Skupaj razkrivamo

9.11.2011

Raje zbirajte semena kot evre!

Indijanski poglavar je dolgo nazaj povedal: “Šele ko bodo uničili še zadnje drevo, bodo belci ugotovili, da denarja ne morejo jesti.”

Tiste, ki “sekajo”, je težko ustaviti. Zato toliko bolj podpiramo tiste, ki sejejo, gradijo in ustvarjajo tisto, čemu Anastazija pravi „prostranstvo ljubezni“.

Na spletu poteka zelo pestro dopisovanje o rešitvah na različnih področjih. Ena izmed pomembnih tem pa se nanaša na ohranjanje semen. 

Brez semen tudi nas ne bo.
Semena so vse dražja, vse manj kakovostna in svojo vitalnost ohranjajo le nekaj sezon. 
Tudi v redakciji se nam tema semen zdi zelo pomembna. Kljub temu, da se dela na vrtu zaključujejo, se načrtovanje in priprava semen in sadik šele začenja. 

Zbirateljstvo z namenom
V enem izmed elektronskih sporočil, ki jih prejemamo, je Marko Drole zapisal: 
„Že dolgo časa nisem nič zbiral, ker se mi zdi nesmiselno. Smisel zdaj vidim v zbiranju semen. Od letos sem začel zbirati svojo lastno semensko rezervo oziroma zbirko, ki jo mislim uporabljati iz leta v leto za lastno setev na njivi, v sadovnjaku, v gozdu. Ohranil sem tudi nekaj semen za zamenjavo. Učim se tudi v tej smeri, da bi spoznal in užival čim več samoniklih rastlin iz narave.“

Res je, čas, ko smo zbirali značke, nalepke, znamke, razglednice in slike nogometašev, je res daleč nazaj. Zbiranje semen, pa je nekaj povsem drugega. 

Če tudi vi čutite, da je lahko naša prihodnost zapisana v tem, ali bomo „dan po kakšnem hudem dogodku“ sploh imeli kaj za zasejati, nakaliti, vzgojiti, ste vabljeni, da se priključite številnim pobudam, ki so v ospredje svojega delovanja postavile semena. 

V društvih Ajda že vrsto let izmenjujejo semena in sadike. Prednost “njihovih” semen je tudi v tem, da svoje člane poučujejo o tem, kako vzgojiti vitalno seme. Semena in sadike izmenjujejo ob srečanjih, ki jih prirejajo različna društva. Seznam vseh društev smo objavili v septembrskih novicah – če ste jih zamudili, kliknite v naš PDF arhiv

Na spletni strani http://rastline.mojforum.si/rastline-forum-79.html, kot svoj doprinos projektu samooskrbe Slovenije, vabi na menjavo semen tudi ZELENI KROG. 
To na navedenem forumu počnejo že nekaj let in v tem času so izmenjali že na stotine semen in rastlin. Zdaj bi radi projekt zastavili še bolj široko in ustanovili Semensko knjižnico kot del Zelenega kroga.
Obstoječa ponudba semen je objavljena na: http://rastline.mojforum.si/rastline-about7438.html

Kako se jim pridružiti?
Lahko se jim oglasite neposredno prek navedenega foruma ali pošljete elektronsko pošto Karmen, ki to vodi, na katrinca65@gmail.com.

Če imate raje kontakt v živo, poiščite Karmen Valenti na Radvanjski tržnici (kot prostovoljka skrbi za kmečko tržnico) ali jo ob petkih poiščite na sedežu TD Radvanje, kjer se ljudje srečujejo v okviru sekcije Botanika.

Menjava poteka, na primer, takole: Prinesete 5 vrečk semen in vzamete 5 vrečk drugih semen. Če vzamete več kot dodate, prispevate prostovoljni prispevek v šparovček (iz tega bodo potem nabavili nova semena), če vzamete manj, dobite dobropis za naslednjič. Če želite, da vam semena pošljejo domov, dodate še za znamko.

Podobne pobude se lotevajo tudi v okviru EKO.CI, kjer izmenjave in skupni nakupi potekajo ob dogajanjih na Ekofestu v Žalcu. 

Semena pa so tudi tema velikega projekta, na katerem dela tudi Anton Komat v okviru projekta samooskrbe, ki bo predstavljen v letu 2012. Gre za kompleksno področje, ki ga je treba tudi pravno urediti, zagotoviti procesiranje ter tudi zanesljivost. 

Ključne besede:
semena, zbiranje semen, sadike, vitalno seme, zeleni krog, semenska knjižnica, EKO.CI, samooskrba

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: