Skupaj razkrivamo

20.10.2011

Novi začetek, stari obraz!

Življenje se vsak dan spreminja, s tem pa tudi naša življenjska zgodba. In če rastemo in se razvijamo, predstavljajo 40. leta za mnoge ženske čas novega zagona. Japonke obdobju menopavze rečejo, da je prišel »čas novega rojstva žene«. Pri nas pa je farmacija dosegla, da smo to obdobje skorajda razglasili za bolezen. 

Če torej ne nasedate industriji bolezni, potem ste po vseh opravljenih materinskih nalogah, zbranih izkušnjah in končno doseženem stanju, kjer lahko sebe postavite na prvo mesto – pred novimi ustvarjalnimi izzivi. 

Naš videz je odraz tistega, kar nosimo v sebi. Še najboljše kreme ne morejo prikriti zagrenjenosti, žalosti ali jeze, ki jo določeni čutijo do sebe in drugih. Če pa smo ljubezen, potem tudi žarimo ljubezen, ne glede na globino svojih gubic. 

Bi jih kljub vsemu lahko omilile?
Koža se nenehno obnavlja. V času odraščanja se je to zgodilo v manj kot mesecu dni. V mlajših letih traja obnova okrog 35 dni, nato se ta čas počasi podaljšuje in po štiridesetem pride na od 50 do 60 dni. Dokler smo živi, se vse obnavlja, le ritem te obnove je bolj počasen, zato je za odpravljanje nekaterih težav potrebne več vztrajnosti in potrpežljivosti. 
Za kožo na obrazu to pomeni, da se presnovni procesi in sposobnost obnavljanja zmanjšujejo, koža slabše veže vlago, njeno zaščitno delovanje ni več popolno, postaja ohlapna in obrazne gubice vse vztrajnejše. Poleg tega se poslabša prekrvavitev in s tem tudi oskrba kože. V teh letih postaja vse zahtevnejša, zato ji pomoč z nego, ki se optimalno ukvarja s temi simptomi, pride še kako prav. 

Delovanje sinteznih kozmetičnih pripravkov temelji na močnih učinkovinah, ki delajo namesto kože. Zategujejo jo, napenjajo, polnijo, … Vendar pa na žalost ne za dolgo. Veliko žensk vam bo povedalo, da po nekem času njihova krema proti staranju »ne deluje več«, brez nje pa je stanje še hujše, kot je bilo na začetku. Tako so mnoge uporabnice ujete v začarani krog iskanja vse močnejših preparatov, industrija pa jih ustvarja tako, da je v njih vse več spornih sestavin. Vedno znova branje člankov v reviji Öko test razkriva, da imajo najdražje blagovne znamke v svoji sestavi največ morebitno nevarnih sestavin. 

Naravna nega kože ima popolnoma drugačno logiko. Koža mora delati sama, mi pa ji lahko na naraven način pomagamo pri ohranjanju tistih funkcij, ki začnejo z leti pešati. Včasih radi podcenjujemo moči narave, ta pa razpolaga z veliko zelo učinkovite pomoči zreli koži. 
Dragocena olja iz pečk granatnega jabolka, borage, makadamije ali arganovih oreščkov, regenerativne moči aloe vere in različna protivnetna zelišča so le del zakladnice narave, ki se še kako izkažejo v negi kože.

Ko boste brali najbolj učinkovite sestavine za regeneracijo kože na naraven način, boste verjetno opazili, da skoraj vse prihajajo iz semen. Tam sta shranjena modrost in regenerativni zapis, ki lahko naši koži pomagata ne le s sestavino, temveč tudi s »programom« delovanja.
 
Lepota in življenjski slog
Krema ni vse, vaš videz v zrelih letih odraža tudi število ur vašega spanja, prehrano in količino počitka, ki si ga privoščite. In prav v tem je včasih največji konflikt današnjega časa. Kdo sploh ima čas za počitek? Prav po štiridesetem letu, v starosti, v kateri se mnogo ljudi biografsko znajde na novem začetku, ko precej natančno vedo, kaj hočejo in predvsem, kdaj, kje ter s kom, imamo polne roke posla in načrtov. Razum in duh sta v tem obdobju zelo močna, telo pa se mora naprezati. Zato je bolj kot za videz obraza treba skrbeti za umirjanje uma. Čas je, da v teh letih spoznamo blagodejnost prisotnosti v sedanjem trenutku, v katerem se tudi čas in s tem staranje ustavita.
______________________________________________________________________
Skrivnosti narave: 

Olje iz semen granatnega jabolka vsebuje veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin ter vitamin E in flavonoide. To pospešuje nastajanje novih celic in obnovo povrhnjice ter zmanjšuje pigmentne madeže.
Eterično olje smilja – za smilj pravijo, da je rastlina, ki je večna in neuničljiva. Neverjetno regenerira kožo in prispeva k njeni pomladitvi. V naravno kremo lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja smilja. 
Arganovo olje ima antioksidativne lastnosti, izboljšuje zaščitno delovanje kože in vsebuje vitamin E. Zelo dobro se obnese tudi proti luskavici in kroničnim težavam s kožo. Lahko ga nanašamo neposredno na kožo ali pa uporabimo kozmetične pripravke, kjer je to olje eno izmed sestavin. 
Olje iz makadamijevih oreškov je podobno kožnemu loju. Gladi kožo, pospešuje regeneracijo in je prav posebej primerno za suho in občutljivo kožo. 
Olje iz boraginih semen pomaga proti suhi koži, saj vsebuje velik delež gamalinolenske kisline. Podpira zaščitno delovanje povrhnjice, zmanjšuje preveliko izgubo vode in vzdržuje prožnost kože. 
Sok granatnega jabolka vsebuje polifenole, ki imajo antioksidativne lastnosti, preprečujejo vnetja in ščitijo celice. 
Aloe vera ohranja vlažnost in pospešuje regeneracijo kože, in sicer s tem, da skrajša čas, ki je potreben za obnovo kože. Ob tem aloe vera ščiti tudi genski zapis kože in, kar je zelo zanimivo, ga popravlja, če je okvarjen. Zato je aloe vera tako učinkovita pri brazgotinah, opeklinah in podobnih izrednih stanjih, kjer prav njena lastnost obujanja izvirnega zapisa kože omogoča regeneracijo kože brez zapletov. 

Ključne besede:
menopavza, gube, koža, naravna nega, granatno jabolko, aloe vera, semena, umirjanje uma, prisotnost

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: