti bakterijam, glivicam in virusom, si z njim lahko pomagamo tudi takrat, ko niti najboljši dermatologi ne znajo razložiti narave naših težav s kožo. Deluje obenem tudi kot anestetik, kar še posebno šteje, ko vam poči kožica med prsti nog, zacepite noht do krvi ali imate težave z aftami v ustih. Koristno je vedeti, da so potrdili tudi njegovo protirakavo delovanje ter dokazali, da spodbuja regeneracijo tkiv. 
Svoj sloves pri zunanjih poškodbah si je prislužil v vojnah, kjer so ga uporabljali za boljše celjenje ran in epitelizacijo lažjih opeklin. Danes je široko v uporabi pri zelo razširjenih težavah z različnimi oblikami herpesa. 

Ker ima propolis lastnost, da bakterije na njega ne razvijejo odpornosti, je veliko bolj modro odrgnine in manjše ranice oskrbeti z njim, kot z antibiotičnimi razpršili. Na koži ustvari zaščitni film, zato pomaga tudi pri zelo bolečih ekcemih, ranicah v ustih, med prsti, pri herpesu in podobno. Ker deluje tudi protiglivično, izjemno učinkovito zdravi bolezni kože in lasišča, kot so nevrodermitis, luskavica, alopecija in epidermofitija.

V današenjem času, ko je vse več novih, na zdravila odpornih bakterij, je pomembna  lastnost propolisa, da je učinkovit tudi pri širokem spektru vnetij, pri katerih antibiotiki nimajo več moči. Prav presenetljivo je, kako enostavno in učinkovito nam lahko pomaga.
Pri luskavicah in ekcemih mnogi poročajo tudi o zelo dobrih rezultatih, ki jih dosežejo z arganovim oljem.

Vir: 
http://neu.hautsache.de/Neurodermitis/Medizinische-Therapie/Neurodermitis-bei-Kindern.php

_____________________________________________________________________
Nevrodermitis je ena najpogostejših kožnih bolezni. Število obolelih narašča. V industrijskih deželah se je njihovo število v zadnjih desetih letih potrojilo.

Za nevrodermitisom je v Evropi obolelih med 10 in 15 % otrok. Pri 60 % se bolezen pojavi v prvem letu, v 90 % pa do petega leta starosti. Približno 70 % otrok, ki so zboleli v otroštvu, v odrasli dobi s to boleznijo nima več težav.

Ključne besede:
koža, zakisanost, strupi, črevesje, stanje kože, razstrupljanje telesa, naravna prehrana, nevrodermitis

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: