Skupaj razkrivamo

16.4.2018

Kako iz začaranega kroga slabega počutja?
Besedilo: Robert Bevc

Zakaj je ob slabšem počutju težje izkoristiti prehranska dopolnila
Morda bo marsikoga presenetilo, toda na našo formo v veliki meri vpliva to, koliko hranil smo zmožni absorbirati – bodisi iz hrane bodisi iz prehranskih dopolnil. Pestijo nas pomanjkanje energije, težave z želodcem ali s črevesjem, napihnjenost, zgaga, slab spanec, stres … Naj je razlog za slabo počutje tak ali drugačen, ga želimo izboljšati, v tej želji pa navadno posežemo po prehranskih dopolnilih. Ker je takrat naša sposobnost za absorpcijo praviloma najnižja, se utegnemo znajti v začaranem krogu in brez težko pričakovanih rezultatov. 

Zdaj so nam na voljo možnosti, znanje, izkušnje in tehnologija, ki omogočajo, da se slabi prebavi popolnoma izognemo. Kadar se ne počutimo najbolje, želodca ne obremenjujemo preveč s hrano, saj se tako prej vrnemo na zeleno vejo. Ker pa hranila vseeno potrebujemo, so takrat prehranska dopolnila v obliki razpršila še toliko zanimivejša. Tako lahko učinkovito podpremo organizem, omogočimo odlično absorpcijo hranil, si izboljšamo počutje in se vrnemo v optimalno formo. Ker pa poznamo dve vrsti razpršil, je dobro vedeti, kako razlikovati med njima in po kakšnem načelu delujeta.
 
Prva oblika razpršil omogoča zelo visoko absorpcijo: dopolnila ne pogoltnemo, ampak pustimo, da se hranila vsrkajo v krvni obtok. Posebna črpalka tvori mikrokapljice, ki se zlahka vsrkajo skozi ustno sluznico (bukalna skuznica). Tako visoki absorpciji so prilagojeni priporočeni dnevni odmerki (RDA), oblika sestavin (naravni vitamini, minerali, kofaktorji in zelišča) ter način uporabe (več razprškov, praviloma čez ves dan). 
Drugi tip izdelkov gre v drugačno smer. Dopolnilo, ki je po sestavi in načinu uporabe identično klasičnim prehranskim dopolnilom (standardna oblika hranil, doziranje enkrat do dvakrat na dan, visoki priporočeni dnevni odmerki (RDA)), ob pomoči pršila ali kapalke pogoltnemo, da skupaj s slino doseže želodec.

Prednosti pršil:
visoka stopnja absorpcije,
najvišja kakovost in čistost sestavin,
sinergija vitaminov, mineralov in zelišč za maksimalen izkoristek,
večkratna uporaba čez dan omogoča nenehno prisotnost hranil in dober celični izkoristek,
preprosta in učinkovita raba, primerna tudi pri želodčnih in črevesnih težavah, za otroke, bolne in slabotne osebe, prisiljene ležati, pri okrevanju po posegih, težavah z grlom in požiranjem.

Kako uporabljati pršila? 
Strokovnjaki priporočajo, da si pred uporabo temeljito umijemo ali razkužimo roke, pridržimo ličnico in dopolnilo razpršimo na čim večjo površino notranje strani ličnice. Ponovimo še na drugi strani. Preden pogoltnemo slino, počakamo vsaj pol minute, saj tako poskrbimo za največji možni učinek. Mikrokapljice se vsrkajo v tkivo skozi kapilare, ki ležijo tik pod površino ustne sluznice.

Pršenje dopolnila pod jezik pospeši tvorjenje sline, kar pomeni, da gre del hranil s slino v prebavila, kar zmanjša njegov izkoristek.

Če prehranska dopolnila jemljemo oralno, je zelo pomembno, da vitamini niso izolirani, pač pa vsebujejo še naravno prisotne kofaktorje (peptipidi, encimi, aminokisline …) in druge snovi, ki delujejo sinergijsko in spodbujajo njihovo absorpcijo. 

Ker ne gre za majhne naložbe v zdravje, bodimo »malenkostni« in se pozanimajmo tudi o ozadju pridelave in predelave prehranskih dopolnil, ki jih uživamo. Žal za vitamine in prehranska dopolnila ni mogoče pridobiti certifikatov (eko, bio, Demeter …). Zato je toliko pomembneje, da izberemo ponudnike, o katerih vemo, da uporabljajo ekološko pridelane surovine in ne sintezno proizvedenih vitaminov ter da temperature pri predelavi nikoli ne presegajo 46 °C (zato so polnovredna hranila označena kot raw food – presna hrana). Pri naravni pridelavi vitaminov betakaroten pridobivajo iz koncentrata korenja, vitamin C iz celulozne pulpe ali sadja, osnova za vitamine B pa je praviloma Lactobacillus bulgaricus ali kvas. Tako pridobljene vitamine telo obravnava enako kot hranilne snovi iz hrane, kar (če prebavila delujejo normalno) omogoča optimalno absorpcijo in uporabo v telesu. 

Če je naš cilj doseči odlično formo in jo tudi ohranjati, živeti polno življenje in izkoristiti vse svoje potenciale, se ukvarjanja s sabo, tako telesni kot tudi na energetski in umski ravni, lotimo zbrano in informirano. Za naše zdravje gre, zato bodimo zahtevni. 

Prednosti dopolnil iz polnovredne hrane (wholefood):
presna,
ekološki certifikat,
lahko jih jemljemo na prazen želodec,
brez GSO, pšenice, škroba, glutena, laktoze, umetnih okusov, sladkorjev, barvil in konzervansov.

Ključne besede:
prehranska dopolnila, absorbcija, slabo počutje, slaba prebava, pršenje

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: