Skupaj razkrivamo

30.8.2012

Posebnosti kot pogoj za uspeh

Vse več specializiranih trgovin v Sloveniji že zdavnaj ne ponuja več zgolj izdelkov. Vsi ti prepoznavajo pomen izobraževanja in svetovanja ter se potreb kupcev lotevajo na vse bolj sistematične načine. Vsem trgovinam smo zato poslali povabilo, da nas obvestijo o tem, kaj so njihove posebnosti. (Objavljamo le tisto, kar smo prejeli in v zaporedju prispele pošte.) 

KALČEK, Ljubljana
V Kalčku, ki je prvi v Sloveniji odprl ekološki supermarket ter vpeljal svežo ponudbo sadja in zelenjave, svoj odnos s kupci nadgrajujejo tudi s predavanji, z delavnicami in s predstavitvami, ki naj bi podpirali kupce pri izboljšanju njihovega načina prehranjevanja in življenja. Imetnikom kartice Kalčica nudijo brezplačna svetovanja svojih prehranskih svetovalk. Organizirajo tudi plačljive kulinarične delavnice in brezplačne degustacije. 
Na spletnem naslovu info@kalcek.si se lahko naročite na Kalčkove novice, na naslovu http://kalcek.si/dogodki-vsi.html pa je objavljen aktualni program dogodkov in predavanj. 

JANCOMM / MAMA TERRA, Kamnik
Tudi podjetje Jancomm sodi med seniorje, ki so na trgu eko ponudbe že 20 let. Večina jih pozna po prvovrstnih japonskih izdelkih. Pred štirimi leti so odprli tudi svojo prvo trgovino Mama Terra v Kamniku, lansko leto pa še spletno trgovino Eko Oaza.
Svojim strankam ponujajo recepte za pripravo jedi, marsikaj pa pripravijo tudi sami in ponudijo v pokušino. V začetku poletja so organizirali teden Pozdrav poletju, kjer so strankam ves teden pripravljali smoothije s svežim eko sadjem/zelenjavo ter superživili, pa tudi presne tortice, presne prigrizke in podobno. V trgovini imajo vsak mesec tudi različna brezplačna individualna svetovanja o težavah z zakisanostjo, s prebavo, z osteoporozo in svetovanja glede ostalih zdravstvenih nevšečnosti. Svetovanja so vedno zapolnjena do zadnjega mesta in veseli jih, da lahko tudi na takšen način prispevajo k boljšemu zdravju ljudi.
 
AJDA, Maribor
V trgovini Ajda v Mariboru se držijo področij, na katerih so uveljavljeni kot strokovnjaki. Njihova področja so predvsem makrobiotika, veganstvo, različne diete in aromaterapija. Zato so pravi naslov za tiste, ki želijo kakovostne in poglobljene nasvete na tem področju. 

NORMA, Maribor
Bio prodajalna Norma je namenjena vsem vsejedcem, ki se zavedajo pomena zdravega načina prehranjevanja. Prodajajo tudi domači ekološki kruh, pripravljajo sendviče in pečejo pirine rogljičke ter druge dobrote kar v prodajalni sami. Oddelek sadja in zelenjave je hlajen 24 ur na dan, tako da ostanejo izdelki dlje časa sveži. Med ponudbo je vedno več slovenskih izdelkov, vendar še vedno manj, kot bi si vsi skupaj želeli. 
V Normi pripravljajo redne pokušine bio dobrot, recepte pa objavljajo tudi na spletni strani. Prodajalno so opremili tako, da lahko v njej prirejajo tudi kuharske delavnice. Zadnja novost v Normi so brošurice, s katerimi kupce obveščajo o posebnih ponudbah in storitvah na področju zdravja, ki jih ponujajo različni zdravstveni centri, terme in zdravilci. 
Menijo, da je svetovanje za stranke najpomembnejše, zato kupcem ponujajo svetovanja prehranskih strokovnjakov, svetovanja s področja nege telesa ter merjenje bazalnega metabolizma in strokovno svetovanje o pravilnem prehranjevanju glede na krvno skupino.  V bližnji prihodnosti računajo na to, da bodo lahko vse Normine izdelke in storitve ponudili tudi v drugih slovenskih krajih.

MEDILEK, Cerkno
Trgovina začenja svoje delovanje na področju, kjer je treba še veliko storiti na izobraževanju ljudi, zato v trgovini vsak mesec prirejajo razne dogodke, promocije in svetovanja na temo zdrave prehrane in naravne kozmetike. 
Zavedajo se, da je danes pomembno celostno svetovanje in v stalni izmenjavi izkušenj s svojimi strankami počasi iz majhnega raste veliko. 

HIŠA NARAVE, Krško
V Hiši narave imajo individualni pristop in poslušajo potrebe kupcev. Pri njih dobite kakovostne biološke izdelke in prehrano za ljudi s posebnimi potrebami, pa tudi za tiste, ki ste že ali želite konvencionalno prehranjevanje popestriti z zdravo prehrano. Posebnost trgovine so tedenske ponudbe, ko imajo na voljo sveže izdelke iz kozjega mleka ter vitalne, presne sladice in prigrizke. Prav tako organizirajo redna tedenska svetovanja, promocije, degustacije, delavnice (nege obraza in ličenje, prehranska svetovanja, aromaterapija, delavnice vitalne prehrane, ...).

STARI MOST, Novo mesto
Stari most, čajarna in delikatesa je lokal, trgovina in prireditveni prostor. V čajarni vam poleg standardne ponudbe postrežejo tudi sendviče in torte, ki jih pečejo sami, iz sveže zmlete eko pire, ki jo kupujejo v Beli krajini. Poleg tega organizirajo še vrsto predavanj, izobraževanj in razvedrila z namenom.
V delikatesi ponujajo širok izbor čajev, zelišč, začimb in olj, eko hrano in prigrizke, pripomočke za obdelavo hrane, eterična olja, pribor za pitje čaja in naravno kozmetiko. Zraven delikatese imajo tudi kuhinjico, v kateri se neprestano nekaj dogaja, prikažejo pa vam tudi uporabo strojčkov in organizirajo kuharske delavnice.

BIOVAN
Tudi zgodba o Biovanu, našem največjem distributerju Demeter izdelkov, je zgodba o osebnih (pre)izkušnjah. Od težke bolezni do zdravja, ki je kljubovalo odprtju prve trgovine, do novega odprtja, po treh letih porodniškega dopusta. 
Zato ni presenečenje, da bo posebna pozornost v novem Biovanu posvečena zdravju mamic in otrok, z vsemi izdelki, nasveti in strokovnim svetovanjem, ki je potrebno za ohranjanje celostnega zdravja. Dogajanja bodo objavljena na www.biovan.si.

TRGOVINA TINA
Posebnost trgovine je v tem, da je v trgovini mogoče kupiti ekološke izdelke LaVida, ki jih proizvajajo v lastnem podjetju, torej so to slovenski izdelki visoke kakovosti. Poleg proizvodov LaVida pa je v trgovini tudi bogata ponudba superhrane, ekološko sadje in zelenjava ter ekološki izdelki drugih poznanih proizvajalcev ekološke hrane iz Evrope. Prodajajo tudi ekološka čistila in kozmetiko, imajo tudi knjižni kotiček, drobna darila iz stekla, keramike in lesa ter še marsikaj zanimivega.
_____________________________________________________________________
Mercator - že 60 eko izdelkov pod lastno znamko
Da strateška usmerjenost in dobra ekipa predstavljajo dobro formulo za uspeh, priča tudi razvoj Mercatorjeve lastne blagovne znamke. Le slabo leto in pol od uvedbe prvega izdelka lastne znamke Mercator Bio na police prodajaln je zdaj na voljo že več kot 60 različnih izdelkov navedene znamke. Mnogi trgovci želijo vse več bio izdelkov pod lastno blagovno znamko, malo pa jih je takih, ki imajo ob tem tudi kader, ki se na to področje dobro spozna in je sposoben izbirati zares kakovostne izdelke. 

Da uspehi Mercatorja niso slučajni, priča tudi raven kakovosti izdelkov. Prvi so na trgu ponudili lokalno bio mleko in mlečne izdelke iz nehomogeniziranega mleka. Sledili so rastlinski napitki iz nezdrobljenih zrn, od dobaviteljev zahtevajo tudi certifikate za ohranjanje gozdov (FSC), kokosovo maščobo ponujajo v steklenih kozarcih in podobno.

Marjanca Planinšek, vodja Oddelka za tržno-komunikacijske aktivnosti lastnih znamk, pravi: „Ne glede na visoko mero kakovosti so izdelki cenovno ugodni v primerjavi s podobnimi znamkami. Kolikor je le možno glede na ponudbo, so izdelki lokalni. 
Ponudbo mlečnih izdelkov, rastlinskih napitkov, svežega sadja in zelenjave, vložene zelenjave, suhega sadja, oreščkov, semen in müslijev smo v zadnjem obdobju dopolnili z mlevskimi izdelki in različnimi vrstami testenin. V asortiment smo vključili tudi riž in jajca s Kozjanskega, na naše police prihajajo še koruzni zdrob, ješprenj, trsni sladkor ter sončnično in laneno olje. Vendar pa s tem širine ponudbe znamke Mercator Bio še nismo zaključili.
Pripravljamo tudi nasvete in prednosti posameznih izdelkov ter recepte v sodelovanju z nutricionistom Matjažem Kološo, dipl. inž. živ. tehnologije .”
Na spletni strani http://www.mercator.si/si/bio/ je na voljo še veliko koristnih informacij.

Ključne besede:
trgovine, specializirane trgovine, ponudba, izdelki, nakup, izobraževanje, svetovanje, kupec

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: