Skupaj razkrivamo

8.7.2011

Kakšno hrano jemo po Fokušimi?

Prejemamo veliko vaših vprašanj o morebitni radioaktivnosti hrane po katastrofi na Japonskem. Zato smo se odločili preveriti, kako je z navedeno zadevo, pri uvoznikih z Japonske, v trgovinah z zdravo prehrano in pri inšpekcijski službi ter ugotovili naslednje.

Fitosanitarna inšpekcija vzorči vse pošiljke, ki prihajajo z Japonske oziroma kjer gre za izdelke japonskih proizvajalcev (četudi pridejo do nas prek tretjih držav), če so ti proizvedeni po 11. marcu 2011. Izdelke pregledujejo na zdravstvenemu inšpektoratu RS in na inštitutu za varovanje zdravja RS.

Naš največji uvoznik izdelkov z Japonske, Janncom, pa je od vseh svojih dobaviteljev zahteval tudi potrdila o neoporečnosti izdelkov, še preden so izdelke naročili. Nekaj japonskih partnerjev ni bilo pripravljenih podati takšna zagotovila, zato so z njimi prekinili sodelovanje. 
Obenem so prenehali z uvozom vseh izdelkov, ki so v prizadeti regiji. Tako na policah ne bo novih pošiljk sojinih omak, lotosovega čaja in še nekaterih drugih izdelkov. Nove pošiljke Chlorelle pa prihajajo z območja, ki je več kot 2.000 kilometrov oddaljeno od prizadetih območij. Za večjo varnost so spremenjene tudi transportne poti in tako blago namesto prek Tokia do nas potuje prek Osake. Novo pošiljko je že pregledala sanitarna inšpekcija, ki je potrdila njeno neoporečnost. 

Zelo pohvalno je, da se je inšpekcija tako sistematično lotila izdelkov z Japonske. V luči informacij, ki jih dobivamo od neodvisnih medijev, je dejansko trenutno največja nevarnost in neobvladljiva težava onesnaženost morja. Za pričakovati je, da bodo morske školjke in ribe, ki imajo daljšo življenjsko dobo, veliko bolj onesnažene. Kam bodo ribe odplavale in v čigavih teritorialnih vodah jih bodo ulovili, pa na žalost ni mogoče določiti z uredbo. Če lahko jegulje iz hrvaških rek vsako leto odplavajo do mehiškega zaliva in nazaj, enako velja tudi za tiste iz okolice Japonske. Kako bodo to nadzorovali, pa zaenkrat ni znano. Zato bodite še posebej pozorni, kaj kupujete. 

Ključne besede:
radioaktivnost hrane, fitosanitarna inšpekcija, inšpekcija, pregled hrane, Chlorella, ribe, školjke

 

Sorodni članki:

4,492188E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: