Skupaj razkrivamo

13.4.2013

Voda je naše bogastvo – ne damo ga
Poziv k dejavni vključitvi v javno razpravo

Eko civilna iniciativa Slovenije poziva k aktivni vključitvi v prizadevanja, da imamo Slovenci dostop do pitne vode, ki ne bo v zasebni lasti.

Pitna voda je področje, kjer so veliki koncerni zaslutili možnost monopolnih dobičkov. Zato nastaja nova direktiva EU. Niso ogrožene velike države, saj te znajo zaščititi svoje državljane. Cilji so druge. Na žalost je med njimi tudi Slovenija. Vendar pa je še čas, da državljanke in državljani povemo, kaj želimo s pitno vodo, je poudaril tudi mag. Dejan Židan. V tem času namreč v EU poteka odločanje o privatizaciji vodnih virov (tudi pitne vode). Postavimo se na pravo stran in to je, da je voda last državljank in državljanov, ne pa države, ki lahko sprejme tudi napačne odločitve o njeni privatizaciji.
Do zdaj je bila voda javna in skupna dobrina ljudi, ki je bila brezplačna (z vodarino plačujemo le izgradnjo in vzdrževanje vodovodnega sistema), poslej pa naj bi postala tržno blago. Namera je zakrita v javno-zasebno partnerstvo, pri katerem naj bi vse članice EU razpisovale koncesije za oskrbo s pitno vodo v Uradnem listu EU. Skozi to obvezo članic bi korporacije dobile popoln vpogled na „trg EU s pitno vodo".
Slovenska vlada se je spet hlapčevsko priklonila Bruslju in že spomladi leta 2012 podala svoje pritrdilno stališče k predlogu direktive EU. O predlogu je razpravljal le parlamentarni odbor za finance, ne pa pristojni parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje.

V ZDA se dogaja, da koncesionar na „svojem" vodnem območju državljanom ne dovoli uporabe lastnih vodnjakov niti zbiranja deževnice s streh. Ali si to lahko predstavljate v Sloveniji?

Uradna peticija, da voda ostane javna dobrina in da se v dostop do nje ne vmešava kapital, bo naslovljena na Evropsko komisijo. Podpišite in delite naprej. Hvala!
http://www.right2water.eu/water-human-right

Priporočene vsebine:
Priporočamo ogled filma: Voda je življenje. In dobiček? http://www.rtvslo.si/okolje/voda-je-zivljenje-in-dobicek/302077.

Kako poteka sistem privatizacije, vključno z vodo, si lahko ogledate v odličnem filmu CATASTROIKA: http://www.youtube.com/watch?v=-ojOAHy0Gi0.

Akcijska skupina Proti privatizaciji vode in vodnih virov: https://www.facebook.com/vodazavse.

Privatizacija svetovne vode: http://www.oocities.org/vojna_za_vodo/voda.htm.
Kaj pomeni lastninjenje in privatiziranje vode, so na lastni koži dobro občutili prebivalci mesta Cochabamba, Bolivija, ki jim je ameriška korporacija ukradla vodo. Potrebna je bila revolucija, v kateri je moralo bolivijsko ljudstvo zastaviti svoja življenja, da je spet spremenilo „zasebno vodo" v „od Boga dano tekočino" ter da so se spet lahko napili dežja in zalili vrtove.


 


Ključne besede:
pitna voda, javni dostop, peticija, privatizacija vodnih virov, javna razprava

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: