Skupaj razkrivamo

3.4.2013

Komu boste zaupali svoje zdravje?
Povzeto iz knjige Ščepec Védenja

Kako so naši predniki vedeli, katere rastline izbrati in kaj jim bo najbolj pomagalo pri različnih težavah?

Že v prvi knjigi o začimbah (Ščepec rešitve) smo omenili enega izmed očetov tradicionalne kitajske medicine, Schennonga (Schen-nung), ki je že pred skoraj 5.000 leti na sebi preizkusil na stotine rastlin, jih opisal in razvrstil v svoji farmakopeji. 

Že podatek, da je do svojih znanj prišel neposredno s tem, da je rastline preizkušal na sebi, nam veliko pove o zavedanju človeka, da lahko stopi v neposreden dialog z naravo. Danes boste težko našli posameznika, ki bi znanje o neznanem iskal v sebi. Vzgojeni smo tako, da mislimo, da ne moremo povprašati samega sebe, če česa ne vemo, zato namesto na „intranetu“ raje iščemo na „internetu“. Raje „guglamo“, beremo knjige ali za mnenje sprašujemo strokovnjake z diplomami. Zato smo, vse večjemu naboru znanj navkljub, vse bolj nevedni, saj ne zaupamo Vedenju, ki ga nosimo v sebi.

Tudi način razvrstitve rastlin nam pove veliko o tedanjem pogledu na zdravje, ki je tako drugačen od današnjega. 

To, kar mi danes imenujemo zdravilne rastline, ki jih dajemo na listo „z“ in omejujemo njihovo dostopnost zaradi morebitnih tveganj, je Schennong imenoval pomožna zdravila oziroma nižja zdravila. Tudi on je opozarjal, da so ta primerna za akutne težave in jih je treba uporabljati zmerno, saj si lahko z njimi škodujemo. 

Bolj prefinjene rastline je imenoval Minister drugs oziroma zdravila srednjega ranga. Za te je zapisal, da delujejo predvsem tako, da odpravljajo pomanjkanja določenih hranilnih snovi, zaradi česar se uporabljajo določeni čas. V to kategorijo bi danes uvrstili rastline, ki jih poznamo kot „prehranska dopolnila“. 

V najvišji rang pa je uvrstil tako imenovane Ruler drugs oziroma zdravila visokega ranga, za katera je, kot pravi, značilno, da niso toksična ter krepijo zdravje in življenje, ne glede na količino, ki jo zaužijemo. 

Ta razvrstitev je neposredno nasprotna našemu razumevanju zdravljenja danes, zlasti pa je v nasprotju z interesi sodobne farmacije. Snovi, ki jih lahko zaužijemo brez omejitev, danes imenujemo hrana. Da bi hranila, med katera uvrščamo tudi začimbe, razglasili za zdravilo, je prepovedano z zakonom, razen če gre za trditve, ki jih dovoljuje Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), teh pa bo, kot kaže, zelo malo. 

Še huje je, da se takšna postavitev zrcali tudi v nezaupanju ljudi, da bi si lahko tudi pri zdravstvenih težavah pomagali kako drugače kot z registriranimi zdravili. Mnogi so prepričani, da nekaj, kar ni nevarno in je široko dostopno, zagotovo ne more biti zdravilo za raka, HIV in druge hude bolezni. To, kar je bila za Schennunga najvišja kakovost zdravila, torej da ne škoduje, je v očeh današnjega človeka dokaz, da to verjetno sploh ni zdravilo, ki bi bilo vredno pozornosti. 

Ali vas zanima, katere rastline je Schennung imenoval Ruler drugs? Gre za rastline, pri katerih je prepoznal njihovo sposobnost, da uravnavajo, upravljajo in harmonizirajo delovanje našega telesa in duha. Za njihovo energijo je zapisal, da je nebeška, njihovo načelo delovanja pa je opisal kot načelo humanosti in ustvarjanja.

Za njegovimi navidezno preprostimi kategorijami se skriva videnje sveta, ki bi ga tudi danes zelo potrebovali. Shennong je ugotovil, da lahko rastline delujejo na treh ravneh. Če delujejo zgolj s snovmi, ki so namenjene temu, da nekaj omejijo ali uničijo (brez inteligence in možnosti prilagajanja), potem moramo z njimi ravnati zelo previdno. To so vojaki na fronti, ki lahko brez nadzora povzročijo razdejanje in veliko trpljenja. (Današnji sintezni antibiotiki, kortikosteroidi in močna protibolečinska zdravila bi bili tipičen primer takšnih zdravil, ki jih je imenoval „pomožna zdravila“. Smemo jih uporabiti le za kratek čas in ob pravilno opredeljeni težavi.) V vsakem primeru gre za delovanje z nižjimi „zemeljskimi“ energijami, ki v sebi nimajo nič ustvarjalnega. 

Snovi, ki so sposobne odpraviti pomanjkanje in tako omogočiti, da celotni sklopi v telesu ponovno dosežejo harmonično delovanje, pa je imenoval Minister drugs. Torej gre za celotne „resorje“, ki jih lahko uredimo, ko odpravimo pomanjkanje določenih hranil ali presežek kakšnih odvečnih snovi. Takšen način zdravljenja je zagotovo veliko bolj inteligenten od strategije uničevanja in omejevanja. Tudi rezultati so bolj trajni in celostni. Kljub vsemu pa moramo tudi pri tej kategoriji zdravilnih rastlin paziti, da ne pretiravamo v količini in trajanju. 
Najvišji rang zdravilnih rastlin je Schennong imenoval Ruler drugs oziroma zdravila visokega ranga. Že sama beseda nam pove, da gre za rastline, ki so sposobne kraljevati (ruler v angleškem jeziku pomeni vladar) in upravljati kompleksne sisteme. Če med njimi ni toksičnih rastlin in delujejo, ne da bi škodovale, to pomeni, da njihova moč ne sloni na uničevanju. 

Kako jim potem uspe delovati močneje od drugih dveh kategorij? Kakšna je moč, ki zmore več kot najmočnejše zdravilne učinkovine, ki jih poznamo danes? Kako lahko ozdravijo več težav hkrati in pri tem ničesar ne poškodujejo?

Moči teh rastlih Schennong opisuje kot nebeške moči harmoniziranja in ustvarjanja. Namesto da kaznujejo, te rastline spodbujajo moči našega telesa in duha, da sama vzpostavita ravnovesje. 

In zakaj o tem pišemo? Zato ker boste odkrili, da v to kategorijo „vladark“ uvrščamo presenetljivo veliko število začimb. Tradicionalna medicina je že pred skoraj 5.000 leti začimbam priznavala superiorne zdravilne moči v primerjavi z zdravilnimi rastlinami, ki jih priznavamo danes. 

Med rastlinami, ki na Vzhodu še vedno uživajo sloves kraljevskih zdravil (pa ne le zato, ker so z njimi zdravili cesarje), uvrščamo gobo reishi (Ganoderma lucidum), ashvagando, galgant, rožni koren, žafran, ginseng, vrtnice, črno kumino, kumin in mnoge druge, o katerih boste lahko več brali v knjigi Ščepec védenja. Za vse je značilno, da v telesu delujejo sistemsko. Lotevajo se težav pri izviru in ne pri posledici. 

Svoje delovanje pa prilagajajo potrebam posameznika. Sodobna farmacija jih pogosto imenuje imunomodulatorji in to drži. Če potrebujete močno obrambo – bodo te dragocene rastline okrepile vaš imunski odziv. In ravno nasprotno – če je vaš odziv pretiran in grozi, da se obrne proti vam, bodo te modre prijateljice pomagale da se vse skupaj umiri. 

Res je, da je zunaj vse več različnih trdovratnih virusov in bakterij. Še bolj je res, da pogosto nosimo najbolj »patogenega sovražnika« v sebi. To, kar danes imenujemo stres, prizadene telo huje od virusov in strupov. Zato je dobro poznati rastline, ki znajo omiliti naše stresne odzive in tako ohraniti naše moči, ki jih s pretiranim izločanjem stresnih hormonov po nepotrebnem izgubljamo. 

Naravne rešitve so zares pri roki. Za tistega, ki jih potrebuje. 

Ključne besede:
#, rastline, znanje, zdravilne rastline, prehranska dopolnila, zdravljenje, farmacija

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: