Skupaj razkrivamo

8.3.2012

Super beljakovine za super zdravje
Besedilo: Tajča Pavček

Od vseh presnovnih procesov ima naše telo največ težav prav pri prebavi mesa.
Včasih so meso uživali zelo redko in še takrat v majhnih količinah. Danes pa je tisto, kar je bilo včasih rezervirano za nekaj praznikov na leto, postalo vsakdanja hrana. 

Presnova mesnih beljakovin zahteva zelo močno želodčno kislino (dejansko 1.000-krat močnejšo kot, denimo, beljakovine iz oreščkov, semen in stročnic). Zato našim prednikom niti na misel ni prišlo, da bi takšno hrano uživali takrat, ko jih je čakalo veliko dela. To so si lahko privoščili le takrat, ko je telo lahko investiralo toliko energije v presnovo mesnih beljakovin. 

Danes imamo popolnoma napačno idejo o pomenu beljakovin in z njimi posiljujemo celo otroke in bolne, vse v napačnem prepričanju, da bodo tako močnejši. Dejansko pa jim lahko presnova takšne hrane vzame več energije, kot je bo prispevala. 

V tej številki smo že pisali o blagodejnosti jedrc in kalčkov. V zadnjem času pa se počasi rehabilitira tudi ena izmed najbolj koristnih rastlin vseh časov, ki je bila, iz kdo ve kakšnih interesov, dolgo odrinjena na rob. 

Konoplja je izredno trpežna in koristna rastlina. Uporablja se kot hrana, za gorivo (dizelsko in etanolsko), tkanine, plastike, v avtomobilski industriji, farmaciji, … Zraven vsega tega ne obremenjuje našega planeta, saj ne potrebuje umetnih gnojil ali kakršnih koli škropiv, raste pa resnično povsod, saj je zelo nezahtevna rastlina. Zaradi vsega navedenega jo uvrščamo med najkoristnejše rastline na svetu.  

Konopljina semena vsebujejo zelo dragocene in lahko prebavljive beljakovine, ki telesa ne bodo zakisale, ob tem pa so v njej še zelo koristne omega 3 maščobne kisline in redke GLA (gamalinolenske kisline) ter vitamina E in D. Zaradi toliko dragocenih sestavin je zelo koristna pri vseh civilizacijskih boleznih, od holesterola in debelosti do osteoporoze, revmatoidnega artritisa in raka. 

Pa si oglejmo, kako lahko konopljo uživamo.
Izbiramo lahko med konopljinim oljem, oluščenimi semeni, neoluščenimi semeni, moko in proteini.

Najbolj zaželeno je, da 1 čajno žličko olja spijemo zjutraj na tešče. Vsem, ki imate kronične bolezni ali katero izmed zgoraj navedenih težav, svetujemo, da to ponovite večkrat dnevno.
Ker pitje olja ne diši vsakomur, sem vam pripravila recept za konopljin preliv, ki ga namesto običajnega kisa in olja prelijete po solati.

Konopljin preliv:
Sestavine:
1 skodelica konopljinega olja
½ skodelice limoninega soka
3 stroki česna
1 žlička soli
1 žlica bazilike (če ni sveže, naj bo posušena)
½ žlice origana (najbolje svežega, lahko tudi posušenega)

Čas priprave: 3 minute
Vse skupaj zmiksamo v močnem mešalcu. Česar ne porabimo takoj, lahko hranimo v hladilniku v stekleni embalaži od 4 do 5 dni.
Solato si pripravimo čim bolj raznoliko, po vrhu pa jo potresemo z dvema žlicama konopljinih semen.

Smothie iz konopljinih proteinov
Kot vmesni obrok si lahko pripravimo smoothie iz konopljinih proteinov. Zelo dobrodošel bo zlasti pred ali po športni dejavnosti.

Za 0,5 litra smoothieja potrebujemo:
1 banano
1 hruško (hruško lahko nadomestimo s katerim koli sadjem)
1 žlica konopljinih proteinov
2 datlja
ščepec cimeta
2 dcl vode
Dobro zmiksamo (zblendamo) v močnem mešalcu in postrežemo.

Čas priprave: 2 minuti

Ker smo Slovenci izredno sladkosned narod, sem vam pripravila izredno dobro in zdravo sladico, ki pa vam je kljub temu ni treba pojesti preveč naenkrat. Sicer vsebuje veliko zdravih maščob, ki pa lahko kljub temu obremenijo našo presnovo, če jih zaužijemo v veliki količini.

Presna »čokolada« s konopljo
Sestavine:
500 g makadamije
18 datljev
½ skodelice oluščenih semen jedilne konoplje
4 žlice surovega kakava v prahu

Priprava:
Najprej do gladkega zmeljemo makadamijo (nenamočeno) v multipraktiku, dodamo datlje in kakav, še nekoliko zmiksamo, na koncu dodamo še konopljo in vklopimo multipraktik ravno toliko, da se semena porazdelijo.
Vse skupaj zvrnemo na višji pladenj ali posodo, z žlico potlačimo, tako da bo debelina mase približno 0,5–1 cm. Postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, nato pa lahko sproti režemo kocke ali pa z modelčki za piškote pripravimo različne oblike slastne čokolade. 

Čas priprave: 5 minut

Ključne besede:
prebava mesa, mesne beljakovine, jedrca, kalčki, konoplja, konopljina semena

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: