Skupaj razkrivamo

13.4.2013

Ali si bomo spisali boljšo prihodnost?

Če že našim politikom ne gre od rok, da bi se začeli ukvarjati s temami, od katerih je odvisno naše preživetje, potem to počnejo „mali ljudje". Zato te dni svetovni splet preplavljajo različne pobude, vabila k podpisovanju peticij in priprava novih zakonov, ki jih želijo ljudje neposredno vložiti v razpravo v Evropski parlament. Verjetno se tudi sami sprašujete, ali ima smisel podpisovati peticije. Ali bo kaj iz tega?

Evropska zakonodaja pravi, da imamo pravico zahtevati, da Evropski parlament razpravlja o predlagani rešitvi, če zberemo milijon podpisov. Torej gre za bližnjico, da se določena zahteva postavi na dnevni red Parlamenta.

Podobno poznamo tudi v Sloveniji, kjer s podpisi 5.000 državljanov vložimo predlog zakona neposredno v postopek – torej ne čakamo, da to storijo poslanci, poslanske skupine ali stranke.

Kaj je evropska državljanska pobuda?
Evropska državljanska pobuda je uradni način, na katerega lahko državljani EU zahtevajo od Evropske komisije, naj predlaga zakonodajo na področju politike, ki je v pristojnosti EU. Državljansko pobudo mora podpreti vsaj en milijon državljanov EU iz vsaj sedmih izmed 27 držav članic. V vsaki izmed teh sedmih držav članic je treba zbrati vsaj najmanjše potrebno število podpisov. (Na primer, če želimo, da slovenski glasovi štejejo v skupnem seštevku, jih moramo oddati vsaj 6.000. Če jih je 5.800, potem ne štejejo.) Dejansko to pomeni, da mora pobuda dobiti precej več kot en milijon glasov, kljub temu pa cilj ni nedosegljiv.

Več o tem, kako vse skupaj deluje in katere so trenutno odprte pobude, si preberite na: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/basic-facts.

Trenutno se pospešeno zbirajo podpisi za naslednje predloge zakonov:
Ekocid v Evropi – državljanska pobuda za vrnitev pravic Zemlji.
Z zakonom proti Ekocidu želijo doseči, da bi uničevanje in poškodovanje eko sistema dobilo status kaznivega dejanja.
Več preberite na: www.endecocide.eu.

Voda je javna dobrina in ne blago! Ta pobuda ima že več kot milijon podpisnikov, vendar bo zaradi načina štetja še vedno pomemben tudi vaš glas. Več o pobudi na: http://www.right2water.eu/.

Ključne besede:
peticije, zakoni, evropski parlament, evropska državljanska pobuda

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: