Skupaj razkrivamo

2.2.2012

Kaj zmorejo superživila?
Ni dneva, da ne bi slišali o kakšnem novem čudežnem superživilu, ki k nam prihaja z visokih Andov, Himalaje, Amazonije ali kakšnega daljnega otočja. Ali imajo takšna superživila resnično merljive prednosti pred tistim, kar raste na naših tleh? Ali nam lahko pomagajo bolj kot domače sadje in zelenjava? Ali jih znamo pravilno uporabiti?

Vse to so vprašanja, ki si jih mnogi zastavljamo. Tokrat pa smo jih v vašem in našem imenu zastavili osebi, ki je z njimi zrasla in se z njimi ukvarja že vrsto let. Jorge L. Urena je Perujec, ki v neposrednem sodelovanju z domačimi pridelovalci, združenimi v kooperative, vodi podjetje UHTCO. Tradicionalna znanja, v sodelovanju z Univerzo v Limi, združujejo tudi s sodobno znanostjo, o čemer boste lahko več izvedeli na predavanju 21. februarja v Ljubljani (glej spodaj).

Zakaj bi v Sloveniji potrebovali superhrano iz Peruja ali iz drugih oddaljenih območij?
Zahodna proizvodnja se je tekom desetletij usmerjala zgolj na masovno produkcijo, pri kateri je bila količina bolj pomembna od kakovosti živil. Ekološka pridelava je poskus, da se povrne ravnovesje in zemlji vrne življenje, vendar je tudi na tem področju vse več sodobnih pridelovalnih metod, standardizacije semen in drugih dejavnikov, ki znižujejo prehransko vrednost končnega izdelka. 

To je glavni razlog, zakaj postajajo živila iz oddaljenih regij, ki rastejo iz avtohtonih semen in jih divje nabirajo ali gojijo na zelo majhnih površinah, vse bolj zanimiva. 

V Peruju imamo še vedno izjemno pestrost varietet sadja in zelenjave. Imamo na tisoče vrst krompirja, koruze in ječmena, v katerih se skrivajo vsa znana in (še) neznana dragocena hranila, kar ljudem zagotovo omogoča priložnost, da izboljšajo svojo prehrano na popolnoma naraven način. Naše rastline rastejo v ekstremnih podnebnih okoljih, zato so tudi morale razviti nekatere ekstremno dobre rešitve. 

Maca, Camu Camu, Criollo cacao in škrlatna koruza so le nekatere izmed izjemnih rastlin, ki jih najdemo v Peruju. Ponujajo neprimerljive prednosti za naše zdravje, ki jih stežka primerjamo s tem, kar ponujajo druge rastline. Zdi se mi zelo pomembno, da so takšne rastline deležne vse večje pozornosti. S tem lahko na popolnoma naraven in varen način pomagamo ljudem, ki imajo različne težave, pomagamo pa tudi lokalnemu prebivalstvu, ki se preživlja z vzgojo in nabiranjem teh rastlin, ter ohranjamo to dragoceno biotsko pestrost za naslednje generacije. 

Kakšna je razlika med superživili in standardnimi prehranskimi dopolnili (vitamini, rudninami, …)?
Kljub pogosti uporabi besede „naravno“ večina industrije ponuja predvsem sintezno pridobljene vitamine in rudnine. Takšni produkti so nastali kot plod medicinskega pogleda na zdravje in so le odraz trenutnih omejitev v našem razumevanju delovanja življenja.

Za razliko od teh izdelkov, kjer si človek domišlja, da lahko iz mrtvih snovi naredi „vitamin“, je pri superživilih popolnoma drugače. Narava je že vse naredila. Mi le skrbimo, da tisto, kar nam je dala, kar najbolje ohranimo in v čim bolj vitalni obliki posredujemo tudi vam. 

Ponudba takšne super hrane je iz dneva v dan večja. Ponuja jih že nešteto dobaviteljev. Kakšen odstotek ponujenega je resnično kakovosten?
O tem, kaj boste na koncu dobili z uživanjem določenega superživila, odloča nekaj pomembnih dejavnikov. 
Pomembno je, kako je živilo pridelano. Pomembno je, kako hitro po obiranju je predelano. Zelo pomembno je, ali je proces predelave vključeval toploto, mehansko obdelavo, obsevanje, … Vse navedeno lahko uniči večji del prehranske in energijske vrednosti živila. Dobri izdelki so vzgojeni brez kemije, pobrani so ob pravem času, predelani brez visoke temperature in zaščiteni pred oksidacijo. 

Verjamemo, da večina naših bralcev že pozna razliko med sinteznimi vitamini in, denimo, acerolo ali Camu Camu. Kako pa ločevati med kakovostjo različnih ponudnikov? Kakšna vprašanja moramo zastaviti kot uporabniki, da resnično pridemo do najbolj kakovostnih izdelkov? Ali se lahko zanesemo na certifikate?
Vsi zgoraj navedeni kriteriji so zelo pomembni pri izbiri kakovostnega superživila. Ekološki certifikat je za potrošnika pomemben, saj zagotavlja, da je bila vzgoja brez umetnih gnojil in pesticidov, ne pove pa vsega o kakovosti izdelka. Pomembno je tudi, kako se je s takšnim izdelkom ravnalo v nadaljevanju. 

Vzemimo za primer vse bolj priljubljeno maco. Kakšne so po vašem mnenju razlike med izdelki, ki se pojavljajo na trgu.
Pomembni kriteriji za kakovosten izdelek maca so, da je tradicionalno vzgojena v avtohtonem okolju in na velikih višinah – to so perujski Andi. 
Zelo pomembno je tudi, kakšna sorta je izbrana. Tako kot vaš jabolčni zavitek ni dober iz vsake sorte jabolk, enako velja tudi za maco. Obstajajo boljše in slabše sorte. 
Pomembna je tudi koncentracija izdelka. Če so posušeni maci odvzeti škrobi, potem z zaužitjem ene žlice prahu dobimo toliko hranil, kot bi je v šestih žlicah navadne posušene mace drugih ponudnikov. To ima zelo velik vpliv na določanje potrebnega odmerka, ki zagotavlja učinek. 

Zelo zaželeno je, da proizvajalec deklarira svojo kakovost in način dela. Če gre torej za hladno posušeni izdelek, je to pomembno vedeti. Enako je pomembno vedeti, ali gre za ekološko certificirani izdelek ali za masovno konvencionalno vzgojo. Pomembno je tudi, ali so maci dodani kakšni konzervansi ali drugi kemični dodatki. Dobri izdelki tega ne potrebujejo.
Pri maci je dobra lastnost ta, da dober izdelek hitro prepoznamo tudi po lastnem počutju. Dobra maca v telesu ustvari dobro počutje, zato zaupajte svojem občutku. 

O maci se v zadnjem času zelo veliko piše in o njej lahko beremo kot o zdravilu za domala vse bolezni. Kaj lahko realno od nje pričakujemo? Koliko dolgo jo lahko jemljemo in ali ob tem obstajajo kakšne nevarnosti?
Maco naše prebivalstvo uživa tradicionalno že tisočletje. Tudi urad FDA jo je označil kot popolnoma varno. Lahko jo uživamo vsak dan in se to bo izražalo le na krepitvi našega zdravja. Najpomembnejša lastnost mace je, da je adaptogen, ki pomaga telesu, da se čim hitreje prilagodi spremembam, stresu, povečanim obremenitvam. Njen mehanizem delovanja je takšen, da uravnava hormonski sistem in s tem posredno vpliva na urejanje veliko procesov v telesu. Od dobrega počutja in več energije, do vplivov, ki jih ima na libido, na delovanje reproduktivnega sistema, blaženje težav v menopavzi ipd. 

Za nas je škrlatna koruza nekaj popolnoma novega. Zanimivo je, da v legendah Majev piše, da se bodo na zahodu začele velike spremembe, ko bodo zahodnjaki začeli uživati škrlatno koruzo. Kaj lahko od te rastline pričakujemo?
Tisto, kar najlažje izmerimo, je neverjeten antioksidativni potencial škrlatne koruze. Obstaja pa v tej rastlini še veliko tega, kar presega tisto, kar najdemo v drugih rastlinah, in to težko zajamemo z materialno znanostjo. 
______________________________________________________________________
Že starodavna in mogočna civilizacija Inkov je vedela, da hrana zdravi. Večina današnje super hrane prihaja prav iz porečja Amazonke in andskih višav, kjer jo v prehranske ter zdravilne namene uporabljajo že tisočletja. Danes vemo, da je skrivnost super hrane v fitohranilih, zdravilnih sestavinah rastlin, ki niso zgolj vitamini in minerali.

Naravne pristope k zdravju bo na predavanju:
Super hrana iz Peruja
predstavil ugledni in uveljavljeni strokovnjak za avtentično ekološko super hrano iz Peruja, v Kanadi živeči Perujec Jorge L. Urena.
Prema vljudno vabi na super - predavanje, dne 21. februarja 2012, ob 17.30 uri v Cekinov grad (Tivoli) vse, ki bi radi izvedeli, kako super hrano vključiti v jedilnik, z njo izboljšati splošno psiho-fizično počutje ter okrepiti zdravje. 

Zaradi izjemnega zanimanja ter omejenega števila mest, vljudno prosimo, da svojo udeležbo do 14. februarja 2012 potrdite na tel: 01/ 510 1135 oz. na e-naslov: info@prema.si. 
Predavanje bo tolmačeno konsekutivno. Vstop je prost. Brezplačno parkiranje je do zasedbe mest zagotovljeno pri Cekinovem gradu.Vabljeni.

Ključne besede:
superživila, divja hrana, avtohtoma semena, maca, prehranska dopolnila, acerola, camu camu, škrlatna koruza

 

Sorodni članki:

3,100586E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: