Skupaj razkrivamo

22.10.2012

Previdno pri kozmetiki iz lekarne
Vir: Öko test 10/2012

Že mnogokrat smo pisali, da naše presnove ne obremenjuje le tisto, kar pade v želodec, temveč tudi številni drugi vplivi, na katere morda niti ne pomislimo. Velik del kozmetike, ki jo nanašamo na kožo, ne pade sicer v želodec, temveč neposredno v krvni obtok. Če imate težave s prebavo, ki jih nikakor ne morete urediti, je morda vzrok v preobremenjenosti telesa s strupi, ki jih vsakodnevno nanašate nanj. Poskusite prešteti vse izdelke, ki jih dnevno uporabljate. Ni tako lahko, kajne? 

Mnogo ljudi kozmetične pripravke v najboljši veri kupuje v lekarni. „Dermatološko testirano“ in podobni napisi, skupaj z domnevno strokovnim svetovanjem, pogosto niso to, kar obljubljajo. To dokazujejo tudi zadnji testi kozmetike iz lekarn.

Izmed testiranih 38 kozmetičnih pripravkov (kreme za obraz, losjoni za telo, geli za tuširanje), ki jih je Ökotest tokrat poslal pod drobnogled, je le peščica takšnih, ki ne vsebujejo spornih sestavin. Oceno „zelo dobro” je prejelo le devet izdelkov. Pri ocenjenih kremah za obraz je skoraj tretjina prejela najslabši oceni. Skoraj polovica testiranih krem in losjonov je izdelana iz umetnih maščob (silikoni, parafini, naftni derivati), v večini izdelkov (z izjemo tistih z najvišjo oceno „zelo dobro”) pa je najmanj ena izmed naslednjih spornih sestavin: parfumi, dišave, policiklične mošusne spojine, PEG-derivati, parabeni, halogenorganske spojine, sporni UV-filtri, formaldehid in drugo.

Kljub temu da vsakdo računa na dobro strokovno podkovanost farmacevta, ki vam pripravek proda, pa ta najpogosteje izhaja le iz propagandnega materiala posameznega izdelka. Proizvajalci le redko objavljajo rezultate svojih raziskav v znanstvenih revijah.
Pred nakupom katerega koli izdelka v lekarni zato vedno preberite deklaracijo. Za lepo embalažo in spodbudnimi napisi pogosto tiči črv.

Za lažjo predstavo, kaj mislimo z zgornjo trditvijo, navajamo le dva primera:

Izdelek

Reklama

Sporne sestavine

Eucerin Aquaporin Active, bogata nega

Optimalno vlaženje celo v globljih plasteh povrhnjice – za dolgotrajno navlaženo, gladko in voljno kožo ter svež videz.

PEG-derivati, maščobe na osnovi nafte, metilizotiazolinon

La Roche-Posay Hydraphase Intense Légèrevlažilna krema

Revolucionarna vlažilna nega z intenzivnim delovanjem ponuja koži 24-urno vlaženje, svilnat občutek, gladkost in mehkobo.

Policiklične mošusne spojine, PEG-derivati, maščobe na osnovi nafte, formaldehid


Ključne besede:
kozmetika, strupi, koža, hrana, presnova, prebava, lekarna, umetne maščobe

 

Sorodni članki:

3,100586E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: