Skupaj razkrivamo

1.12.2011

Samooskrba zdaj!

V Sloveniji se vse več govori in tudi dela na samooskrbi. Veliko društev in civilnih pobud organizira zelo praktične delavnice, na katerih postajajo tisti, ki jih to zanima, z vsakim dnem vse bolj neodvisni od globalnega sistema trgovine.

Osrčje Slovenije je obenem postalo tudi osrčje dogajanja na to temo. V decembru bo v okviru Eko festa, ki ga organizira civilna pobuda Eko.Ci v sodelovanju s krajani, organizirana vrsta zelo praktičnih predavanj. 

Da oskrba ni tako samoumevna in da se bo zanjo treba celo boriti na sodišču, priča primer Julije Bass iz Michigana (ZDA), ki je začela gojiti zelenjavo na svojem mestnem vrtu. Zaradi tega so jo sosedje tožili, češ da krši mestne uredbe in s svojim početjem kazi mesto ter znižuje vrednost njihovim elitnim nepremičninam. 

Tožbo je sprožil mestni birokrat Kevin Rulkowski, Juliji pa so grozili celo z 93 dnevi zapora, če svojega vrta ne bo prekopala in ne bo “zasejala trate, grmičevja in drugih ustreznih rastlin”.
In tako se je zaradi tega ustrezno dvignil veliki prah. Ali je za zdravje in kakovost življenja v mestu res bolje gojiti zelenice, ki jih močno gnojijo, škropijo in predstavljajo še en vidik kemičnega onesnaženja? Ali ni resnično bolj ustrezno ekološko gojiti koristne rastline, ki so prijazne ljudem, živalim in okolju?

Primer je resnično končal na sodišču. Zahvaljujoč veliki podpori nevladnih organizacij, ki so župana, mestno upravo in medije zasuli s pošto in peticijami, je bila tožba na koncu ovržena. 
Tudi v Sloveniji ne manjka tovrstnih mestnih birokratov, zato bomo spremljali, kako se bo samooskrba odvijala v praksi. 
Vesoljska ladja na vaši zelenici?
Če je uboga Julija morala na sodišče zaradi nekaj paradižnikov, si lahko predstavljate, kaj vse bi mestni birokrati šele storili, če bi si omislila takšen rastlinjak. 
Gre za tako imenovane rastlinjake biodom, ki, vsaj tako pravijo, ne potrebuje prezračevalnih in ogrevalnih sistemov, zaradi česar lahko v njem gojite veliko rastlinja tudi v podnebju, kjer zmrzuje. Konstrukcija je stabilna in tudi energijsko podpira rastline. 
Na internetu v zvezi s tem najdete veliko izjav in tudi ponujeno literaturo. V redakciji pa bi bili zelo veseli tudi kakšne informacije iz prve roke. Pišite nam na info@zazdravje.net, da bomo lahko vaše izkušnje povedali naprej. 
Film na to temo si lahko ogledate na  http://www2.onlinemeetingnow.com/register/?id=e97c61dcd5.


Ključne besede:
samooskrba, delavnice, Eko.Ci, Ekofest, vrtičkanje

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: