Skupaj razkrivamo

12.4.2008

Hrana otroke zastruplja ali razstruplja?
Piše: Adriana Dolinar

Predvsem v obdobjih, ko otroci nenehno obolevajo, se starši odločajo za spremembo prehrane, ki vključuje več t. i. zdrave hrane. Z najboljšim namenom se odpravijo v hipermarkete, na tržnice in kupujejo sadje in zelenjavo, ki jo tam ponujajo. Kako kritični bodo pri nakupu hrane, je odvisno od njihove osveščenosti o prednostih oz. slabostih določenih živil, o prednostih oz. slabostih njihove pridelave in predelave. 

Večina ve, da je bolje uživati ekološko pridelano sadje in zelenjavo, zato se trudijo in jih resnično iščejo na trgu, a vedno jih ne najdejo. Nazadnje se potolažijo, da tako ni velike razlike med ekološko in konvencionalno hrano ter kupijo slednjo, za katero pa je znano, da je bila na svoji poti rasti od semena do zrelega plodu deležna velikih količin sintetičnih biocidov (pesticidov, fungicidov, herbicidov ipd.), na koncu pa so jo obdelali še s konzervansi.

Ali se, preden daste otroku takšno živilo, vprašate o njegovi preteklosti, kaj se skriva v njem, bo otrokovo občutljivo telo okrepil ali obremenil?
Preberite, zakaj je bolje  za podporo procesu razstrupljanja otroku ponuditi ekološko pridelano sadje in zelenjavo in ne konvencionalne.

Mit o varnosti
Varnost dovoljenih škropiv za človeka in naravo je vprašljiva.
Ko boste v rokah držali konvencionalno pridelano živilo, pomislite na to, da je trenutno registriranih več kot 7200 pesticidov, ki so mu morda pomagali dozoreti. Oblasti in zakonodajni organi nam sicer zagotavljajo, da so ti strupi preizkušeni in varni za  hrano in okolje… Novejše raziskave neodvisnih znanstvenikov pa dokazujejo, da te izjave nimajo prave osnove. Večina misli, da škropiva,  uporabljena v agrikulturi, puščajo v plodu le malo ostankov, da se razgradijo, preden plod dozori in ga zaužijemo. Avstralske raziskave pa so odkrile, da to ni res. Večina škropiv, ki jih uporabljajo v agrikulturi, pušča svoje ostanke v hrani. Kar je še huje, prisotnosti (večine) kemikalij v hrani se sploh ne ugotavlja. 

Mit o razgradnji
Mnogi, ki veselo škropijo svoje sadovnjake, so prepričani, da se bodo  kemikalije razgradile in postale neškodljive. Tudi to ne drži: večina organofosfatnih škropiv je po razgradnji še bolj toksična kot prej. Veliko raziskav dokazuje, da razgrajene kemikalije povzročajo zdravstvene in reproduktivne motnje. Poleg tega nihče ne preverja količine razgrajenih ostankov škropiv v hrani in zanje ni določena varna vsebnost.

Mit o testiranju
Prav tako ne drži, da so vsi strupi v agrikulturi znanstveno testirani in varni za uporabo. Večina škropiv je mešanica aktivne učinkovine z raznimi topili ali surfaktanti, preverjajo pa samo varnost aktivne učinkovine ne pa tudi stranskih sestavin in končnega koktejla, pripravljenega za uporabo. Dokazano je namreč, da je lahko končna mešanica sestavin škropiva bolj toksična od same aktivne učinkovine.
In ko sadeži zorijo, niso deležni le tretmaja s koktejlom herbicidov, ampak se jim običajno pridružijo še koktejli insekticidov, fungicidov in pospeševalcev rasti. Tako ob uživanju takih sadežev zaužijemo celo paleto strupenih kemikalij.

Ostanke pesticidov so našli tudi v otroški hrani. Njihovi učinki na ravnotežje telesa in duha so, zlasti pri majhnih otrocih in fetusu, precej nevarni. Raziskave so pokazale, da so malčki zaradi vnosa sorazmerno velike količine hrane v majhno telo, bolj izpostavljeni pesticidom in da po zaužitju običajnih koktejlov kemikalij, uporabljenih v agrikulturi,  obstaja, tudi v dozah, ki so precej nižje od dovoljenih, za razvijajoči se plod in dojenčke večja nevarnost pojava stranskih učinkov.  Okvarijo lahko razvoj živčnega, endokrinega in imunskega sistema in povzroče, danes pogosto težavo naših otrok, zmanjšano sposobnost učenja in večjo agresivnost. Doze, ki so 1000-krat manjše od dovoljenih, dokazano povzročajo resne zdravstvene in razvojne težave ploda in otrok.

Organofosfati - pesticidi, ki jih najdemo povsod
Organofosfati predstavljajo danes večino pesticidov. V Veliki Britaniji jih letno porabijo
420 g na prebivalca! Najdemo jih povsod: v jabolkih, korenju, zeleni solati in celo v jutranji skodelici koruznih kosmičev. Uporabljajo jih za zaščito žita med rastjo in po žetvi.
So kancerogeni, mutageni in toksični za možgane in živčevje. Vplivajo na delovanje pomembnega možganskega nevrotransmiterja acetilholina in porušijo pravilen prenos sporočil med živčnimi in mišičnimi celicami. Posledice so izguba mišične koordinacije, napadi krčev in pri akutni izpostavljenosti celo smrt. Simptomi dolgotrajnega prejemanja majhnih količin so glavoboli, omotičnost, nespečnost, slabost, izguba teka, motnje menstruacije in neplodnost.
Da toksini iz škropiv resnično prehajajo v otrokovo telo in ga obremenjujejo, potrjuje tudi raziskava o prisotnosti metabolitov organofosfornih pesticidov v njihovem urinu.
 Testirali so prisotnost toksinov v telesu otrok po treh obdobjih  hranjenja.  Najprej so nekaj časa uživali konvencionalno pridelano hrano, nato  ekološko pridelano in na koncu spet  konvencionalno. Ob uživanju konvencionalne hrane v prvi fazi testiranja so ugotovitve potrdile prisotnost metabolitov organofosfornih pesticidov v urinu večine otrok. Že po petih dneh uživanja ekološke hrane se je nivo metabolitov pesticidov v urinu spustil pod zaznavne meje, a se je v tretji fazi testiranja ponovno dvignil na nivo prve faze. Torej ne gre za počasen proces kopičenja strupov v telesu, kot zmotno misli večina, ampak za hiter in izmerljiv obremenjujoč vpliv toksičnih kemikalij na telo otrok.

Strokovnjaki staršem svetujejo uporabo ekološke hrane
Da bi starši obvarovali otroke posledic, ki jih povzročajo nevarni strupi, uporabljeni v agrikulturi, vse več strokovnjakov priporoča izbiro ekološke hrane.
Torej, najbolj enostaven način, da se vaši otroci izognejo prekomerni izpostavljenosti toksičnih kemikalij od spočetja naprej, je uživanje tega, kar ste sami pridelali, ali kar so neodvisne ustanove certificirale kot ekološko pridelano. Večina testirane eko hrane je dokazano brez škodljivih ostankov škropiv. Tudi na najbolj onesnaženem ozemlju (ZDA) študije testiranja eko zelenjave in sadja dokazujejo, da ekološko pridelana hrana, kljub globalnemu onesnaženju vsebuje občutno manjše količine ostankov pesticidov v primerjavi s konvencionalno pridelano. Ekološko pridelano sadje in zelenjava ponujata občutno več vitaminov, mineralov in ostalih dobrodejnih sestavin, kot so flavonoidi, fenolne spojine, salicilna kislina itd.
Če torej, ko so otroci bolni, od zelenjave in sadja še pričakujete krepilne in razstrupljevalne lastnosti, je nedvomno edina prava izbira ekološka pridelana hrana.


Ključne besede:
varna hrana, otroci, konvencionalna hrana, ekohrana

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: