Skupaj razkrivamo

26.5.2011

Nižam holesterol, dvigujem potenco, otrok pa ni!
Besedilo:Adriana Dolinar

Mnogo je sinteznih »zdravil«, ki imajo poleg glavnega učinka, ki naj bi bil za organizem zaželen, tudi stranske, tako imenovane neželene učinke. Naj tu omenimo le dva takšna pripravka, ki lahko s stranskimi učinki onemogočita reprodukcijsko sposobnost. 

Težava neplodnosti ni le na strani žensk, 40 % vseh težav z neplodnostjo naj bi bilo tudi zaradi neplodnosti moškega. Kadar par torej ne more zanositi, je dobro preveriti kakovost sperme pri moških. Posebej pa bodite pozorni, če uživate zdravila, kot so statini, ki nižajo holesterol, ali če uporabljate čarobne tabletke za dvig potence. Zakaj?

Previsoke vrednosti »škodljivega holesterola« naj bi po mnenju sodobne medicine slabo vplivale na naše zdravje, saj naj bi povzročale bolezni srca in ožilja. Farmacija je hitro izračunala, da ima kar dve tretjini Slovencev v starosti med 25. in 64. letom povišano raven holesterola v krvi. Za te težave je ponudila med drugim tudi skupino zdravil, ki jim poljudno rečemo statini. Ti naj bi zavirali tvorbo holesterola in ga tako zniževali. Vendar imajo doseženi učinki tudi svojo ceno, ki se izraža v stranskih učinkih. Osebe, ki so takšne pripravke jemale, namreč poročajo o apatiji, pojavih depresivnega stanja, motnjah spomina, težavah z očmi, trebušnih bolečinah, pojavu simptomov, podobnih gripi, bolečinah v mišicah (te nakazujejo na razpad tkiv, ki lahko resno ogrozijo tudi zdravje ledvic itd.), motnjah v delovanju jeter, slabosti, bruhanju, kožnih izpuščajih, pojavu raka in celo zmanjšanju potence. O koristnosti torej lahko sklepate, šele ko seštejete vse pluse in minuse ter ocenite splošno zdravstveno stanje na dolgoročni ravni.

Ko govorimo o plodnosti, nas tokrat najbolj zanima delovanje statinov na padec plodnosti. Statini namreč v jetrih delujejo tako, da zavirajo nastajanje encima, ki je potreben za nastanek holesterola. Holesterol pa je poleg drugih pomembnih funkcij tudi pomembna osnova, iz katere se tvorijo spolni hormoni. Če torej holesterola ni, bo tudi produkcija spolnih hormonov motena, kar se lahko pokaže tudi kot prej navedeni padec potence. Zmanjšanje potence pa ni dobra novica niti za zdravo spolnost niti za uspešno zaploditev otroka, če načrtujete družino. 
Odločitev glede jemanja teh pripravkov je seveda vaša in če ne drugega, bodite pozorni vsaj na zgoraj navedene težave, ki jih lahko povzroči pripravek, in se o morebitnem pojavu teh posvetujte z zdravnikom. Ta naj bi vam tudi vsaj na tri do šest mesecev nadzoroval stanje jeter. Za trezen premislek pomaga tudi dejstvo, da statini blokirajo tudi nastanek pomembnega koencima Q10, ki naj bi bil izredno koristen za zdravje srca, ki naj bi ga varovali prav statini.

V zadnjem času je bilo izvedenih tudi veliko raziskav, ki so pokazale pomembno povezavo med količino Q10 v telesu in kakovostjo semenčic pri moških. Pri jemanju 300 mg koencima Q10 (raziskava je opravljena na koencimu najbolj uveljavljenega svetovnega ponudnika naravnega Q10 - Kaneka) se je pokazalo, da je prišlo do izboljšanja v gibljivosti, količini in morfologiji semenčic. (J. Urol 2009 jul: 182(1):237-48)
Tudi študija italijanskih znanstvenikov je pokazala, da je količina Q10 v semenski tekočini v neposredni povezavi s številčnostjo in z gibljivostjo moških spermijev. (J. Endocrinol Invest. 2009 Jul;32(7):626-23) Ob tem Q10 omogoča tudi boljšo zaščito spermijev pred encimi, ki bi jih lahko razkrojili še pred oploditvijo. 

Napačno je povezovati potenco in plodnost. Potenco lahko izsilimo tudi s čudežnimi tabletkami, vendar so škodljivi vplivi takšnih pripomočkov na plodnost pogosto zamolčani. 
Tako raziskovalci z Univerze v Queensu v Belfastu, Severni Irski, poročajo, da naj bi viagra v semenskih celicah povzročala prehitro izločanje prebavnih encimov, ki so normalno sproščeni ob pravem času in na pravem mestu, to je ob srečanju z jajčno celico, kjer lahko uspešno razgradijo steno jajčne celice in dokončajo oploditev. Posledice so za tiste, ki želijo spočeti otroka, logične.

Torej namesto zatekanja k hitrim rešitvam, ki, kot vidite, niso brez posledic, raje razmislite o celostni krepitvi zdravstvenega stanja. Srce in ožilje, zaradi katerih nižate holesterol, lahko učinkovito varujete tudi z zdravim načinom življenja. Prav tako je zdrava spolnost logična posledica zdravega načina življenja, ki seveda od vas terja več iskrenosti do priznavanja in spreminjanja tega, kar vam stoji na poti do ravnovesja telesa in duha.

Za pomoč pa še nekaj namigov
Dobro je vedeti, da lahko povišan holesterol vrnete v normalo tudi z zadostnim pitjem vode. Več o tem si preberite v knjigi dr. Batmanghelidja »Voda«.

Prav tako pomaga uživanje antioksidantov, kot so, na primer, vitamin C, vitamin E itd. Že znani raziskovalec na področju varovanja srca in ožilja, dr. L. Pauling, je dejal, da ni čudno, da je več primerov srčne kapi v zimskih mesecih kot spomladi ali poleti, ko so ljudje bolje preskrbljeni z vitaminom C. Vitamin C naj bi tudi zaviral čezmerno nastajanje holesterola, saj spodbuja ključni encim za pretvorbo holesterola v žolčne kisline. To zmanjša nepotrebno obremenjevanje žilnih sten z maščobnimi oblogami. Vitamin E naj bi za štirikrat bolj zmanjšal verjetnost srčne kapi kot najboljše razpoložljivo zdravilo zatrjuje profesor Moriss Brown z Medicinskega inštituta Univerze v Cambridgeu.

Med zelišči pomagajo
Pomaga še: artičoka, česen, zeleni čaj, rdeči kvasni riž, kurkuma itd. Med dodatki k prehrani pomagajo še arginin, olje borage, karnitin, krom, koencim Q10, DHA kislina, ribje olje, folna kislina, izoflavoni, vitamin B3 itd. Pomagate pa si lahko tudi z obiskom pri homeopatu, ki vam bo predpisal homeopatske pripravke.

Seveda pa se ne osredotočajte zgolj na fizično krepitev zdravja, saj je rešitev namreč v ravnovesju telesa in duha!

Ključne besede:
stranski učinki, zdravila, statini, holesterol, plodnost, neplodnost, potenca, Q10, voda, vitamin C, zelišča

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: