Skupaj razkrivamo

18.8.2014

1.000-krat bolj toksično, kot bi pričakovali!

Profesor Gilles-Eric Seralini in njegova skupina s francoske Univerze v Caenu ponovno povzročata nespečnost Monsantu in drugim kemičnim koncernom. 

Najnovejša študija, objavljena v reviji BioMed Research International (BRI), dokazuje, da je veliko pesticidov, ki jih najdemo na trgu, veliko bolj toksičnih, kot bi sklepali na osnovi njihove uradne ocene tveganja. 

Izkazalo se je, da tisto, kar proizvajalci označujejo kot „pasivne“ in pomožne snovi, ustvarja veliko bolj toksični koktajl, kot bi pričakovali. Prav zahvaljujoč tem snovem so lahko izdelki celo od stokrat do tisočkrat bolj toksični, kot bi sklepali na osnovi količine odobrenih aktivnih snovi, ki jih vsebujejo.

Situacija je podobna kot pri cepivih, kjer se tako imenovane „inertne“ snovi obravnavajo kot varne in jih ponavadi ni treba ločeno preverjati. Kot piše v poročilu raziskave: „Pesticidi vsebujejo dodatke, ki jih proizvajalci ne razkrivajo in jih označujejo kot pomožne snovi. Aktivne snovi pa se ponavadi testirajo izolirano. Osem formul od pregledanih devetih se je izkazalo za več stokrat bolj toksičnih, kot je bila toksična uporabljena aktivna sestavina. V enem primeru pa je izdelek dosegel 1.000-krat večjo toksičnost, kot če bi uporabili le navedeno aktivno sestavino.“

Med vsemi testiranimi pesticidi se je za najbolj toksičnega izkazal Monsantov Roundup. Kot formula je ta izdelek neprimerno bolj toksičen, kot je sama snov glifosat, ki je v njem uporabljena.

Ta nova znanstvena spoznanja, na katera mnoge nevladne organizacije opozarjajo že desetletja, postavljajo pod vprašaj določene dovoljene dnevne odmerke, ki bi bili za človeka neškodljivi. Dosedanji izračuni temeljijo na toksičnosti uporabljenih aktivnih snovi in ne upoštevajo tudi drugih „pomožnih“ snovi, ki se pojavljajo v sestavi izdelkov. 
„Dejanska toksičnost pesticidov, ki se uporabljajo v intenzivnem kmetijstvu, se skriva od kmetov, javnosti in organih odločanja,“ poudarja prof. Seralini. „Znanstveni strokovnjaki v zdravstvenih agencijah imajo jasno odgovornost za prenovo regulatornega sistema, in sicer s ciljem, da bi ocenili pesticide bolj realistično. Če ničesar ne storijo, je to zanikanje stroke in ogrožanje življenja ljudi.“

Študijo najdete na povezavi: www.hindawi.com/journals/bmri/2014/179691/

____________________________________________________________________
Najbolj umazanih 12
Nevladna organizacija EWG (Enviromental Working Group) je objavila seznam najbolj spornih živil, v katerih so odkrili največje ostanke pesticidov.

Na vrhu seznama so jabolka!

Večina je tretirana s pesticidom DPA, ki omogoča, da se ohranijo v hladilnicah
celo do enega leta. Težava je v tem, da v meso sadeža prodira vse več DPA, dlje ko so jabolka uskladiščena. Po 40 tednih vsebuje meso jabolka 32 % ostankov pesticida, ki so ga nanesli na lupino. DPA pa so našli v 80 % testiranih vzorcev.

Na seznamu najbolj spornih 12 se nahajajo še jagode, grozdje, zelena, breskve, špinača, sladka paprika, nektarine, kumare, češnjevi paradižniki, grah in krompir.

Med najbolj sporna živila se že dolga leta uvrščajo tudi trajni nasadi - predvsem plantaže čaja, kave, kakaovca in začimbnic, ki so deležne zelo velikih odmerkov kemije.

Ključne besede:
pesticidi, Monsanto, cepiva, pomožne snovi, aktivne snovi, Roundup, pesticid DPA

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: