Skupaj razkrivamo

2.8.2016

Štirje nasveti Alfreda Vogla za nego kože 
Besedilo iz knjige Ljudski zdravnik 
je priredila Adriana Dolinar

Ljudje se večinoma ne zavedajo, da je koža enako pomemben organ, kot so želodec, ledvice, črevo in jetra. Kadar koža ne opravlja več svojih funkcij, utegne človek že v nekaj urah umreti, torej veliko prej, kot če bi mu denimo odstranili želodec in vse črevo. Zato je treba za kožo skrbeti in jo čim bolj naravno negovati, saj bo le tako telesu pomagala učinkovito izločati toksine ter vsrkavala koristne snovi iz krem, gelov, kopeli ... 

Umetno kozmetiko zamenjajte z naravno
Kozmetična sredstva obstajajo že skoraj toliko časa kot človeštvo, ljudje pa jih uporabljamo, da bi dosegli lepši videz. Pri tem sta nam na voljo naravna in umetna kozmetika – prva koži koristi, druga ji škoduje. Za kožo so zelo škodljiva umetna mazila, prav tako pudri in rdečila za ustnice, saj zavirajo njeno dihanje in izločanje ter mašijo pore. Posledica je uvela koža, ki nenehno povzroča težave. Na drugi strani naravna nega poskrbi, da je koža dovolj prekrvavljena in s tem prehranjena, poleg tega pa lahko diha. 

Kožo negujte skladno z njenimi potrebami
Na splošno velja, da pretirana uporaba kozmetičnih sredstev ni priporočljiva. Zdrava koža potrebuje dodatno pomoč le pri sončenju, v vetrovnem in hladnem vremenu ter po kopanju. 

Pri uporabi mastnih krem velja biti zadržan. Varčen nanos olja koži prija zlasti po kopanju ali prhanju z mili, ki načenjajo njen zaščitni maščobno-kislinski plašč. Olja so bolj dobrodošla tudi poleti, po kopanju v morju, vendar pri tem poskrbite, da se ne boste svetili kot kos slanine. Če boste telo naoljili pred kopanjem v mrzli reki ali jezeru, boste celo preprečili preveliko izgubo toplote. Tako se ne boste podhladili ali prehladili. Uporabljate lahko naravno oljčno ali šentjanževo olje, saj obe olji vsebujeta lipoide, ki bodo kožo obenem odlično nahranili.

Če koža kljub vsemu povzroča težave, ji velja priskočiti na pomoč. Za boljšo prekrvavljenost kože uporabljajte olje krčnice. K večji napetosti prispevajo zelišča, ki vsebujejo rastlinsko sluz; ta zelišča kožo obenem pomladijo, saj omilijo gubice. Lišajasti in suhi koži prija vsakodnevno umivanje s čajem iz cvetov mačeh. Za suho in razpokano kožo so primerne kreme z lanolinom, denimo krema Bioforce. 
Nečiste predele kože lahko vlažite s koncentrirano fermentirano sirotko (npr. Molkosan), naslednji dan pa s tinkturo cele rastline ameriškega slamnika (npr. tinktura Echinaforce). To ponavljajte do izboljšanja. Koristno je tudi uživanje tinkture iz divjih mačeh (Viola tricolor). Pred stiskanjem ogrcev kožo najprej razkužite s sirotko; s stiskanjem namreč utegnete v pore vnesti bakterije in stanje dodatno poslabšati. Razdražene in nečiste kože na obrazu ni dobro umivati z milom – prizadeta koža bolje prenaša čiščenje z oljem. 

Izboljšajte delovanje kože
Ker slabo delovanje kože škoduje zdravju, poskrbite, da bo znova optimalno delovala. Vse premalo se namreč zavedamo, da zdrava koža pomeni tudi učinkovitejše delovanje mazil, kopeli, obkladkov in vsega drugega, kar nanašamo nanjo, da bi dosegli blagodejen ali zdravilen učinek v telesu. Boljše ko je delovanje kože, bolje poteka tudi razstrupljanje telesa.

Če se premalo znojimo, strupi zastajajo v telesu, zato je Alfred Vogel priporočal pogosto pitje bezgovega čaja ali čaja iz poprove mete. Lahko ju tudi kombinirate. Za spodbudo normalnega znojenja je dobrodošlo vsaj enkrat na teden obiskati savno. 
Pretirano znojenje nog, rok in pazduh je mogoče zavreti z uravnavanjem delovanja ledvic. 

Alfred Vogel je priporočal uživanje čajev, ki krepijo ledvice. Ne pozabite tudi na zadostno pitje vode, kajti boljše, ko je delovanje ledvic, manj je v telesu toksinov, ki bi se morali izločati skozi kožo. Priporočljivo je pitje žajbljevega čaja, saj omili pretirano znojenje, dobrodošlo pa je tudi uživanje kapljic iz cvetov mačeh. 

Suhe, luskaste predele kože je koristno enkrat na dan navlažiti s koncentrirano fermentirano sirotko. Močna poroženelost kože je posledica nepravilnosti v delovanju hormonskih žlez, pogosto pa tudi pomanjkanja nekaterih vitaminov. Najprej je torej treba poiskati vzrok.

Nežno sončenje
Pod vplivom sončnih žarkov se tirozin spremeni v rjav pigment, ki kožo varuje pred opeklinami. Delovanje sončne svetlobe, ki jo telo vpija predvsem prek kože, je blagodejno za vse telo. Sončni žarki namreč spodbujajo nastajanje imunskih snovi, ki se borijo proti okužbam dihalnih poti, skrbijo pa tudi za tvorbo vitamina D, ki nas že vse od otroštva naprej ščiti pred boleznimi kosti. Poleg tega izpostavljanje sončnim žarkom krepi vid in sluh ter poveča splošno vitalnost. Koža je kakor antena, ki sprejema in oddaja sončne žarke, zato je naravni negi kože smiselno dodati tudi izpostavljanje sončni svetlobi.

Ključne besede:
koža, naravna kozmetika, kozmetika, krema, olje krčnice, sirotka, razstrupljanje, savna, voda, sončenje

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: