Skupaj razkrivamo

27.5.2019

Zakaj otroci vse slabše vidijo?
Besedilo: Sabina Topolovec

Tistih nekaj šolskih sistematskih pregledov je med drugim namenjenih tudi preverjanju vida. Gotovo ne brez razloga, vsaj zadnja leta ne. Ko so nam kot otrokom pregledovali vid, je bil v razredu komaj kdo z očali. Zdaj so lahko srečni tisti, ki jih še nimajo. Pa imajo ti otroci res le srečo, morda dobre gene, nemara živijo sredi gozda?

Nič od tega. Imajo pa to srečo, da njihovi starši sledijo zdravi kmečki pameti in jih vsak dan naženejo v gozd ali na igrišče in jim dovolijo, da se domov vrnejo umazani. Ali pa srečo, da starši skrbno bdijo nad vsebino na krožniku. Predvsem zadnja leta pa veliko srečo, da so njihovi starši ponosnejši na to, da so otroci zdravi, kot da pri dveh letih obvladajo vse pametne naprave v hiši. Če imajo vse to, imajo skoraj zagotovo tudi zdrave oči.

NOVOROJENČKOV NASMEH?
Nas sploh kaj bolj razveseli kot brezzobi nasmešek, menda namenjen – nam? Toda bolj ko se trudimo, da bi ujeli dojenčkov pogled, bolj mu škodujemo, saj so otrokove oči skoraj do drugega leta »narejene« za gledanje naokrog, na daleč. To preprosto pomeni, da je treba otroku ponuditi svobodo in gibanje, pri čemer bo lahko oči usmerjal v vse smeri in pri tem krepil tudi tako imenovani periferni vid.

ŠEST UR ZA ZASLONOM …
Otroci, stari od pet do šestnajst let v povprečju preživijo za zaslonom šest ur in pol na dan, pravijo podatki tržne raziskave Childwise. Ne le da marsikateri med njimi zaspi in se prebudi s telefonom v roki ter ga uporablja celo na stranišču, med sprehodi in odmori (ali celo med poukom), otroci računalnik uporabljajo tudi za šolske namene – včasih zares, spet drugič gre le za pretvezo. Raziskave tudi kažejo, da računalnik na neustrezni višini, prilagojeni odrasli osebi, neustrezna svetloba in drugi dejavniki, otrok pri tej prostočasni dejavnosti ne motijo, zato pri njej vztrajajo in si sistematično kvarijo vid.

HIPERAKTIVNOST ALI SLAB VID?
Zanimivo je, da je hkrati z »epidemijo« slabega vida pri otrocih zaznati tudi vse več vedenjskih in drugih motenj. Niso redki primeri, ko otrok zaradi slabovidnosti dobi napačno postavljeno diagnozo ADHD. Ali z drugimi besedami, če s celostnim pristopom gradimo otrokovo zdravje, otrok ne bo ne hiperaktiven ne slaboviden.

TRI REŠITVE ZA ZDRAVE OČI:
1. VSAK DAN VSAJ DVE URI NA PROSTEM
Otrok bi moral za zdrave oči vsak dan (ne glede na vreme) na prostem preživeti vsaj dve uri, kar seveda velja tudi za odrasle. Pri tem je pomembno, da je zunaj podnevi, saj naravna svetloba igra pomembno vlogo, poleg tega je lahko otrok medtem tudi telesno dejaven.

2. TELEFON IN RAČUNALNIK NISTA ZA MAJHNE OTROKE
Otrok do dvanajstega leta sploh ne bi smel uporabljati mobilnega telefona, saj do te starosti krvno-možganska pregrada še ni povsem oblikovana, poškodbe, ki jih povzroča elektromagnetni smog, pa so lahko nepopravljive. Če otrok napravo res nujno potrebuje, naj ta ne bo pametna; omogoča naj le klice in pošiljanje sporočil. Pri sebi naj ga ima samo takrat, ko ga nujno potrebuje.

3. ZDRAVA PREHRANA
Otroku pripravljajte sveža, polnovredna živila. Za oči sta še posebno blagodejna antioksidanta lutein in zeaksantin, poleg tega pa še vitamini A, C in E, cink ter esencialne maščobne kisline. 

Nekaj primerov:
- zelena listnata zelenjava (špinača, kodrolistni ohrovt, blitva …) bo otroka oskrbela z omenjenima antioksidantoma, ki obenem delujeta protivnetno,
- rumena in rdeča sadje ter zelenjava, kot so korenje, sladki krompir, zimske buče, paradižnik, marelice,
- hrana, ki vsebuje veliko vitamina E: sončnična semena, mandlji, avokado,
- hrana, bogata z vitaminom C: peteršilj, drobnjak, jagodičevje, citrusi, paprika, kivi,
- hrana, bogata s cinkom: bučna semena, ovseni kosmiči, čičerka,
- hrana, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami: orehi, lan, hladno stiskana olja (orehovo, laneno, konopljino), losos, sardine.

Recepte za jedi, prilagojene otrokom, ki vsebujejo obilo omenjenih živil, lahko poiščete v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke. V njej boste našli tudi recepte za slastne namaze iz sončnic, orehov in mandljev, pa tudi za »ponarejena« pire in pomfrit …

HRANA, KI KVARI VID
Visoka procesirana prehrana, ki vsebuje slabe maščobe, povečuje tveganje za nastanek slabovidnosti. Na črnem seznamu praviloma najdemo naslednja živila: margarina, čokolada (mlečna), pecivo, pomfrit in oreščki (praženi in soljeni). Na drugi strani so ugotovili, da tveganja zmanjšuje prehrana, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami. Tudi sladkor v pijačah in živilih vseh vrst je neposreden sovražnik oči. Torej res ni vseeno, ali ima otrok prost dostop do sladkarij in procesirane hrane, ki vsebuje ravno veliko sladkorjev in slabih maščob.

ZAČIMBE ZA BOLJŠI VID?
Rešitev ni v tem, da vse prepovemo in zavržemo vsebino polovice hladilnika. Spremembe uvajajmo postopoma, predvsem pa poskrbimo, da bo na jedilniku čim več koristnih živil. Otrok najbrž že ve, da je korenček dober za oči, zato mu lahko predstavite še kakšno od začimbnic (najbolje, da jih skupaj zasadita, negujeta in z njimi kuhata).

Pri utrujenih in vnetih očeh pomaga koromač. Iz njega pripravimo čaj ali obkladek, otrokom pa bo teknil tudi ocvrt (zelenje). Bazilika vsebuje karotenoida lutein in zeaksantin, ki tvorita pigmentni del očesne mrežnice in tako ščitita vidne celice pred UV-žarki. Pri vsakodnevni uporabi računalnika si lahko prav z njo pomagamo kot z »notranjimi« sončnimi očali. Vrtnica zdravi različna infekcijska, vnetna in degenerativna stanja oči. Peteršilj pomaga pri vnetih očeh, vnetju očesne veznice, očesnih okužbah in lajšanju s tem povezanih težav. 
_ _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Recept za pokušino, povzet iz knjige Zdravilna moč začimb za otroke!
PAŠTETA, POLNA SONCA
120 g sončničnih semen
1,5 dl oljčnega olja
2 stroka česna
4 žlice sesekljanega peteršilja
sol in sok polovice limone

Sončnična semena namočimo in jih en dan kalimo. Pretlačimo jih s paličnim mešalnikom. Dodamo oljčno olje, stisnjen česen, limonin sok in peteršilj. Solimo po okusu. Premešamo in postrežemo na polnovrednem kruhu. Če želimo vsebnost omega 3 maščobnih kislin še povečati, v pašteto vmešamo žlico čistega ribjega olja. V zadnjem času je mogoče dobiti tudi ribje oilje brez nadležnega vonja.

Ključne besede:
otroci, oči, vid, računalnik, hiperaktivnost, ADHD, gibanje, zrak, telefon, zdrava prehrana, začimbe

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: