Skupaj razkrivamo

5.9.2016

Ko gre za zdravje

V telesu se je prižgala rdeča lučka in želite si poiskati naravno pomoč. Stopite v lekarno ali specializirano trgovino ... in tam na polici čaka vsaj dvajset vrst tega, kar iščete. Kako vedeti, kaj se skriva za ovojnino? Kako izbrati kakovosten izdelek, ki bo zares pomagal odpraviti težavo?

Izdelkov je iz dneva v dan več. V medijih berete, da vam bo do zdravja pomagalo superživilo, ki mu še imena ne znate izgovoriti. Na spletu prebirate »pričevanja uporabnikov«, na osnovi katerih bi človek menil, da ti čudežni izdelki domala obujajo od mrtvih. Prijateljica, ki je vključena v prodajo izdelkov od vrat do vrat, vas prepričuje, da so prav izdelki, ki jih uporablja ona, najboljše, kar lahko dobite. Zdravnik, ki ne pozna ničesar od tega, vas opozarja, da ima preverjene učinke le sintezno zdravilo, farmacevtka v lekarni pa vam ponuja galenski izdelek …

Kaj izbrati?
Situacija frustrira vse, še najbolj tiste, ki ponujajo resnično kakovostne izdelke in vam zaradi zelo strogih zakonskih omejitev, ki urejajo zdravstvene trditve, o tem ne smejo govoriti. Dokler inšpektorji pišejo položnice »miškam«, »sloni« še naprej oglašujejo čudežne moči jogurtov, margarin in celo sladic, ki jih prodajajo pod pretvezo zdravih zajtrkov.

Po neuradnih ocenah se vse večji del prodaje izdelkov za zdravje seli na tako imenovani nevidni trg, na katerem neznani pravni subjekti izkoriščajo nepreglednost interneta; svoje izdelke promovirajo prek blogov, pričevanj, družbenih omrežij in številnih drugih poti. Nadzora nad temi ponudniki ne izvaja ne agencija za zdravila in ne tržna inšpekcija; pogosto gre za transakcije, ob katerih celo finančni in davčni inšpektorji zgolj skomigajo – in se odpravijo terjat kazni k tistim, ki jih lažje zasačijo.

Kaj na vse to pravijo ponudniki?
»Že naš slogan, ki se glasi 'Ko gre za zdravje', je obenem naša usmeritev in obveza do kupcev naših izdelkov, zato smo v Sanolaborju trdno odločeni, da je ključnega pomena prav kakovost izdelkov, ki jih ponujamo. Neznani proizvajalec, ki se pojavi danes in bo nemara že jutri izginil s trga, si morda lahko privošči obljube, ki jih ne bo izpolnil – nas pa bi taka napaka utegnila stati obstoja. Zavedamo se, da k nam ljudje hodijo zato, ker imajo zdravstvene težave in ne zato, ker bi jim bilo dolgčas in bi se želeli seznaniti z najnovejšimi modnimi smernicami na področju prehrane ali zdravljenja. Zato nadvse pazljivo izbiramo dobavitelje in se odločamo le za kakovostne izdelke z ustreznimi certifikati kakovosti, tako da lahko sestavo in kakovost tudi preverimo, kajti le to zagotavlja nespremenjeno kakovost v času njihovega roka uporabnosti.

Predstavljajte si, da ste se poškodovali ali da okrevate po rehabilitaciji, nato pa sedete na toaletni stol dvomljive kakovosti, ki se utegne že po nekajkratni uporabi zlomiti, ali da hodite s hoduljo, ki ima slabo pritrjene vijake, zaradi česar obstaja nevarnost, da bodo popustili … Enak pristop, ki smo ga desetletja razvijali pri izbiri ponudnikov medicinskih pripomočkov, imamo tudi do ponudnikov naravnih zdravil, prehranskih dopolnil in kozmetike. Škoda, ki jo lahko povzroči slab izdelek, je prevelika, da bi si dovolili eksperimentirati z izdelki dvomljive kakovosti. Dodatno zagotovilo za kakovost naših izdelkov pa so tudi stalni nadzori JAZMP in drugih inšpekcijskih služb, ki so stalnica v naših prodajalnah.« pravi Mojmir Fortuna, direktor maloprodaje v Sanolaborju.

Kljub poplavi »popustov« tudi v mreži trgovin VPD vztrajajo, da bo na koncu zmagala kakovost. Zato svoje moči usmerjajo v postavitev sistema kakovosti, certificiranje lastne blagovne znamke in razvoj novih storitev, skladnih s potrebami časa. 

»Sprejeli smo dejstvo, da vse okrog nas postaja 'pametno', zato smo vključili izdelke, ki delujejo ob pomoči mobilnih telefonov, ter potrošnikom ponudili možnost povezav z aplikacijami. Aplikacije so plod sodelovanja s strokovnjaki na področju razvoja in evropskega projekta FI-Star (aplikacija Inrange – Sweet solutions for diabetics/Sladke rešitve za diabetike; aplikacija DeSA – osebni asistent pri spremljanju različnih dejavnikov).« Nejra Perko, VPD Bled

V praksi to pomeni, da za svoje kupce razvijajo celostne rešitve. Tako celostna rešitev za sladkorne bolnike Smart Solutions (http://2in1.si/) pomeni, da lahko potrošnik na enem mestu dobi naslednje: merilnik po lastni izbiri, lancete, igle, testne lističe, prožilno napravo, dnevnik, kontejner za infektivne odpadke in pouk o tem, kako vse to uporabljati. 
»Kontejnerje za infektivne odpadke naše stranke dobijo brezplačno. Ko jih napolnijo, jih vrnejo in dobijo nove. Napolnjene kontejnerje v skladu z zakonodajo o infektivnih odpadkih uničimo na lastne stroške. To dejavnost izvajamo že od leta 2010: izdali smo več kot osem tisoč kontejnerjev ter uničili na milijone infektivnih igel, lancet in tamponov, ki so skupno tehtali skoraj dve toni.«

V trgovini Dobra misel na Vrhniki, pa celostno ponudbo gradijo s tem, da strankam ponujajo še veliko diagnostične podpore kot je meritev venskega obtoka, pregled arterijskega ožilja, pregled lasišča, meritve sladkorja in holesterola, bioresonanca, ...
Podobno je tudi v Apoteki Natura, kjer izvajajo bioresonančno diagnostiko ter organizirajo številna predavanja in druženja. 

Celostno ponudbo včasih ustvari lokacija, in ne trgovina sama. Kot pravijo v Centru moje zdravje, ker delujejo v stavbi kjer je tudi več ponudnikov diagnostičnih in terapevtskih metod, v trgovino pogosto prihajajo tudi njihove stranke in obratno.

Nobenega mačka v žaklju
Vsi, ki spremljate naš projekt, veste, kako zelo spoštujemo izročilo Alfreda Vogla in napore Farmedice, da bi bilo na našem trgu čim več registriranih in učinkovitih naravnih zdravil. To, da jih je na našem trgu celo več kot v nekaterih drugih evropskih državah, ni nekaj samoumevnega. Od vizije do stvarnosti je – zlasti na tem področju – dolga pot. Kako dolga, smo povprašali prvega moža Farmedice:
»Ko smo pred mnogimi leti ustvarili vizijo o uvajanju zdravil iz zdravilnih rastlin na slovenski trg, nismo vedeli, kako dolga in zahtevna bo ta pot. Toda želja je bila večja od ovir. Registracija zdravil iz naravnih učinkovin je namreč enako zahtevna kot pri kemično sinteznih zdravilih. Gre za večletni postopek, ki poteka pri Javni agenciji za zdravila. Potrebna je vztrajnost. Pogosto je slišati, še posebno od proizvajalcev prehranskih dopolnil, da je to nemogoče ali vsaj pretežko. Roko na srce: na koncu registrirana naravna zdravila in prehranska dopolnila iz rastlin na policah lekarn stojijo skupaj. Večina proizvajalcev gre zato po lažji, prehranski poti.

Toda z vidika uporabnika je jasno – v ospredju morata biti preizkušena varnost in dokazana farmakološka učinkovitost. Zakaj bi kupovali mačka v žaklju?
Takšno varnost in zanesljivost lahko zagotovi le zdravilo, ne prehransko dopolnilo. Zato je prav, da vsi, ki se pri Javni agenciji za zdravila Republike Slovenije trudimo z registriranimi zdravili, vztrajamo. Uporabniki čutijo razliko in jo cenijo, naše zadovoljstvo pa je s tem znatno večje.«

50 odtenkov prehranskih dopolnil
Strinjamo se z gospodom Terčeljem: večina ponudnikov meni, da je pot do registracije pretežka in predraga, ponudniku pa prinaša razmeroma malo dodatne prednosti. Tako ima večina izdelkov, ki naj bi pomagali našemu zdravju, še vedno oznako »prehransko dopolnilo«. V tem segmentu najdemo kakovostne in učinkovite izdelke z ramo ob rami z izdelki, ki so vse prej kot to, kar obljubljajo. Kako razlikovati med njimi?

Velik izziv pri predstavljanju izdelkov so zakonske omejitve, ki so pri podajanju informacij o zdravilnih rastlinah zelo omejujoče. Marsikaterih izsledkov raziskav ne moremo predstaviti javnosti, ker evropska zakonodaja tega ne dopušča. Naučili smo se, da se uporabniki želijo seznanjati z novimi dognanji, da želijo prebrati čim več o oblikah samozdravljenja. Zato se nam zdi ključno zbrati kar se da veliko podatkov in jih skladno z zakonskimi določili tudi predstaviti. 

Dandanes kupci namenjajo večjo pozornost poreklu surovin in načinu priprave izdelkov – in tu ima Soria Natural veliko prednost, saj lahko uporabnikom pokažemo, kje so rasle zdravilne rastline, kako so bile pobrane in pripravljene, da so naposled dobile končno obliko, primerno za uživanje. V Sorii Natural razen v kakovostno ekološko pridelavo veliko vlagajo tudi v razvoj. Pri pripravi naravnih izdelkov uporabljajo inovativne metode. Tako so letos predstavili novost – linijo izdelkov iz zdravilnih rastlin v obliki kapsul s podaljšanim sproščanjem. 

Če izdelek izpolni pričakovanja, ga uporabniki priporočajo svojim prijateljem – in to je najboljša promocija. Brezalkoholne kapljice in kapsule Soria Natural so postale del domače lekarne številnih družin. Izziv za prihodnost je kakovostne naravne izdelke predstaviti še širši javnosti. 

Še dva odločilna dejavnika za uspeh sta vztrajnost in potrpežljivost. Strinjamo se s pregovorom: »Kdor želi uspeti, najde pot, kdor pa ne, najde izgovor.« 

Ključne besede:
naravna zdravila, ponudba, lekarna, specializirana prodajalna, celostna ponudba, rastlinska zdravila

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: