Skupaj razkrivamo

30.5.2011

Nevarnosti za reproduktivne organe
Tekst: Sabina Topolovec

Pred kratkim sem na enem izmed zdravstvenih forumov naletela na odgovor priznanega zdravnika, ki je na vprašanje, ali je med nosečnostjo varno uporabljati neki kozmetični pripravek s kopico zelo škodljivih snovi (med drugim parabeni in PEG derivati), odgovarjal, da te snovi ne prehajajo v krvni obtok in da zato ne morejo imeti vpliva na plod. Na moj dobronameren ugovor je podal odgovor, ki smo ga vajeni, in sicer da nas zakonodaja ščiti pred nevarnimi snovmi in da če bi bile navedene snovi res tako nevarne, kot sem zapisala, bi bile že zdavnaj odstranjene s prodajnih polic oziroma bi jih lahko na recept predpisal zgolj dermatolog. 

Lahko rečem le to: »To bi si vsi želeli.« Pomenilo bi namreč, da lahko dobršen del skrbi za svoje zdravje prenesemo v roke tretjega, kar sicer mnogi v dobri veri res počnejo. Resnica je na žalost daleč od tega. Po nekaj izmenjanih elektronskih sporočilih je do podobnega zaključka prišel tudi navedeni zdravnik. Toda le zato, ker si je vzel čas, da je zadevo podrobneje proučil. 

Pa si oglejmo, čemu se je v kozmetiki nujno treba izogniti (poleg že navedenih sestavinah v kozmetiki za sončenje). 

DEA (diethanolamin), TEA (triethanolamin) in MEA (monoethanolamin) - Ob stiku z nitritom tvorijo nitrozamine, na primer NDEA (N-nitrosodiumdiethanolamin), močno kancerogeno snov, ki škodujejo zlasti ledvicam in jetrom. Te kemikalije povzročajo alergične reakcije, dražijo oči in podobno. Najdemo jih v številnih šamponih, gelih za tuširanje in milih. 

FORMALDEHID - Kancerogena snov, pogosto težko razvidna z deklaracije. Včasih ga navajajo kot formalin, lahko pa je sestavni del snovi hydantoin ali tenzidov, kot je sodium lauryl sultat.

PARAFINI (PARAFINUM LIQIUDUM) - Večinoma proizvedeni iz nafte.

SODIUM LAURYL SULFAT (SLS) - Pogosto prisoten v šamponih, zobnih kremah in podobnem. Draži oči, povzroča izpadanje las, prhljaj in razjede v ustih. V kombinaciji z drugimi snovmi lahko tvori rakotvorne nitrozamine. Zlahka prehaja v telo in se nalaga v srcu, pljučih, jetrih in možganih.

DIŠAVE - Pogosto na osnovi nafte. Povzročajo glavobol, vrtoglavico, oteženo dihanje, bruhanje, draženje kože in mnoge preobčutljivostne reakcije. 

FTALATI - Motijo endokrini sistem, zmanjšujejo število semenčic, motijo reproduktivni sistem, po nekaterih študijah povzročajo raka na jetrih. Najdemo jih skrite tudi v besedi parfum, zato so varni le certificirani izdelki.

PEG DERIVATI - Lahko naredijo kožo prepustno in dopuščajo vnos tujih snovi. Z njihovo pomočjo se snovi vpijejo v globlje plasti kože in tako pridejo tudi do krvnega obtoka.

PARABENI (butyl-, propyl-, isopropyl-, methyl-, ethylparaben) 
Povzročili so že mnogo alergičnih reakcij in izpuščajev na koži. Raziskave so potrdile, da so šibko estrogenski in se absorbirajo v telo skozi kožo.

Ključne besede:
zakonodaja, plod, kozmetika, naravna kozmetika, nevarne snovi

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: