Skupaj razkrivamo

9.11.2011

Tudi pri živalih gre ljubezen skozi želodec

Pred manj kot 20 leti smo Slovenci prvič slišali za industrijsko pripravljeno hrano za hišne ljubljenčke. Danes pa ni trgovine, v kateri je ne bi ponujali. 

Na začetku smo gledali in verjeli televizijskim spotom, v katerih so se tudi nam sline cedile ob dobrotah, ki naj bi se nahajale v hrani, ki jo kupujemo svojim štirinožnim prijateljem. 
V zadnjih letih pa je pravljice konec. Vse več lastnikov poroča, da imajo njihovi psi ali mačke težave z izpadanjem dlake, z alergijami, s pogostimi vnetji, … O bolečinah in drugih težavah težko sodimo, saj jih ne vidimo. In ob obisku veterinarja vas ponavadi odpravijo z besedami, da je vaš pes preveč »občutljiv« na hrano, ki mu jo dajete, in da bi jo bilo dobro zamenjati s kakšno manj alergeno.

Uporabljeni znanstveni izraz bi lahko prevedli tudi tako, da »ima vsega dovolj«. In šele na tej točki začne nekatere zanimati, s čim so do zdaj hranili svojega prijatelja. 

Spoznanja so prav šokantna. V ZDA se je pojavila vrsta knjig, v katerih različni avtorji odkrivajo zakulisje industrije pasje in mačje hrane. Avtorji razkrivajo, kaj vse lahko sodi med »surovine mesnega izvora« – od vseh delov živali, kot so kremplji, perje, kosti, notranji organi itd., do mesa povoženih, ubitih, poginulih ali evtanaziranih živali, vključno s psi in z mačkami. 

Ker se kemikalije, ki jih uporabljajo pri usmrtitvi živali, ne razkrojijo niti na visokih temperaturah, na katerih se takšno meso obdeluje, vidijo nekateri prav v tem veliko nevarnosti. Živali uživajo kemikalije sodium pentobarbital, ki so namenjene njihovi usmrtitvi, nihče pa ne preverja, kako vse to zares deluje nanje. 

Tudi pri kemikalijah, ki se dodajajo v hrano, da bi ta trajala dlje, da bi bila videti lepša in bi dišala, imajo ponudniki zelo veliko manevrskega prostora. Na hrani boste zasledili le oznako, da so uporabljeni konzervansi, ki so dovoljeni v EU – nikjer pa ni seznama, kateri so to in v kakšnih količinah so uporabljeni v hrani. 

Več o tem, kaj vse se nahaja v konvencionalni hrani ter kako lahko to deluje na kužke in mačke, si lahko preberete na http://www.naturalnews.com/012647.html.

Če pa vam je že vse zgoraj navedeno dovolj, potem je čas, da svojim prijateljem skuhamo kaj dobrega ali jim ponudimo takšno hrano, za katero vemo, kaj je v njej in kako je pripravljena. 
______________________________________________________________________
Pasje življenje
Če zmanjka depresije pri ljudeh, si farmacija obeta razširitev tržišča tudi pri štirinožnih uporabnikih. Tako je vse več »znanstvenih člankov« o razširjenosti depresije pri kužkih in o Prozacu kot zdravilu, ki se obnese tudi na tem področju. 

In zakaj je vaš kuža depresiven, če ne bere časopisa ter ni prisiljen brati in slišati o krizi, krizi, krizi, …? Pravijo, da so živali zelo podobne ljudem: padejo v depresijo, če izgubijo ljubljeno osebo, če se odseli kuža, s katerim so se radi igrali, če kužka, v katero so zaljubljeni, ne kaže zanimanja, če ga morda »varate« s kakšnim drugi konjičkom itd. 

In če za takšne težave ljudem predpisujemo antidepresive, zakaj jih ne bi tudi kužkom?
Ne vemo, ali deluje. Vsekakor pa se nekaterim  splača.

Ključne besede:
pasja hrana, kemikalije, konzervansi, depresija, farmacija

 

Sorodni članki:

1,513672E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: