Skupaj razkrivamo

30.8.2011

Gensko spremenjeni organizmi
Anamarija Slabe, Inštitut za trajnostni razvoj

Na Inštitutu za trajnostni razvoj po svojih močeh spremljamo dogajanje na področju GSO (gensko spremenjenih organizmov) na globalni, evropski in nacionalni ravni. Pripravili smo pregled nekaterih najzanimivejših zadnjih dogajanj.

V svetu
Skoraj bi lahko rekli »na zahodu (tj. v ZDA) nič novega«, biotehnološke korporacije uveljavljajo svoje interese prek politike in večinoma preprečujejo vse, kar bi jim otežilo »posel«. Toda natančnejši pogled pokaže, da se občasno kljub vsemu zgodi tudi kaj drugačnega. 

Eden izmed takšnih dogodkov je, da so ZDA pri dogovorih glede Codexa Alimentariusa (zbirka standardov za živila – CA) po 20 letih končno popustile glede označevanja GS živil (gensko spremenjenih živil). Predstavniki iz več kot 100 držav so se 5. julija letos dogovorili glede novih smernic, ki bodo državam dovoljevale, da zahtevajo označevanje GS živil in izdelkov. Do sedaj so s tem tvegale interpretacijo, da kršijo mednarodne prostotrgovinske sporazume.

V EU
V Evropski uniji je še vedno aktualna razprava o tem, da bi države članice dobile več pooblastil pri odločanju o gojenju GS rastlin na svojem ozemlju. Kot smo poročali, je Evropska komisija glede tega lani pripravila predlog, ki je zaradi svoje nedorečenosti doživel hude kritike okoljevarstvenikov, potrošnikov in dela držav članic, tudi Slovenije.

5. julija letos pa je Evropski parlament, ki je z reformo lizbonske strategije dobil večja pooblastila, z veliko večino (s 548 glasovi za in s 84 glasovi proti) izglasoval, da naj države članice EU v prihodnosti dobijo daljnosežne možnosti za prepoved gojenja GS rastlin na svojem ozemlju. To je pomemben korak naprej in dobra novica za demokracijo v Evropski uniji. Svet ministrov držav članic in vlade posameznih držav zdaj nimajo več verodostojnih argumentov, da se ne bi lotile ureditve tega področja. Zdaj je na potezi poljska vlada, ki je julija prevzela predsedovanje EU.

Kot smo poročali v lanskem Ekovodiču, je bil prvotni predlog Evropske komisije za nove predpise GSO v EU precej ohlapen. Nato je evropska poslanka Corinne Lepage pripravila predlog, da bi gojenje GSO lahko prepovedali tudi na osnovi okoljskih tveganj in iz socio-ekonomskih razlogov. Poleg tega na bi se države zavzemale za obvezujočo zakonodajo glede t.i. soobstoja in odgovornosti ter izboljšale postopek odobravanja GSO v EU. 

Če bodo začele veljati spremembe, ki so bile sprejete v Evropskem parlamentu, bodo imele posamezne države na voljo celovite in pravno veljavne možnosti, da prepovedo gojenje gensko spremenjenih rastlin na svojem ozemlju. Vendar pa se morata Svet ministrov in Evropski parlament najprej dogovoriti o predlogu. 

V Sloveniji
Ministrstvo za okolje in prostor, ki je zadolženo za urejanje ravnanja z GSO, je letos prenovilo sestavo teles, ki jih opredeljuje Zakon o ravnanju z GSO oziroma zakon o njegovih spremembah. S temi spremembami se je razširila sestava obeh znanstvenih odborov (za sproščanje GSO v okolje in za ravnanje z GSO v zaprtih sistemih), na novo pa so bili izbrani tudi predstavniki Komisije za ravnanje z GSO. Pri izboru nevladnih organizacij je bilo precej težav, zlasti zaradi premajhnega zanimanja za sodelovanje na strani NVO. 

Prijavo kandidatur za dva predstavnika okoljskih NVO so poslale le tri NVO, vendar je bila ena pomanjkljiva, tako da izbora (volitev) sploh ni bilo in sta bila prijavljena kandidata samodejno potrjena – čeprav je eden izmed izbranih obenem tudi član v enem izmed znanstvenih odborov, kar se ne zdi ustrezno. Za potrošniške organizacije je bilo treba razpis ponoviti. Še huje je bilo pri NVO s področja zdravja – tam sploh ni bilo nobene prijave, kar nas lahko zelo skrbi. Lahko bi namreč pomenilo, da naših »zdravstvenih« NVO tema rabe genske tehnologije v hrani in kmetijstvu sploh ne zanima! Tudi tu je bil razpis ponovljen. Kdaj se bo nova komisija prvič sestala, še ni znano.

Ključne besede:
GSO, gensko spremenjeni organizmi, Codex Alimentarius, označevanje izdelkov, MOP

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: