Skupaj razkrivamo

24.4.2013

Prva javna podelitev znaka »šolski ekovrt«
Besedilo: Inštitut za trajnostni razvoj 

Program »Šolski ekovrtovi« je pravkar stopil v tretje leto... In lahko rečemo, da smo skupaj z svojimi člani znova naredili pomemben korak naprej. 7. marca smo v Ljubljani (v dvorani ministrstva, pristojnega za izobraževanje) priredili prav poseben dogodek – svečano podelitev znakov »Šolski ekovrt«. 

Prejelo ga je 22 najbolj prizadevnih vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Največ dobitnikov je iz vrst osnovnih šol (19), opogumili pa so se vrtec ter dve srednji šoli, ki sta dokaz, da je mogoče za ekovrtnarjenje navdušiti tudi mladostnike.

Znak »Šolski ekovrt« so prejemniki pridobili na podlagi izpolnjevanja meril za šolsko ekovrtnarjenje, ki smo jih na ITR pripravili v lanskem letu, mentorje ekovrtov pa smo že od vsega začetka izobraževali v tem duhu. Šole in vrtci so se tako s pridobitvijo znaka obvezali, da bodo nadaljevali z upoštevanjem temeljnih načel šolskega/vrtčevskega ekovrtnarjenja, med katerimi so, na primer, ustrezno kompostiranje organskih odpadkov, kolobarjenje, uporaba ekoloških ali vsaj kemično netretiranih semen, uporaba organskih gnojil itd. ter seveda brez pesticidov in mineralnih gnojil. 

Dobitniki bodo tako odslej lahko tudi s pomočjo znaka pokazali, da imajo v svoji vrtčevski ali šolski okolici svoj ekovrt, ki je vzorno učno in vzgojno orodje, za katerega so prejeli priznanje. Predvsem pa je znak pohvala za to, kar z ekovrtom dajejo nadobudnim otrokom in mladostnikom. Z gotovostjo lahko trdimo, da pisanih ekovrtov ne bi bilo brez prizadevnih mentorjev (vzgojiteljev in učiteljev), ki so vedno »v ekovrtnarski akciji«, naše sodelavke permakulturne strokovnjakinje Jožice Fabjan in glavnih podpornikov programa, UniCredit banke Slovenije d.d. ter Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki sta v letošnjem šolskem letu poskrbela, da smo lahko uresničevali svoje zamisli. Osrednja tema samega seminarja pa so bile avtohotne sorte kmetijskih rastlin in pridelava semena, zato so bili vsi udeleženci veseli daril v obliki semen, ki jih je prispevala Semenarna.

V programu sodeluje 81 slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov, zato je prva podelitev potrditev dobrega dela in sodelovanja članov zadnjih dveh let. Na ITR zato verjamemo, da je bila prva podelitev tudi navdih in spodbuda za druge.
Spletna stran programa:  www.solskiekovrt.si.

Slika: Podelitev ZNAKA "ŠOLSKI EKOVRT" vodje programa ge. Anamarije Slabe skupaj z ministrom za kmetijstvo in okolje g. Francem Bogovičem ter ambasadorko programa šolskih ekovrtov go. Manco Košir.

Ključne besede:
šolski ekovrtovi, ekovrtnarjenje, ITR

 

Sorodni članki:

3,222656E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: