Skupaj razkrivamo

21.9.2012

Vse bolj zahtevni kupci – vse boljši izdelki

Lahko bi se vprašali, ali je bila prej kokoš ali jajce. Ali moramo potrošniki pritiskati na trgovce, da dobimo vse bolj kakovostne izdelke, ali nam njihova izbira vse bolj kakovostnih ponudnikov omogoča, da tudi mi posežemo po vse višji kakovosti?

V letu, v katerem besedo krizo uporabljamo zelo pogosto, je zanimivo spoznanje, da za prodajo mnogih izdelkov ni krize. Tudi trgovci opažajo, da je bistveno vprašanje, kdo je kupec in kaj potrebuje. V času krize preživijo le najboljši in najcenejši, za sredino pa je vse manj prostora.

Razslojevanje kupcev opažajo tudi v naši največji mreži specializiranih trgovin Sanolabor, kjer ponujajo prehranska dopolnila, naravna zdravila in medicinske pripomočke. Za naš Eko vodič so zaposleni v specializiranih trgovinah Sanolabor izvedli interno anketo in nam posredovali svoja opažanja.

»Ugotovili smo, da k nam prihaja vse več osveščenih strank, ki pri nas kupujejo zdravo prehrano. Nekateri kupci, ki so prej posegali po prehranskih dopolnilih, zdaj kupujejo superživila. Ti kupci superživila večinoma že poznajo oziroma dobro vedo, kaj želijo kupiti. Ker imamo izdelke najboljših ponudnikov, pri izbiri teh izdelkov kupci nimajo toliko dodatnih vprašanj. Ti kupci so zelo natančni tudi pri izbiri naravne kozmetike, saj preverijo sestavo izdelkov in iščejo certifikate, ki so zanje zelo pomembni.

Druga skupina kupcev še vedno posega predvsem po prehranskih dopolnilih. Pri tem na njihov nakup vpliva tudi cena, kar pa ne pomeni, da izbirajo vedno najcenejše. Velik vpliv na nakup prehranskih dopolnil ima oglaševanje. Prodaja določenih prehranskih dopolnil je primerljiva s prejšnjimi leti, prodaja nekaterih prehranskih dopolnil pa predvsem zaradi nakupov superživil upada. Ker se zahteve potrošnikov po naravnih prehranskih dopolnilih s certifikati iz dneva v dan večajo, smo veseli, da imamo med prvimi na polici tudi izdelke Terra nova. Jeseni bomo ponudili tudi linijo Pukka bio organskih hranil na ayurvedski osnovi. 

V Sanolaborjevih prodajalnah opažamo tudi, da vse več ljudi posega po izvirnih oblikah zdravilnih učinkovin, kot so kakovostni čaji (Sonnenter, Pukka, pater Ašič) ali po tinkturah.
Opažamo tudi, da »novejši ponudniki« prehranskih dopolnil, ki so pred časom prišli na trg z enim ali nekaj zanimivimi izdelki, zdaj zelo pospešeno širijo in dopolnjujejo svojo ponudbo. Po naši oceni je zato trg prenasičen s ponudbo podobnih prehranskih dopolnil, kupci pa imajo težko izbiro predvsem zaradi težav pri prepoznavanju zares kakovostnih izdelkov.

Dodatno težavo pogosto povzroča včasih vprašljiva strokovna prodaja »od vrat do vrat«, pri kateri prodajalci uporabljajo sporne prodajne prijeme in mnogokrat zavajajo potrošnike. Velike zasluge za dviganje meril pri tovrstnih nakupih in ozaveščanje kupcev imajo nevladne organizacije ter peščica kakovostnih ponudnikov, ki z visoko strokovnim kadrom, vrhunskimi prehranskimi dopolnili in naravnimi zdravili brez recepta veliko napora vlagajo v informiranje in izobraževanje potrošnikov.«

Ključne besede:
kupci, izdelki, zdrava prehrana, superživila, prehranska dopolnila, čaji, potrošniki

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: